Λαφαζάνης: Όχι στην Εθνική Υποτέλεια (video)

ΛαγαζανησΣυνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στον ΑΝΤ1

43 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • Ισόνομος πολίτης on 10 Σεπτεμβρίου 2015 at 09:09

  Το κράτος έχει έξοδα και έσοδα όπως ακριβώς συμβαίνει σε μια οικογένεια και σε μια επιχείρηση.
  Αν τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα, τότε υπάρχει έλλειμμα και το έλλειμμα αυτό πρέπει να καλυφτεί για να μπορεί να υπάρχει ζωή και συνέχεια στην οικογένεια ή στην κρατική οντότητα.
  Αν το έλλειμμα είναι διαρκές και επαναλαμβανόμενο τότε λέμε ότι βρισκόμαστε σε κρίση ή σε οικονομική ύφεση
  Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση από ένα κράτος, θα πρέπει αυτό να καταφύγει σε δανεισμό (εσωτερικό ή εξωτερικό)
  Ο δανεισμός γίνεται από διάφορος οικονομικοπιστωτικούς οργανισμούς («αγορές») με ελεύθερη σχέση και δέσμευση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο κυρίως ή από άλλα κράτη όταν υπάρχουν ειδικά προβλήματα.
  Η χώρα μας αποκλείστηκε από τις «αγορές» την περίοδο 2010 και μετά.
  Και αυτό γιατί εμφάνιζε μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά και υψηλή σχέση δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ.
  Έτσι αναγκάστηκε να καταφύγει και να παρακαλέσει για δανεικά τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε και το Δ.Ν.Τ
  Και αυτό από την αδήριτη και ακραία ανάγκη κυρίως, προκειμένου να ΜΗΝ χρεοκοπήσει και μπει στη μέγγενη της καταστροφής και του αφανισμού.
  Έτσι υπέγραψε «ΜΝΗΜΟΝΙΑ», δηλαδή συγγραφές υποχρεώσεων προς τους δανειστές της ( 27 κράτη μέλη της Ε.Ε και το Δ.Ν.Τ)
  Το «μνημόνιο» για να εξηγούμαστε πιο απλά, είναι ένα συμβόλαιο με κάποιους όρους που θα πρέπει να τηρήσει η «μεριά» που δανείζεται και δεσμεύεται να το εφαρμόσει.
  (Εμείς δηλαδή οι Έλληνες που από μεγάλη ανάγκη καταφύγαμε σε δανεισμό).
  Δεσμευτήκαμε ότι θα κάνουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που μας υποδείχτηκαν και αποδεχτήκαμε, έτσι ώστε να καταφέρουνε να εξυγιάνουμε τα δημοσιονομικά μας και να συνεχίζουμε να λαμβάνουμε οικονομική βοήθεια για να μην καταρρεύσουμε
  Αυτά θα έκανε ο κάθε καλός νοικοκύρης σε γενικές γραμμές.
  Επιπρόσθετα όμως κρίνεσαι σε μερικές περιπτώσεις, ΟΧΙ γιατί υπέγραψες τα «ΜΝΗΜΟΝΙΑ», αλλά για τους όρους που αυτά περιέχουν και ποιους από αυτούς θα μπορούσες να τους μετριάσεις και να τους καλυτερεύσεις..
  Τα «ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑ» σε περιόδους οικονομικής ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ μιας χώρας που είναι αναγκασμένη να δανείζεται από το εξωτερικό, ισοδυναμούν με ΜΠΟΥΡΔΕΣ, ανούσια δημαγωγία και ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ του Λαού..

  • RYaN on 10 Σεπτεμβρίου 2015 at 19:14

  Το μνημόνιο πλέον έχει περιοριστεί στο εξής απλό ερώτημα: Γιατί πρέπει να πληρώνω με τους φόρους μου τις συντάξεις? Τί έγιναν τα τεράστια αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων?

   • Ισόνομος Πολίτης on 10 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:59

   Μα ασφαλώς το ερώτημα είναι έγκυρο τόσο από ιστορικής όσο και από επίκαιρης άποψης.
   Η κρίση που μας έφερε στα «μνημόνια», ήταν αφενός σωρευμένες «κατάντιες» από το παρελθόν και αφετέρου σε ότι αφορά την διεθνή ύφεση, ομοιάζει με τις επιδημίες που πλήττουν και εξοντώνουν τους αδύναμους οργανισμούς κυρίως..
   Τα αποθεματικά που απέμεινα από τις κακές διαχειρίσεις παρελθόντων ετών, κλαδεύτηκαν με το PSI και ότι απέμεινε, έχει εξαντληθεί με την τελευταία «πολιτική Βαρουφάκη»:
   Πληρώσατε Δ.Ν.Τ κλπ, από αυτά που υπάρχουν στα Ταμεία των ασφαλιστικών ταμείων & των διαφόρων Οργανισμών.
   Θολό & αβέβαιο προβάλει πλέον το μέλλον….

    • RYaN on 10 Σεπτεμβρίου 2015 at 21:42

    Αυτά που πληρώθηκαν στο εξάμηνο από τα αποθεματικά γύρισαν πίσω από τις δόσεις που έλαβαν Ιούλιο-Αύγουστο. Το πρόβλημα πάει πολύ πιο πίσω χρονικά, πιο πίσω ακόμα και από το καταστροφικό PSI, το οποίο απλά νομιμοποίησε τη ληστεία που είχε ήδη συντελεστεί. Το ξαναλέω εδώ: τα κόμματα εξουσίας της μεταπολίτευσης, εδώ και 15 χρόνια έχουν μετατραπεί σε αιμοβόρα ζόμπι. Φυσικά υπήρχαν και διάφοροι άλλοι, που έτρεχαν πίσω από τα ζόμπι για να γλύψουν κανά κόκκαλο.
    Αλλά για να ξαναγυρίσω στο θέμα, τα αποθεματικά έγιναν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στα χέρια της ΤτΕ (77% του συνόλου) και ότι άλλο περίεργο φανταστείς το υπόλοιπο 23% (από δομημένα ομόλογα μέχρι μετοχές ελληνικών τραπεζων!). Ακόμα και στις τελευταίες ΑΜΚ των ελληνικών τραπεζών (2013-14), οι εισφορές που με τόση δυσκολία συγκέντρωναν τα ταμεία έγιναν τραπεζικές μετοχές – και φυσικά εξαφανίστηκαν …

     • Ισόνομος Πολίτης on 10 Σεπτεμβρίου 2015 at 21:56

     Τις δόσεις Ιουλίου – Αυγούστου που δεν τις «γούσταραν» οι Λαφαζάνηδες (και λίγο καιρό πριν ούτε και ο Τσίπρας) και τρέξανε τώρα να συγκροτήσουν την ΛΑΕ….
     Καλή σκούπα και γερό φαράσι….τους χρειάζεται…

      • nick on 10 Σεπτεμβρίου 2015 at 22:36

      κανείς δεν τις ήθελε, ο Βαρουφακης καμάρωνε πως δεν θέλουμε χρήματα αλλά χρόνο, και ο χαρούμενος μας μοστραριζε το ασετ του βγάζοντας τον βόλτα παρέα στο Ζάππειο, ΟΛΟΙ συμφωνούσαν κι έλεγαν τα ίδια εως τις 30 Ιουνίου, εως τη μερα που έληγε το πρόγραμμα κι έκλεισαν οι τράπεζες, και τελείωσαν τ αποθεματικά του Σαμαρά, μετα βγήκαν τα μαχαίρια κι άρχισαν οι κωλοτούμπες
      ξέρεις τι σιγανοπαπαδιά συριζαιος είναι ο παραπάνω, μας έχει φλομώσει στην ασάφεια, δεν τον ενοχλεί καθόλου που ο συριζα στράγγιξε τα πάντα αυτό το εξάμηνο για να πληρώνει τους κακους δανειστές μαζι και το ΔΝΤ
      δεν τον ενοχλεί που καμάρωνε οτι δεν έχει καθόλου δανειστεί αλλά τους πλήρωνε με τον ιδρώτα μας, μ αυτά που κατάφερε σταγόνα σταγόνα να μαζέψει η προηγούμενη κυβέρνηση, άδειασε τα πάντα το τραγικό δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου και μόλις τελείωσαν όλα υποχρεώθηκαν- αφου πια δεν είχαν ούτε σάλιο να πλυθουν- να υπογράψουν νεο μνημόνιο και τωρα πια καμαρώνουν για το πόσο μεγάλο δάνειο μας φέσωσαν, σκέτη σχιζοφρένεια αφου την ίδια ώρα κατηγορούν τους άλλους για τα παλιά δάνεια, αλλά κι αυτοι που τους στηρίζουν δεν διαφέρουν και πολύ στη λογική και στο μυαλό
      τα χρήματα δεν έχουν γυρίσει, οι ανάγκες είναι τέτοιες που πια δεν προλαβαίνουν τίποτα, ούτε και σε κανέναν οργανισμό απ αυτούς που μάδησε ο σύριζα γύρισαν χρήματα, γι αυτο και οι τράπεζες τωρα πια θέλουν άλλα 25 δις

      • RYaN on 11 Σεπτεμβρίου 2015 at 00:17

      Πρώτον, αν δε γινόντουσαν όλα αυτά δεν επρόκειτο η χώρα να εξασφάλιζε αναχρηματοδότηση γι 3 χρόνια. Θα χρεωκοπούσε οριστικά με τα 7 δισ. που έδιναν – τόσο έγινε σε συγκεκριμένο ποσό το ασαφές των 18 δισ. της γραμμής πίστωσης (να υπάρχει αρκεί να μην το χρειαστούν – έτσι ακριβώς επιχειρηματολογήθηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο).
      Δεύτερον, οι δόσεις Ιουλίου-Αυγούστου κάλυψαν πλήρως όλες τις δόσεις που είχαν πληρωθεί προς ΔΝΤ και το ποσό της εθνικής εισφοράς που είχε χρησιμοποιηθεί για πληρωμές.
      Οι τράπεζες είναι μία πολύ διαφορετική υπόθεση. Προσωπικά πιστεύω ότι στο τέλος θα περιέλθουν στον ESM, δηλαδή στην ουσία θα γίνουν ξένες τράπεζες, για να τελειώσει οριστικά το θέμα του σε ποιο νόμισμα είναι οι καταθέσεις. Από τη στιγμή που το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης δεν αντιστοιχεί στην πραγματικά ανεμενόμενη αύξηση των κόκκινων δανείων (μόνος ουσιαστικός τεχνοκρατικά λόγος), το προηγούμενο είναι το πιθανότερο.

      • nick on 11 Σεπτεμβρίου 2015 at 23:32

      αυτο που δεν καταλαβαίνεις η κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις ειναι οτι με Σαμαρα και Βενιζέλο δεν θα φτάναμε εδω, όταν μια χώρα γυρνάει σε ελλείμματα και ύφεση λογικό είναι όλος ο προηγούμενος σχεδιασμός που θα μας έβγαζε σύντομα απ τα μνημόνια να πάει στράφι κι έτσι οι οικονομικές ανάγκες να γίνουν πάλι τεράστιες, δεν θα έκλειναν οι τράπεζες δεν θα είχαμε καπιταλ κοντρολ, δεν θα είχαμε ελλείμματα και σήμερα θα είχαμε βγει στις αγορες, όπως το πέτυχαν οι υπόλοιπες χωρες που ήταν σε μνημόνιο και δεν επέλεξαν πρώτη φορά αριστερά στην καταστροφή
      και καμαρωνουν οι ανεγκέφαλοι και προσπαθουν να μας πείσουν οτι η κυβερνηση των ανίκανων απατεώνων ήταν η καλύτερη
      κατηγορούν τους αλλους οτι φέσωσαν τον τόπο με 300 δις, χοντρικά 7,5 δις το χρόνο
      αυτοι λόγω ανικανότητας μας φέσωσαν καντά 90 δις, χοντρικά 7,5 δις το δεκαπενθήμερο
      για το χαρακίρι έχουν ακούσει τίποτα

      • RYaN on 12 Σεπτεμβρίου 2015 at 00:54

      Στο έχω ξαναπεί: Με Σαμαρά και Βενιζέλο τίποτε καλό δε μπορούσε να συμβεί. Όταν έφυγε η ΔΗΜΑΡ τελείωσαν κι αυτοί μαζί, αλλά δεν το κατάλαβαν. Μπορεί, όμως, στο μέλλον να συμβούν καλά με το Μεϊμαράκη, ή άλλον. Άλλωστε εγώ δεν είπα ποτέ ότι δεν πρέπει η χώρα να διαθέτει μία ακμαία κεντροδεξιά παράταξη.

      • nick on 12 Σεπτεμβρίου 2015 at 06:52

      μα το καλό ήδη συνέβαινε, τα πλεονάσματα, η είσοδος σε ανάπτυξη, το πακετο Γιουνγκερ που τοσες χαρουλες κάνει ο Χαρούμενός σας, η συμφωνια για διευθετηση του χρεους μετα την αξιολόγηση, και άλλα ακόμα συνέβησαν επι Σαμαρα, μονο συριζαιοι που έχουν γράσα στα μάτια δεν μοπρουν η κανουν οτι δεν τα βλέπουν
      πες μου τωρα αοτι ο μπαρμπα Φωτης ήταν η εγγύηση της σταθερής πορείας της χώρας ν αρχίσουμε να χτυπάμε ενέσεις
      ελεος βρε

      • RYaN on 12 Σεπτεμβρίου 2015 at 16:52

      Χτύπησε όσες θες. Εγώ αυτούς τους δύο αντιπαθητικούς απατεώνες δε θέλω να τους ξαναδώ ούτε ζωγραφιστούς. Και στις μέρες τους τίποτε καλό δεν είδα ούτε εγώ, ούτε η οικογένειά μου, ούτε κανένας που γνωρίζω.

      • nick on 12 Σεπτεμβρίου 2015 at 19:40

      τι να χτυπήσω, εδω ισχύει το: Τι κι αν σε δέρνουν δεκατρείς, αν δε σε δέρνει ο νους σου
      κι έτσι ασυλλόγιστα μας φορτώσατε δυο επικίνδυνους πολιτικούς αγύρτες που μας φλόμωσαν στο ψέμα και οδήγησαν την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής, και τωρα χαίρονται – κι εσυ μαζί – που κατάφεραν να μας γλυτώσουν απ τα σχέδιά τους (σχιζοφρένεια), είδαν το χάος που μας οδηγούσαν και τα έκαναν πάνω τους, μας κόστισε βέβαια κάτι παραπάνω 500000 ευρώ κάθε μέρα παραμονής στην εξουσία, 500000* 180 ημερες= 90000000, έτσι μνημονιακα κι αριστερά
      στην τελική όμως μου λες οτι είσαι παρτάκιας αριστερός, η πάρτι σου πάνω απ το καλό του τόπου, ήξερα οτι οι περισσότεροι αριστεροί έτσι σκέφτονται αλλά πλέον το ομολογείτε και δημόσια, σας έδειξε ο Αλέξης πως να μην έχεις καθόλου τσίπα
      μια διευκρίνηση αν δεν γίνομαι αδιάκριτος, ζεις εδω η στο εξωτερικό, οχι πως με νοιάζει αλλά πως λες δεν είδα προσωπικά κατι καλό ενω ζεις έξω (εσύ το έχεις πει)

      • RYaN on 13 Σεπτεμβρίου 2015 at 01:56

      Μάλλον το blog δεν έχει τον πολιτικό αντίπαλο που θέλεις κι έτσι έχεις περιοριστεί σε μένα. Κάνεις πολιτικά και κομματικά οργανωμένα σχόλια, ενώ εγώ σχολιάζω μόνο με προσωπική σκέψη, πολλές φορές και με προσωπικό συναίσθημα, ή με απλή διαίσθηση των πραγμάτων. Αυτά και μόνο μου υπαγορεύουν αυτά που γράφω και γι’ αυτό και τα πιστεύω περισσότερο από άλλους που θα συναντήσεις δεξιά και αριστερά. Και σιγά τ’ αυγά για να κάνεις έτσι: ένα μικρό blog είναι εδώ που σχολιάζουν 3-4 άνθρωποι. Προς τί τόσο πάθος στις απαντήσεις σου? Να προσθέσω ότι φυσικά και δεν είμαι αυτό που θα ήθελες να είμαι. Τέλος, εδώ και λίγα χρόνια ζω εδώ, αλλά ποτέ δεν έπαψα να επισκέπτομαι τακτικά την Ελλάδα λόγω στενών οικογενειακών δεσμών. Το είχα πει κι αυτό όταν έγινε, αλλά, ως φαίνεται, σου έμεινε αυτό που είχα πει αρχικά.

      • RYaN on 13 Σεπτεμβρίου 2015 at 02:12

      Και αυτή τη βλακεία ότι κόστισε 90 δισ., σε παρακαλώ, μην την ξαναγράψεις. Φαίνεται ότι κάποιοι πανάσχετοι τη συμπεριέλαβαν στις κομματικές ερωταπαντήσεις και τώρα την κυκλοφορούν οι αντιγραφείς-διακινητές δεξιά και αριστερά. Όποιος ξέρει στοιχειώδη οικονομικά, γνωρίζει ότι το να αλλάζεις δανειστή με παράταση του χρέους δεν είναι νέο χρέος. Ας πούμε ότι χρωστάω στο Γιάννη 90 ευρώ και πρέπει να του τα πληρώσω άμεσα. Δανείζομαι 90 ευρώ από το Μανώλη, που θα του τα πληρώσω σε αρκετά χρόνια, και ξοφλάω το Γιάννη. Έτσι συνεχίζω να χρωστάω και πάλι 90 ευρώ, αλλά αντί να τα χρωστάω στο Γιάννη, τα χρωστάω στο Μανώλη. Για ποιο κόστος μιλάμε?

      • nick on 13 Σεπτεμβρίου 2015 at 07:13

      τι να κανω βρε ryan εσενα βρήκα εύκαιρο
      μα είσαι ο μονος που στηριζει την απίθανη κυβέρνηση των ψεκασμένω αν βρεθεί κι άλλος θα δούμε
      όσο για τα δάνεια που τώρα καμαρώνετε, το ίδιο ίσχυε και πριν, τις βλακείες και τα ψέματα οτι πετύχατε κάτι διαφορετικό να τις λέτε μεταξύ σας για να ανεβαίνει το ηθικό σας
      αυτό που λέτε είναι ή αφέλεια (δεν το νομίζω) ή προπαγάνδα χειρίστου είδους
      μεγάλη ξεφτίλα να παρουσιάζεις το ίδιο πράγμα με διαφορετικές εκδοχές ανάλογα πως σε βολεύει, αλυχτούσε ο συριζα για τα προηγούμενα δάνεια κι έλεγε οτι πάνε πάλι στους τοκογλύφους και στις τράπεζες και στην δική μας οικονομία δεν πέφτει τίποτα, τωρα αυτό είναι μεγάλη επιτυχία!!!

  • αστρεχας on 10 Σεπτεμβρίου 2015 at 23:04

  Mia απορια που ειχα παντα ειναι πως γινεται το δημοσιο ταμειο να χρηματοδοτει τις συνταξεις των ταμειων με ουκ ολιγα δις το χρονο(φοροι) γιατι τα ιδια αδυνατουν και αυτα να εχουν συχρονως αποθεματικα ταμεια!!!!

   • αστρεχας on 10 Σεπτεμβρίου 2015 at 23:08

   παντα εδινα την απλοικη απαντηση…αυτη της «αλλαξοκωλιας»,ο ενας στηριζει τον αλλο και η ζωη συνεχιζεται εως οτου πεσουν και οι δυο μαζι.

    • αστρεχας on 10 Σεπτεμβρίου 2015 at 23:18

    ..φυσικα υπαρχαν στο παιχνιδι και οι αχρειαστες προμηθειες που μοιραζονταν τα ζομπι αλλα αυτες παντα ηταν μετρημενες και ελαχιστες μπροστα στα δις της «αλλαξοκωλιας» δημαγωγων και κοινωνιας

     • RYaN on 11 Σεπτεμβρίου 2015 at 00:31

     Με αυτές τις «αλλαξοκωλιές» χάθηκε οριστικά πολύ, μα πάρα πολύ, χρήμα. Ήταν η μέθοδος για νομιμοποιηθεί η ληστεία.
     Χάθηκε από τα ταμεία ένα ΑΕΠ τόκοι για να μπούμε στο ευρώ.
     Χάθηκε από τα ταμεία άλλο ένα ΑΕΠ για να πληρωθούν τόκοι ξένων σε ευρώ με επιτόκια δραχμής!
     Στην «αλλαξοκωλιά» υπήρχε και ενδιάμεσος: οι ελληνικές τράπεζες. Πήραν το χρήμα ως καταθέσεις και κάνανε μπιζνες στα Βαλκάνια. Με την κρίση φάγανε φέσι που ακόμα το πληρώνουμε. Το μεγαλύτερο μέρος σε θυγατρικές και συμμετοχές, οπότε δεν φάνηκε τίποτε στον ελληνικό λαό που κλήθηκε να πληρώσει.
     Στο τέλος έγινε και το PSI για να οριστικοποιηθεί και νομιμοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος της μεγάλης ληστείας του τραίνου.
     Τώρα το ποιοι ήξεραν τί έκαναν συνολικά και ποιοι όχι είναι θέμα που με ξεπερνάει.

  • Ισόνομος πολίτης on 11 Σεπτεμβρίου 2015 at 08:38

  Δεν καταλαβαίνω την λογική της άποψης:
  «Πρώτον, αν δε γινόντουσαν όλα αυτά δεν επρόκειτο η χώρα να εξασφάλιζε αναχρηματοδότηση γι 3 χρόνια. Θα χρεωκοπούσε οριστικά με τα 7 δισ. που έδιναν – τόσο έγινε σε συγκεκριμένο ποσό το ασαφές των 18 δισ. της γραμμής πίστωσης»
  Με καλύτερη πληροφόρηση ίσως θα γνώριζες RYaN, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε μελετήσει επαρκώς με κάθε λεπτομέρεια μέχρι την 18η Δεκεμβρίου 2014 της χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015.
  Αυτές σύμφωνα με ακριβέστατους υπολογισμούς, θα κινούνταν μεταξύ 6 και 12 δισ. ευρώ. Οπότε, το ποσό των 10,9 δισ. ευρώ θα μπορούσε να καλύψει ασφαλώς μέχρι και το 90% των υποχρεώσεων της χώρας για το επόμενο έτος του 2015
  Σου υπενθυμίζω ότι για να είχε τότε πρόσβαση η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή γραμμή στήριξης θα έπρεπε να είχε γίνει αποδεκτή και στις «αγορές».
  Κάτι που ήταν πλέον ή βέβαιο.
  Οπότε η κάλυψη των υποχρεώσεων της Ελλάδας θα ήτανε πλήρως εξασφαλισμένη.
  Και για να ξέρουμε τι λέμε:
  Αυτό μετά την 2μηνη παράταση θα σήμαινε έξοδο από κάθε επιτήρηση αλλά και το ΤΕΛΟΣ των μνημονίων από 01/03/2015.
  Εκμεταλλεύτηκαν οι άθλιοι γιαλανζι «αριστεροί» το τυπικό κώλυμα με την εκλογή του ΠτΔ και ήλθε η καταραμένη 25ην Ιανουαρίου 2015.
  Η «πιστωτική γραμμή στήριξης» θα στοίχιζε επιπρόσθετα μέτρα 920 εκατομμύρια € και τώρα το ΒΑΡΥΤΑΤΟ και της κοψοχρονιάς 3ο μνημόνιο (στο και 5΄ της επερχόμενης καταστροφής και του αφανισμού) θα μας στοιχίσει 14 δις €
  Απλή αριθμητική:
  • 920 εκ. € για 1 χρόνο με τα δεδομένα του τότε και σίγορα εντός των «αγορών»
  • 14 δις με τα τσιπραίϊκα τωρινά για τα τρία επόμενα χρόνια (και τις «αγορές» με το κιάλι)
  Διαλέγετε και παίρνετε

   • RYaN on 11 Σεπτεμβρίου 2015 at 10:16

   Δεν υπήρχαν αγορές από το Σεπτέμβρη για όλους και κατ’εμέ από πολύ πιο νωρίς. Και οι τόκοι μόνο του 2015 έφτασαν τα 20 δισ. Μιλάμε για σχεδιασμούς από πολιτικούς αιθεροβάμονες που σχεδίαζαν τα πάντα με βάση τις επόμενες εκλογές. Το ίδιο έκανε και η γερμανική κυβέρνηση τον Απρίλη για τις ευρωεκλογές, αλλά είχε τη δυνατότητα να βρει ένα μικρό ποσό στις αγορές για να μη μείνει (κι αυτή) σε σχεδιασμούς του αέρα.

    • RYaN on 11 Σεπτεμβρίου 2015 at 10:20

    Η Ελλάδα είναι η περίπτωση που ενεργοποιεί συνεχώς τους μηχανισμούς του αμοιβαίου χρέους στην ΕΖ. Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχουν ισχυρότατες επιχειρηματικές, πολιτικές και εθνικές δυνάμεις που δεν έχουν σταματήσει να την βλέπουν σαν ευκαιρία πρόοδου στην υπόθεση αυτή.

    • Ισόνομος πολίτης on 11 Σεπτεμβρίου 2015 at 11:10

    Ήταν πασίγνωστο ότι από τον Μάη του 2014 και μετά, οδηγούμαστε σε εκλογές με το πρόσχημα της εκλογής του ΠτΔ και με την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, να δίνει πρωτιά στους ψευτοαριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ..
    Πρωτιά που εξέφραζε ψήφο οργής και αγανάκτησης και όχι, ψήφο εκτίμησης και επιλογής.
    Βλέπεις 5 χρόνια περικοπών, αυξανόμενης ανεργίας και ανέχειας βάραιναν πολύ τους πολίτες.
    Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν αρκούντως οι «μάγκες του κ….» και κέρδισαν τις εντυπώσεις και επέκεινα τις εκλογές.
    Διαβάζω το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του 2014 και κοντεύω να φρικάρω.
    Τέτοια πολιτική ψευτιά και απάτη δεν έχουν ξαναεμφανιστεί…στην πολιτική σκηνή της χώρας.
    Αν ο Ελληνικός Λαός τους ξαναβγάλει, τότε είναι άξιος της τύχης του…
    Βέβαια τα αποτελέσματα της 20ης Σεπτεμβρίου ακόμη και με πρωτιά δεν δίνουν κυβέρνηση σε κανένα
    Πρέπει απαρέγκλιτα να συνεργαστούν ο πρώτος με τον δεύτερο, διαφορετικά μας πήρε και μας σήκωσε με τις εκλογές και ξανά εκλογές…

     • RYaN on 11 Σεπτεμβρίου 2015 at 11:32

     Ο σύριζα του τότε και του τώρα δεν είναι τα ίδια κόμματα, στελεχιακά. Άλλωστε, κι εγώ τότε κρατούσα απόσταση από μία προσπάθεια να παντρευτούν εντελώς ασυμβίβαστα μεταξύ τους πράγματα, με μόνο επιχείρημα τη θεωρία παιγνίων του Βαρουφάκη…

      • αστρεχας on 11 Σεπτεμβρίου 2015 at 12:00

      το θεμα δεν ειναι ο συριζα και το στελεχιακο πολιτικο του προσωπικο αλλα ο τσιπρας και η ακαταλληλοτητα του να ηγεθει της προσπαθειας ανορθωσης της οικονομιας.Ειναι χρησιμος μονο για να μην τσιριζει!!!

      • RYaN on 11 Σεπτεμβρίου 2015 at 12:13

      Ο Τσίπρας απέδειξε οτι ελίσσεται καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Δεν πήγε σα βλάκας να βγάλει αυτός το φίδι του ΔΝΤ από την τρύπα μέσα στο 2015. Πήρε τα 3 χρόνια για την Ελλάδα και άφησε αυτούς που θέλουν να «βγάλουν τα μάτια τους» να τα βγάλουν αν θέλουν μεταξύ τους …

      • αστρεχας on 11 Σεπτεμβρίου 2015 at 13:07

      Κανενας στρατηγηκος ελιγμος απο τον τσιπρα..κινησεις τακτικης για εσωτερικη καταναλωση και τιποτα αλλο.Λυπαμαι αλλα εχω την χειροτερη γνωμη για τον τσιπρα.Για μενα ηταν ο χρησιμος ηλιθιος.

      Το 2015 με βαση τις κινησεις σαμαρα και βενιζελου θα βγαιναμε στις αγορες και τα μνημονια θα ηταν παρελθον.Το προβλημα στο παραπανω ηταν οτι δεν ειχαν ολοκληρωθει οι μεταρθυμισεις που απαιτουσαν οι ευρωπαιοι…και αυτο δεν το θελαν με τιποτα.Και να σου ο μικρος σε ολα του τσιπρας το θυματακι που θα εβγαζε τον κοσμο στην σεντρα και θα ηταν ευκολος στοχος για βομβαρδισμο.Ο βομβαρδισμος πηγε οπως ακριβως βολευε τους ευρωπαιους.Πλεον ειμαστε στην φαση της καταγραφης των ζημιων και του σχεδιασμου της ανοικοδομησης σε νεα θεμελια(βλεπε μνημονιακες μεταρυθμισεις(που για μενα πλεον δεν ειναι κακες).

      • RYaN on 11 Σεπτεμβρίου 2015 at 13:21

      Πρώτον δεν κατάλαβες τί έγραψα για το ΔΝΤ και το χρέος. Δεύτερον δεν υπήρχαν αγορές για δανεισμό τέτοιας έκτασης, με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Τρίτον οι μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίζονταν μέχρι εκείνη τη στιγμή από την Ευρώπη ως οτιδήποτε θα μπορούσε να ξεφορτώσει την Ελλάδα από την πλάτη τους. Αυτή τη φορά, υπάρχει ένα γαλλικό σχέδιο (με υπογραφή Γάλλων σοσιαλιστών) προσαρμοσμένο να εφαρμοστεί από μία σοσιαλιστική-σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στην Ελλάδα. Και μάλλον είναι η πρώτη φορά που κάποιοι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να καταρτίσουν κάποιο σχέδιο για την Ελλάδα.

      • αστρεχας on 11 Σεπτεμβρίου 2015 at 15:15

      Εαν δεν υπηρχε το Ελληνικο ζητημα ΟΛΕΣ οι χωρες τις ευρωζωνης θα δανειζονταν με αρνητικα επιτοκια.
      Τα αρνητικα επιτοκια συμφερουν τους λαους των χωρων τη ευρωπης αλλα δεν συμφερουν τις αγορες.

      Κεφαλαια υπηρχαν και υπαρχουν παμπολα θα ειχαμε συνοστισμο κεφαλαιων εαν δεν στηνονταν απο τις αγορες(η συναντιση εκπροσωπων των αγορων στο λονδινο περισι το δεκεμβριο με το οικονομικο επιτελειο του συριζα ηταν καθοριστηκη) το κακογουστο αστειο με τους εγωκεντρικοναρκισιστες τσιπρα και βαρουφακη.
      Τους προσφεραν πρωτοσελιδα για 6 μηνες και πηραν 2 με 3 μοναδες επιτοκια παραπανω και δυναμωμα των χαρτοφυλακιων τους μπροστα στα δυσκολα που περιμενουν(φουσκα των χρηματιστηριων).Χαμενοι οι λαοι της ευρωπηςκερδισμενες οι τραπεζες τους (εκτος απο τον ελληνικο λαο που δεν εχει τραπεζες για να μετριασει την χασουρα).

      υγ.στα χρηματιστηρια ηταν και ειναι υπερκορεσμενα.Η Κινα ξεφουσκωνε εχοντας ηδη ενα τεραστιο χρεος .Η ρωσια στην απαιξω.Ολες οι μουσουλμανικες χωρες λογο τζιχαντιστων αβεβαιες…τα μονοπατια των προσφυγων και των κεφαλαιων αποτελουσαν και αποτελουν τον ιδιο μονοδρομο.
      Και εμεις και ως λαος και ως χρησιμοι ηλιθιοι θα εχουμε την τυχη της μαρουλας …..ευτυχως ομως εχουμε δυνατο οικοπεδο και θα ξανασηκωσουμε κεφαλι.

      Αυτο ειναι για μενα το γενικο πλαισιο οπου μεσα του διαδραματιζοντε ολα…ακομα και οι σοσιαλιστες γαλλοι(σικ) και το δντ.

      • RYaN on 11 Σεπτεμβρίου 2015 at 19:46

      Δεν συναντήθηκαν με Τσίπρα, Βαρουφάκη, αλλά με Μηλιό και Σταθάκη. Ο Τσίπρας ποτέ δε δήλωσε ειδικός επί των οικονομικών. Δήλωνε και δηλώνει πολιτικός που διεκδικεί μαζί με άλλους ευρωπαίους πολιτικούς πολιτικές λύσεις στα ευρωπαϊκά πολιτικά προβλήματα.
      Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κίνας είναι συστημική διαταραχή περιορισμένης εμβέλειας. Η Wall Street δείχνει διεθνώς το δρόμο και όπως είχα γράψει και παλαιότερα εκτιμώ ότι έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της μέχρι να χρειαστεί να ξεφουσκώσει σημαντικά, για να ξαναφουσκώσει αργότερα, κ.ο.κ.
      Γαλλία και ΗΠΑ δεν επιθυμούσαν διαταραχές στη σημερινή μορφή της ΕΕ, ούτε εγκρίνουν την πάγια επιθυμία των Γερμανών για δημιουργία ενός νέου πυρήνα με δορυφορικές προεκτάσεις-επεκτάσεις προς ανατολάς. Η Ελλάδα είναι ο μόνιμος πυροκροτητής διαφόρων εξελίξεων στην Ευρώπη, αλλά κρύβει αντιφατικότητα: ενεργοποιείται σε καταστάσεις φαινομενικής σταθερότητας, αφού στην ουσία πρόκειται για κατάσταση ασφυκτικού αποκλεισμού για τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, δεδομένου ότι η εσωτερική οικονομική δομή της δεν επιτρέπει εύκολα τις ευκαιρίες.
      Τέλος, η συμμετοχή του ΔΝΤ στην Ευρώπη με προϋπόθεση το κούρεμα του χρέους είναι μία από τις πιο επικίνδυνες διεθνείς διαπραγματεύσεις. Είναι ουτοπικό να πιστεύει κανείς ότι η μικρή Ελλάδα θα μπορούσε να έχει άποψη σε ένα τόσο μπλεγμένο ζήτημα, ακόμα και αν την αφορά άμεσα. Άλλωστε, δεν ήταν τυχαίο ότι για πρώτη φορά το ΔΝΤ απαίτησε να ξεκινήσει η αποπληρωμή των δανείων του πριν καν τελειώσει το πρόγραμμά του (το πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα ολοκληρώνεται το 2016).

      • αστρεχας on 11 Σεπτεμβρίου 2015 at 22:49

      Ο τσιπρας στα οικονομικα ετσι και αλλιως ειναι ασχετος αλλα δυστυχως αποδειχτηκε οτι ηταν και σε πολιτικο επιπεδο(το περιγραφω παραπανω που δεν καταλαβε τι θελαν οι ευρωπαιοι με τις μεταρυθμισεις και στον λακο που επεσε).
      Πριν κανα χρονο ειχα πει στον Ισονομο οτι ειναι κουφιος..με τιποτα ομως δεν υπολογιζα να ειναι τετοια κουφαλα.

     • αστρεχας on 11 Σεπτεμβρίου 2015 at 11:54

     ..αν θα ξαναπαμε σε εκλογες…ισως ειναι καλυτερα.

     Η υπερησιακη κυβερνηση θα τα καταφερει μια χαρα να περασει τα προαπαιτουμενα ..καλυτερα απο οποιαδηποτε αλλη 🙂

    • αστρεχας on 11 Σεπτεμβρίου 2015 at 11:22

    οι τόκοι μόνο του 2015 έφτασαν τα 20 δισ
    ……………….
    `?????

     • Ισόνομος πολίτης on 11 Σεπτεμβρίου 2015 at 11:42

     Είναι εξόφθαλμη υπερβολή!
     Στα 20 δις € εκτιμάτε πως θα φθάσουν οι τόκοι μαζί με τα χρεολύσια για ολόκληρο το 2015…
     (οι τόκοι από 6,5 – 7 δις)

      • RYaN on 11 Σεπτεμβρίου 2015 at 11:56

      Για την ακρίβεια είναι 16+6+ επιπλέον τόκοι εντόκων, αλλά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των 16 είναι κεφαλαιοποιημένοι τόκοι από roll overs. Εκτιμώ ότι κοντά στα 20 είναι στην ουσία πληρωμή τόκων.

  • RYaN on 11 Σεπτεμβρίου 2015 at 11:42

  Είδες? Φυσικά οι τόκοι συμπεριλαμβάνονται στο υφιστάμενο χρέος, αφού αυτό υπολογίζεται ως κεφάλαιο και μελλοντικοί τόκοι που θα καταβληθούν μέχρι την πλήρη εξόφλησή του.

  • Ισόνομος πολίτης on 11 Σεπτεμβρίου 2015 at 12:31

  Απορώ πως είναι δυνατόν να θεωρούνται «μαγκια» τα 3 ακόμη μνημονιακά χρόνια που θα βαρύνουν δυσβάστακτα τους πάντες και τα πάντα…
  Ο Τσίπρας φάνηκε χρήσιμος μόνο ως προς τον κατακερματισμό της «ψευτοαριστεράς» των λόγων και του τίποτε..
  Το «μνημονιακός – αντιμνημονιακός» το εξήγησα εδώ και προσωπικά εμμένω :
  (Ισόνομος πολίτης Σεπτεμβρίου 10, 2015 στο 9:09 πμ)

   • RYaN on 11 Σεπτεμβρίου 2015 at 12:57

   Γιατί οι μεγάλοι αγοραστές κρατικού χρέους στην Ευρώπη, δηλαδή οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, ουδέποτε έβαλαν ξανά την Ελλάδα από το 2010 μέχρι σήμερα στους υποψήφιους πελάτες τους. Κάποια στιγμή, την άνοιξη του 2014, έγινε ένα θετικό παιχνίδι κάποιων ελάχιστων ιδιωτών, υπό θεσμική παρακίνηση, με τα ελάχιστα ομόλογα που δεν είναι στα χέρια των θεσμών, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι το μεγάλο μέρος του χρέους θα παραμείνει στους θεσμούς για πολύ. Όταν κι αυτοί οι ελάχιστοι είδαν ότι υπάρχει θεσμική αμφισβήτηση ως προς τη βασική παραδοχή (Σεπτέμβρης 2014) ετράπησαν σε άτακτη φυγή….

  • RYaN on 11 Σεπτεμβρίου 2015 at 20:14

  Ο νομπελίστας Edmund Phelps στο Project Syndicate: Το μείζον πρόβλημα στην οικονομία της Ελλάδας είναι ο κορπορατισμός. Το πελατειακό κράτος και η λιτότητα δεν είναι αμελητέα, αλλά είναι ελάσσονα προβλήματα. Το πρόβλημα του κορπορατισμού υπάρχει σε σημαντικό βαθμό και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά η Ελλάδα είναι η απόλυτη κορυφή!

   • nick on 11 Σεπτεμβρίου 2015 at 23:37

   έγραψες παραπάνω οτι δεν υπήρχαν αγορες για τέτοιας έκτασης δανεισμό
   σωπα, ποιοι αυτοι που δανείζουν σ όλο τον κόσμο αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν την Ελλάδα
   έμμεσα όμως παραδέχεσαι οτι θα βγαίναμε στις αγορες, οτι είχε αποκατασταθει η εμπιστοσυνη, απλως λες κατι για να το χαλάσεις δεν σου κάθεται καλά να το παραδεχθείς ευθέως

    • RYaN on 12 Σεπτεμβρίου 2015 at 00:37

    Η εμπιστοσύνη πήγε να δημιουργηθεί μέσα στο 2013 – κυρίως στο α’ εξάμηνο. Το β’ εξάμηνο του 2013 άρχισε να γεννά αμφιβολία. Το α’ εξάμηνο του 2014 πούλαγε στατιστικές του 2013, ενώ το β’ εξάμηνο του 2014 ήταν πανωλεθρία.

     • nick on 12 Σεπτεμβρίου 2015 at 07:03

     το 14 βγήκε δυο φορές ο Σαμαρας στις αγορές και δανείστηκε χωρίς κανένα πρόβλημαμ μάλιστα την δεύτερη φορά έγινε σε Ευρωπαϊκη οικονομική αναστάτωση λόγω κατάρρευσης Πορτογαλικής τράπεζας και πάλι όλα πήγαν καλά, ήταν η εποχή που κατ εσένα οι ξένοι δεν μας είχαν εμπιστοσύνη
     τοτε που ο τσιπρας και οι υποστηρικτες του τον κατήγγειλαν οτι προσφεύγει στις αγορές που έχουν υψηλότερο επιτόκιο αντι να μείνει στην αγγαλιά του ΔΝΤ, στην αγγαλιά των μνημονίων, πάντα είχατε μια τρικυμία στον εγκέφαλο που στην πορεία έγινε τσουνάμι

  • RYaN on 12 Σεπτεμβρίου 2015 at 17:12

  Η απάντηση είναι 4 σχόλια παραπάνω, εδώ.
  Αλλά αυτό το σχόλιο που απαντάς αφορά στη μεγάλη ασθένεια του ελληνικού κορπορατισμού. Έχει καταλάβει η ΝΔ, που ευαγγελίζεται την επιχειρηματικότητα, ότι στην ουσία εξυπηρετεί μία πολύ στενή επιχειρηματικότητα η οποία έχει από πριν καπελώσει οποιαδήποτε ευκαιρία υπάρχει, ή (εδώ είναι το φοβερό) θα υπάρξει στο μέλλον?
  Θα μου πεις ότι ο Σύριζα που δεν την ευαγγελίζεται είναι καλύτερος? Όχι, αλλά είναι πιο τίμιος, ηθελημένα ή άθελα της ΝΔ. Και η στενή αυτή παρέα θα έπρεπε να ξέρει ότι η αύξηση της φορολογίας δεν πλήττει τον τζίρο της (αφού οι φόροι σ’ αυτούς ξαναγυρίζουν) αλλά μόνο τα κέρδη της. Αλλά ο κύκλος που θα κάνει ένα μικρό μέρος των κερδών τους μέχρι να ξανακατλήξει στα χέρια τους θα δώσει μία μικρή ώθηση στη υφεσο-στασιμότητα της ελληνικής οικονομίας – φυσικά η βασική ασθένεια θα παραμείνει ανίατη όποιος κι αν βγει.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: