Τέλος το παραμύθι του Ξανθού γένους

Καμία συνεργασία με τη Ρωσία δεν θα έβαζε τέλος στη λιτότητα και τα μνημόνια της Ελλαδος!

Ρωσια

σχόλιο pap-net: Η Ιστορία διδάσκει ότι κάποιοι πράκτορες(;) από τον 17αι και ενθεν, βάζουν το ευκολόπιστο έθνος μας να κοντραριστεί με τους εχθρούς της Ρωσίας. Τότε ήταν οι Οθωμανοί τώρα οι Γερμανοί κλπ

Γράφει ο Θοδωρής Ψαλιδόπουλος Προέδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου

Οι ελληνορωσικές σχέσεις βρέθηκαν τον τελευταίο καιρό πολύ κοντά στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κυβέρνησης και των διεθνών δανειστών, όπως και της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης σχετικά με τις επιπτώσεις της νέας δανειακής σύμβασης στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Ένας αντικειμενικός παρατηρητής θα διαπιστώσει, ωστόσο, ότι το πολιτικό περιεχόμενο αυτής της επίμονης επικαιρότητας δεν έχει αποβεί προς όφελος της συνεργασίας μεταξύ Αθηνών και Μόσχας.

Η εκλογή της νέας Κυβέρνησης αναθέρμανε τις ρωσικές διαθέσεις έναντι της Ελλάδας.

Αλλά, η ρωσική πολιτική διακρινόταν από καθαρό ρεαλισμό.

Διευκρίνιζε σε όλους τους τόνους ότι ο κύριος όρος εποικοδομητικών εξελίξεων στις σχέσεις με την Ελλάδα ήταν ακριβώς η θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσδιορισμένη ασφαλώς από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τους δύσκαμπτους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και κανόνες.

Τους φιλόφρονες λόγους προς τη νέα ελληνική ηγεσία δεν καθοδήγησε ποτέ η απόπειρα να προσχωρήσει η Αθήνα σε μιαν άλλη στρατηγική, εναλλακτική του προσανατολισμού και της θέσης της στην ΕΕ.

Αντιθέτως, το «κοινό μυστικό» ήταν εξαρχής ότι η Ρωσία θα συζητούσε για τη βοήθεια προς την Ελλάδα μόνο μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της.

Όλα τα προηγούμενα ήσαν απολύτως γνωστά και καμίαν «αποκάλυψη» δεν συνιστούν.

Για ποιο συνεπώς λόγο ορισμένα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν θέλησαν να κατανοήσουν την υπεύθυνη ρωσική στάση είναι θέμα, το οποίο πρέπει να εξηγήσουν.

Πρόκειται για την αξιολόγηση των ταξικών χαρακτηριστικών της ευρωπαϊκής συνεργασίας, η οποία ίσως οδηγεί σε ένα άλλο σχέδιο για τη μορφή του κοινωνικού καθεστώτος;

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί κάποιος να μη παρατηρήσει ότι αυτό, το οποίο καθ’ όλη τη διάρκεια των εκτάκτων συνθηκών της ελληνικής οικονομικής κρίσης έκανε τους Ρώσους πρεσβευτές στην Αθήνα να παραπονούνται δεν ήταν ποτέ το ταξικό περιεχόμενο των ελληνικών ιδιωτικοποιήσεων, όσο ακριβώς το γεγονός ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί και οι εξαιτίας τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέτρεπαν τη ρωσική συμμετοχή σ’ αυτές.

Κακή υπηρεσία στη διεθνή θέση της χώρας προσέφεραν όσοι, ιδίως υπό το δριμύ καθεστώς των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους, περιέγραψαν τις ελληνορωσικές σχέσεις ως απειλή για την πορεία και τη συνοχή της ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Όσοι άφησαν να εννοηθεί ότι ο δανεισμός από τη Ρωσία, χωρίς τους σκληρούς όρους της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, θα αντιπροσώπευε σχεδόν ακόπως την ήττα ολόκληρης της συντηρητικής γερμανικής πολιτικής για την Ευρώπη.

Όσοι άφησαν να διαδοθεί σχεδόν συνωμοτικά ο υπαινιγμός ότι η ελληνορωσική ενεργειακή συνεργασία θα ήταν η αρχή του τέλους για τους παρόντες γεωπολιτικούς όρους στην Ευρώπη, η αρχή του τέλους για τη λιτότητα και τα μνημόνια στην Ελλάδα.

Όσοι πίστεψαν ότι με την προσφυγή στα ρωσικά κεφάλαια οι μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και την οικονομία δεν θα ήσαν απαραίτητες και οι σκληρές δανειακές συμβάσεις θα μπορούσαν ευχερώς να ακυρωθούν.

Κακή υπηρεσία προσέφεραν όσοι θέλησαν να δουν τις ελληνορωσικές σχέσεις σαν μια δήθεν αυτόνομη από τον υπόλοιπο κόσμο ευκαιρία για να διασκεδαστούν τρέχουσες δυσκολίες ή να επιδειχθεί η ευφυΐα τους.

Η μεγάλη δύναμη των ελληνορωσικών σχέσεων είναι η κοινωνία των δύο χωρών, είναι η ευρωπαϊκή τους σημασία.

Αυτές τις δυνάμεις προσβάλλουν όσοι μεταχειρίζονται την ελληνορωσική φιλία με τον αμοραλισμό, ο οποίος μοιραίως εναπομένει σε πεποιθήσεις περαιωμένης αποστολής.

Οι ελληνορωσικές σχέσεις απαιτούν σοβαρότητα, ιδίως όταν η χώρα και ο κόσμος δοκιμάζονται τόσο σκληρά.

πηγη

9 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • Ισόνομος πολίτης on 19 Αυγούστου 2015 at 08:31

  Απόλυτα σωστή τοποθέτηση και ξεκαθάρισμα των ρωσικών προθέσεων και πολιτικών έναντι της Ελλάδας.
  Κρατάω δύο από τις αρκετές σημαντικές επισημάνσεις του άρθρου:
  • Η ρωσική πολιτική διακρινόταν ανέκαθεν από καθαρό ρεαλισμό.
  • Η Ρωσία θα συζητούσε για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, μόνο μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της.
  Εδώ εξηγούνται ολοκάθαρα και οι παραινέσεις της Ρωσίας, να καταλήξουμε οι Έλληνες σε μια συμφωνία με τους Ευρωπαϊκούς εταίρους μας και οπωσδήποτε η χώρα να μείνει αδιατάρακτα εντός €ζώνης..
  Τάκουσες Λαφαζάνη?

   • nick on 19 Αυγούστου 2015 at 11:57

   γιατί ρωτάς τον Λαφαζάνη, ο Τσίπρας δεν είχε πάει αυτοπροσώπως στην Ρωσία και μίλαγε για τις άλλες θάλασσες που θα αρμένιζε ο θαλασσόλυκος
   μ αρέσει βρε Ισόνομε που ακόμα έχεις το κουράγιο και τους αντιμετωπίζεις σοβαρά
   αυτοι δεν είναι κυβέρνηση, μια παρέα ηλίθιων ιδεοληψιών είναι που κατέστρεψαν τον τόπο κι έτσι πρέπει ν αντιμετωπίζονται

    • Ισόνομος πολίτης on 19 Αυγούστου 2015 at 12:31

    Με τρομάζει πολύ το πρόσφατα 61,6% του «ΟΧΙ»..της 5ης Ιουλίου nick..
    Και αυτό γιατί είναι πολύ δυσκολεμένοι οι πολίτες και ψηφίζουν όχι από επιλογή και προτίμηση, αλλά από θυμό και αγανάκτηση..
    Σ αυτά ο Λαφαζάνης είναι «μανούλα…» και ξέρει και τα εκμεταλλεύεται…
    Τα δημοκρατικά κόμματα με φιλοευρωπαϊκό πρόσημο, πρέπει να προσέξουν πολύ και να βάλουν τον κάθε κατεργάρη στο πάγκο του..
    Να αναλυθεί προσεκτικά και αντικειμενικά το εκλογικό αποτέλεσμα της καταραμένης 25ης Ιανουαρίου 2015 που μας έβγαλε από το πουθενά τον Τσίπρα πρωθυπουργό… και μας έστειλε παρά λίγο στα τάρταρα…

     • nick on 19 Αυγούστου 2015 at 17:47

     οι αριστερά μια ζωή βάζει κόντρα με τον εαυτό της να δείξει σε πόσα κομμάτια μπορεί να διασπαστεί, αυτοί λειτουργούν σαν πυρηνική αντίδραση, συνεχώς κι άλλα κομμάτια, τους ένωσε για λίγο η ζάλη της εξουσίας αλλά τους πέρασε γρήγορα λόγω ιδεοληψίας και ανικανότητας
     και στην περίπτωση του συριζα έχουμε ανεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα
     το σίγουρο είναι οτι οτι και να προκύψει απ την διάσπαση θα σπάσει ακόμα περισσότερο
     δεν πιστεύω οτι ψήφισε ο περισσότερος κόσμος με αγανάκτηση, άλλωστε το 75% επιλέγει ΕΕ και ευρώ, πίστεψε στη τζάμπα μαγκιά του Τσίπρα, πίστεψε οτι θα κάνουμε γιούργια στην «ανάλγητη» ΕΕ, στους δανειστές, στον κόσμο όλον, θα μας δώσουν χρήματα να τα κάνουμε ότι θέλουμε χωρίς καμία υποχρέωση γιατί μας κυβερνούσαν «προδότες», τελικά σπάσαμε τα μούτρα μας, έτσι τους είναι δύσκολο τόσο γρήγορα να παραδεχτούν οτι έκαναν λάθος, εδω ο ΓΑΠ τον δεύτερο χρόνο είχε ακόμα 70% αποδοχή, τούτος ξεθωριάζει τάχιστα και μαζί του όλο το παραμύθι που έστησε μαζι με τον Λαφαζάνη και τον Βαρουφάκη

  • nick on 19 Αυγούστου 2015 at 17:49

  venseremos σύντροφοι παντού νίκες και σ ανώτερα
  μόνο το παραμύθι με την κοκκινοσκουφίτσα δεν μας είπε προεκλογικά

  • nick on 19 Αυγούστου 2015 at 22:41

  έως και το δημοψήφισμα μας έλεγαν τα ίδια ακριβως Τσίπρας και Λαφαζάνης, ο πρώτος τωρα πια δεν ξέρει τι του γίνετε και ο δεύτερος έμεινε συνεπής στις προεκλογικές αρλούμπες του κόμματος
  όμως παρά την κωλοτούμπα ολυμπιακών επιδόσεων πιστεύει κάνεις οτι με Τασία, Κατρούγκαλο, Χαϊκάλη, Σκουρλέτη και σια αυτη η κυβέρνηση του χαρούμενου Αλέξη και του ψεκασμένου Πάνου είναι ικανή για το παραμικρό;
  κοιτάξτε τι γίνετε τωρα με τους λαθρομετανάστες, μέχρι και ο ΟΗΕ τους έκραξε, δεν υπάρχει σοβαρός συνομιλητής και πρόγραμμα είπαν, η χώρα καταστρέφεται κι αυτοί προσπαθούν να βρουν άκρη με τις συνιστώσες τους, για να κυβερνήσουν δεν τους περνάει καθόλου απ το μυαλό, γιατι εκτος απ το να πετάνε πέτρες στο σύνταγμα και να βυζαντινολογουν ατελείωτα δεν είναι ικανοί για ΤΙΠΟΤΕ άλλο

   • nick on 19 Αυγούστου 2015 at 22:44

   μετά το οχι του δημοψηφίσματος η ξεφτίλα τους έγινε τεράστια σαν την κωλοτούμπα τους

  • Ισόνομος Πολίτης on 19 Αυγούστου 2015 at 23:35

  Τελειώσανε δεν πάει άλλο!
  Διασπασμένοι, αποτυχημένοι και σε λίγο καταφρονημένοι θα καταλάβουν την θέση που τους ανήκει και τους αρμόζει.
  Και φυσική τους θέση…..είναι ο πάτος!
  «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» λέει ο σοφός Λαός

  • Strange Attractor on 22 Αυγούστου 2015 at 13:21

  http://orthografos.blogspot.gr/2013/08/blog-post_7161.html

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: