ΜONDE: «Στροφή 180 μοιρών ο Τσιπρας και εκλογές για να πετάξει έξω τα βαρίδια του ΟΧΙ

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΤΟ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ Η ΗΡΕΜΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ «ΘΕΣΜΟΥΣ»

'κυβίστησηΕξήγηση στο γιατί ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, παρά το κλίμα ηρεμίας με το οποίο επήλθε η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών προσπαθεί να δώσει η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Όπως εξηγεί σε σημερινό της δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός παίζει το «χαρτί» της κάλπης για να «εξουδετερώσει» τους εσωκομματικούς του πολέμιους.
Το «κλίμα ηρεμίας» που επικράτησε κατά τις συνομιλίες με τους θεσμούς, σε αντίθεση με «προηγούμενες διαπραγματεύσεις που είχαν μετατραπεί σε ψυχόδραμα» επισημαίνει η Le Monde, αναφερόμενη στη συμφωνία που επετεύχθη χθες.

«Μέσα σε έξι χρόνια κρίσης, αυτό δεν το είδαμε ποτέ», δηλώνει στην εφημερίδα ευρωπαϊκή πηγή, αναφερόμενη στην ατμόσφαιρα ηρεμίας στην οποία διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των πιστωτών. «Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε κλίμα καλής συνεννόησης. Εργασθήκαμε σε μία ατμόσφαιρα ηρεμίας για να φθάσουμε σε έναν συμβιβασμό το συντομότερο δυνατόν», λέει η πηγή των θεσμὠν.

«Ο Τσίπρας πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών. Όλα άλλαξαν μετά την ευρωπαϊκή συμφωνία της 13ης Ιουλίου, όταν οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να συζητήσουν ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας», αναφέρει από την πλευρά του ο ανεξάρτητος αναλυτής Γιάννης Κουτσομύτης.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, «ξαφνικά, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αποδεχθεί τον πυρήνα των απαιτήσεων των εταίρων του, με την εξαίρεση ορισμένων κόκκινων γραμμών. Ο Βαρουφάκης αντικαταστάθηκε από τον διακριτικό Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων μαζί με τον Γιώργο Χουλιαράκη, καλό γνώστη των ευρωπαϊκών θεσμών. Οι δύο τους βρίσκονταν στην ίδια γραμμή με τον πρωθυπουργό: επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν, παρά το ότι θα έπρεπε να γίνουν περισσότερες από τις προβλεπόμενες υποχωρήσεις και αυτό για δύο λόγους».

«Ο πρώτος λόγος είναι ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε πολύ ταχύτερα από όσο φανταζόταν η κυβέρνηση με τις τράπεζες στα πρόθυρα της κατάρρευσης και την επιστροφή στην ύφεση και ο Έλληνας ηγέτης κατάλαβε ότι δεν μπορεί να χάσει ούτε λεπτό για να αποφύγει ένα νέο ναυάγιο», εξηγεί η Le Monde.

«Ο δεύτερος λόγος είναι πολιτικός. Με την κατά το δυνατόν ταχύτερη κατάληξη των διαπραγματεύσεων, ο Τσίπρας ελπίζει να εξουδετερώσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του που αντιτίθεται σε ένα τρίτο πρόγραμμα. Και η οποία είναι πιθανόν να αποχωρήσει», καταλήγει.Αρέσει σε %d bloggers: