Η όποια λύση στο χρέος θα κριθεί από τις αγορές!

agora47Αν η ρύθμιση στην οποία θα συμφωνήσουν οι δανειστές δεν  καθησυχάσει ικανοποιήσει  τις αγορές  χρέους, ώστε  να ανοίξουν και να μπορέσει η Ελλάδα να δανείζεται και να χρηματοδοτηθεί τότε  θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε  για το επόμενο

Μνημόνιο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας  “Αγορά” δανειστες προσφέρουν περίοδο χάριτος 30 ετών και μεγάλη επιμήκυνση όλων των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα ώστε η ετήσια δαπάνη εξυπηρέτησης να μην υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ. Στον αντίποδα η Ελλάδα φέρεται να ζητά 7 ή 8% του ΑΕΠ!
Σχόλιο: Αμφότερα τα νούμερα φαντάζουν εξωπραγματικά δεδομένου ότι  για να πληρώνεις 7% του ΑΕΠ σε βιώσιμη βάση πρέπει αυτό να αυξάνεται δηλαδή να έχεις ανάπτυξη πάνω από 7%!!

11 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • RYaN on 26 Σεπτεμβρίου 2015 at 12:41

  Ήμουν ο πρώτος που σας έφερε το μαντάτο, δεν είναι έτσι? Εδώ. Το 15% δεν αφορά σε τόκους (όπως και το αιτούμενο(?) 7% επίσης). Αφορά συνολικά σε τόκους και χρεωλύσια (δηλαδή και σε παλαιό κεφάλαιο που το δανείζεσαι από νέους και το ξεπληρώνεις στους παλιούς).

  • RYaN on 26 Σεπτεμβρίου 2015 at 13:02

  Daniel Gros: Βιώσιμο το χρέος χωρίς το ΔΝΤ
  «Για να είμαι ειλικρινής οι λόγοι δεν είναι απολύτως κατανοητοί. Παλαιότερα ήθελαν τη συνδρομή του ΔΝΤ λόγω της σκληρής του στάσης αλλά και της ουδετερότητάς του. Πλέον όμως το Ταμείο δεν τηρεί ουδέτερη στάση καθώς έχει προσφέρει δάνεια και ζητά από τους άλλους να δεχθούν ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να είναι σε καλύτερη θέση τα δικά του δάνεια. Επιπλέον, μέσα από τα προγράμματα διάσωσης αλλά και την Κομισιόν υπάρχει πλέον αρκετή εμπειρία για να υλοποιήσουν οι Ευρωπαίοι μόνοι τους ένα πρόγραμμα στήριξης. Ίσως το 2010 τα πράγματα να ήταν ακόμη διαφορετικά. Σήμερα το ΔΝΤ δεν χρειάζεται πια. Σε αυτά τα συμφραζόμενα λοιπόν δεν καταλαβαίνω τη γερμανική στάση που θέλει πάση θυσία να συμμετέχει το ΔΝΤ, διότι το Ταμείο είναι σχετικά ακριβό και εντέλει δεν είναι αμερόληπτο».

  Και προσέξτε κι αυτό: «Φαίνεται ότι η κυβέρνηση αυτή δεν θα παραμείνει για πολύ καιρό στην εξουσία. Αυτό όμως δεν ισχύει για τον Αλέξη Τσίπρα, διότι η αντιπολίτευση δεν διαθέτει αξιόπιστες προσωπικότητες. Εξάλλου δεν έχει εναλλακτικές προτάσεις. Όπως φαίνεται λοιπόν (ο Αλέξης Τσίπρας) θα κρατά και τα επόμενα χρόνια τις τύχες της χώρας στα χέρια του».
  Αυτά γράφτηκαν στις 16 Αυγούστου 2015. Η κυβέρνηση παραιτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2015.

   • RYaN on 26 Σεπτεμβρίου 2015 at 13:31

   Να υπενθυμίσω, επίσης, ότι οι New York Times είχαν γράψει στις 6 Μαίου 2010:
   «Ο Daniel Gros, ένας διαπρεπής οικονομολόγος σε θέματα της ευρωζώνης με έδρα τις Βρυξέλλες, ισχυρίζεται ότι για κάθε 1% επί του ΑΕΠ μείωση των δημοσίων δαπανών στην Ελλάδα, η συνολική ζήτηση στη χώρα πέφτει κατά 2,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με την αρχή αυτή, αν η Ελληνική κυβέρνηση μειώσει τις δαπάνες κατά 15% του ΑΕΠ, τότε η αρχική επίπτωση στη ζήτηση (δηλ. το σοκ ύφεσης) θα μπορούσε να φτάσει πάνω από 30% του ΑΕΠ . Προφανώς αυτός ο απλός κανόνας σίγουρα δε μπορεί να ισχύει για τόσο μεγάλες μεταβολές, αλλά δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να ζήσει μία πολύ βαθιά ύφεση. Η πρόβλεψη αυτή οδηγεί σε ουσιαστική αβεβαιότητα γύρω από το πόσο άσχημα θα μπορούσε να πάει η ελληνική οικονομία.»

   Πόσο είπαμε ότι έπεσε τελικά από τότε το ΑΕΠ?

  • MAKIS on 26 Σεπτεμβρίου 2015 at 18:58

  αυτο δεν ειναι λυση. γυρω στα 25 δισ το χρονο για τα χρεη δεν μπορει να πληρωνει η ελλαδα. αποικια χρεους γινεται.

   • RYaN on 26 Σεπτεμβρίου 2015 at 21:41

   Θα πληρώνει μόνο για τους τόκους, για πολλά χρόνια. Το ζήτημα είναι πόσα από τα 25 είναι τόκοι και πόσα κεφάλαιο.

  • αστρεχας on 26 Σεπτεμβρίου 2015 at 21:42

  Τις αγορες ποσος τις ενδιαφερουν τα χρεολυσια.Οι αποδοσεις των κεφαλαιων ειναι που μετραει δλδ οι τοκοι.Εαν δεν διευκρινιστει επακριβως το ποσοστο των δυο στο 15% του αεπ η καταστρατηγηση ειναι ευκολη.
  Εαν ομως διευκρινιστει τοτε θα ξερουμετην διαμετρο της θηλιας..και το τιμημα των μελλοντικων γενιων για την κρεπαλη των προηγουμενων.
  Οταν δινεται περιοδο χαριτος 30 χρονια σημαινει οτι θα πληρονωντε ΜΟΝΟ οι τοκοι?
  ειναι πολλα τα σημεια που δεν ειναι εμφανη(σιγουρα οχι τυχαια…

   • RYaN on 26 Σεπτεμβρίου 2015 at 21:55

   Ποιες αγορές? Όλη η κουβέντα γίνεται μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ. Μην κάνει πάλι το λάθος η Ελλάδα να μπλεχτεί στις διενέξεις τους.

    • Astrexas on 27 Σεπτεμβρίου 2015 at 13:05

    Αν η ρύθμιση στην οποία θα συμφωνήσουν οι δανειστές δεν καθησυχάσει ικανοποιήσει τις αγορές χρέους, ώστε να ανοίξουν και να μπορέσει η Ελλάδα να δανείζεται και να χρηματοδοτηθεί τότε θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το επόμενο

    Διαβάστε περισσότερα:

     • RYaN on 27 Σεπτεμβρίου 2015 at 13:29

     Μόνο για το επόμενο. Εγώ λέω και για το μεθεπόμενο. Μέχρι να καταλάβουν ότι η λιτότητα στην Ελλάδα δεν έχει να κάνει σε τίποτε με το δημόσιο χρέος.
     Το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα ήταν άλλη μία κομπίνα του γνωστού τριγώνου, ώστε να μην υπάρχει ανασφαλές ιδιωτικό χρέος.
     Το σενάριο έπαιζε κάπως έτσι: Δημόσιο χρέος -> Καταθέσεις -> Δάνεια (Ιδιωτικό χρέος στο τρίγωνο) -> Κόκκινα δάνεια (Σβησμένο Ιδιωτικό χρέος στο τρίγωνο) -> Δημόσιο Χρέος -> κ.ο.κ.
     Η τρόικα μια χαρά το έπαιξε το παιχνίδι του τριγώνου. Το έχαψε αμάσητο.
     Εφόσον υπάρξει σταθερότητα με το δημόσιο χρέος, αυτοί που θα μπορέσουν να βγουν απευθείας στις αγορές χρέους είναι οι υγιείς ιδιώτες.
     Το δημόσιο χρέος θα παραμείνει ένας σταθερός ογκόλιθος στους θεσμούς, ο οποίος μετά από δεκαετίες θα έχει την τύχη του εναπομείναντος μεταπολεμικού χρέους της Γερμανίας: ξεχάστηκε …

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: