Στο «στόχαστρο» ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι

Ταξική πολιτική

Syntaxiouxos-570Από τρεις βασικές πηγές προσδοκά το Υπουργείο Εργασίας να εξοικονομήσει τα 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπει το νέο μνημόνιο, για το 2016, από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες.

Πιο συγκεκριμένα:

– Με μειώσεις που φτάνουν έως και 6%, απειλούνται ένα εκατομμύριο συντάξεις, οι οποίες κυμαίνονται από 1.000 ευρώ μηνιαίως και πάνω.

– Την ίδια στιγμή, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της περικοπής των επικουρικών συντάξεων έως 14%.

– Παράλληλα, το νέο μνημόνιο προβλέπει την κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) για το 20% των δικαιούχων του.

Από τις περικοπές έως 6% στις συντάξεις, εκτιμούν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας, ότι μπορούν να εξοικονομηθούν έως 1,3 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση. Αυτό το μέτρο θα πλήξει το 40% των συνταξιούχων, οι οποίοι αριθμούν συνολικά 2,7 εκατομμύρια.

Από τις πιθανές επιπλέον περικοπές έως 14% σε επικουρικές συντάξεις, εκτιμούν οι ίδιες πηγές ότι μπορούν να εξοικονομηθούν 330 με 350 εκατ. ευρώ ετησίως. Το μέτρο αυτό θα πλήξει περίπου 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους, οι οποίοι εκτός από κύρια, λαμβάνουν και επικουρική σύνταξη.

Τέλος, από τη μη απόδοση του ΕΚΑΣ στο 20% των δικαιούχων του, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν, σε ετήσια βάση, γύρω στα 150 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, οι οποίοι είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, θα φθάσουν, από τον Μάρτιο του 2016, στους περίπου 280.000, αντί 360.000 που είναι σήμερα.
Αρέσει σε %d bloggers: