Αποτύχαμε στην Σύνοδο για την προσφυγική κρίση!

Μόλις 160.000 πρόσφυγες από τα εκατομμύρια θα μετεγκατασταθούν στις υπόλοιπες  28 χωρες. Οι υπόλοιποι θα εγκλωβιστούν στους τόπους πρώτης εισόδου.

rp_xountis-evrokoinovoulio_2.jpg

Ν. ΧΟΥΝΤΗΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΕΟΥ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση. Ν  Χουντη στην Ευρωβουλή

Τον κίνδυνο νέου εγκλωβισμού εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδαμετά την απόφαση της έκτακτης Συνόδου των 28 για

την προσφυγική κρίση, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας  Ν. Χουντής με ερωτήσεις του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, σε ερωτήσεις που κατέθεσε σήμερα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ν. Χουντής σημειώνει ότι ο αριθμός των 160.000 προσφύγων που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής (22/09/2015) για μετεγκατάσταση από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλα κράτη της ΕΕ είναι ελάχιστος, αφού ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης υπολογίζει μόνο για τους πρώτους μήνες του 2015 τον αριθμό τους σε 500.000. Όπως αποκαλύπτουν λοιπόν οι αριθμοί «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος νέου εγκλωβισμούεκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων κυρίως στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα κράτη «πρώτης υποδοχής» μεταναστών, τονίζει ο Ν. Χουντής. Στη συνέχεια σημειώνει ότι παρά τις σχετικές εξαγγελίες, «η ΕΕ δεν έλαβε κανένα μέτρο για την αύξηση των ασφαλών και νόμιμων διόδων για την ασφαλή μετακίνηση όσων χρήζουν διεθνούς προστασίας, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που διασχίζουν τα  εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.»

Καταλήγοντας ο Ν. Χουντής καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει την αναθεώρηση των Κανονισμών του Δουβλίνου, ώστε να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα τα κράτη μέλη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, επισημαίνοντας ότιχώρες όπως η Ελλάδα όχι μόνο δέχονται υπερβολικά μεγάλη πίεση , αλλά εξαιτίας των Κανονισμών, είναι υποχρεωμένες να δεχθούν στο έδαφός τους όσους πρόσφυγες «ξεφορτώνονται» άλλες χώρες της ΕΕ, με το αιτιολογικό ότι έχουν δώσει για πρώτη φορά τα δακτυλικά τους αποτυπώματα στην Ελλάδα.

Παράλληλα, σε άλλη ερώτηση, ο Ν. Χουντής αναφέρεται στις επιπτώσεις στα ελληνικά νησιά  και κυρίως Κω, Λέσβο, Χίο και Σάμο. Επισημαίνει τα μεγάλα ποσοστά ακυρώσεων πτήσεων, τη συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου, τη μείωση κρατήσεων για την τρέχουσα και την επόμενη τουριστική περίοδο και γενικά απώλειες πολλών εκατομμυρίων στη τουριστική βιομηχανία. Τονίζει επίσης, ότι στην υπερσυγκέντρωση προσφύγων σε ορισμένα νησιά συνέβαλε και η «υποχρέωση» των Αρχών να μην επιτρέπουν την αναχώρησή τους χωρίς προηγούμενη δακτυλοσκόπηση. Καταλήγοντας, ζητά να μην δημιουργηθούν τα λεγόμενα hotspots στα ήδη επιβαρυμένα ελληνικά νησιά, αλλά να ληφθούν και μέτρα οικονομικής ανακούφισης για τις απώλειες που υπέστησαν.

Με αφορμή την κατάθεση των ερωτήσεων, ο Ν. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Απόφαση της Συνόδου των 28, για το προσφυγικό, αποτελεί μνημείο αναλγησίας, υποκρισίας και αναποτελεσματικότητας. Ιδιαίτερα χαρακτηρίζεται από την παντελή έλλειψη αλληλεγγύης ,μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Είναι βέβαιο ότι με τέτοιες «αποφάσεις» θα έχουμε νέες εκατόμβες θυμάτων στη Μεσόγειο, χιλιάδες ανθρώπους κυνηγημένους από τον πόλεμο να στριμώχνονται στα νησιά, στα συνοριακά περάσματα, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς σχεδόν όλης της Ευρώπης. Θα έχουμε αύξηση ξενοφοβικών, ρατσιστικών συμπεριφορών και άνοδο ακροδεξιών νεοναζιστικών κινημάτων σε όλη της Ευρώπη.

Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει απάντηση στο μεταναστευτικό πρόβλημα αν δεν περιλαμβάνει:

Πρώτον, κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνουκαι αντικατάστασης τους από ένα Σύμφωνο Αλληλεγγύης στη διαχείριση του μεταναστευτικών ροών.

Δεύτερον, αλλαγή του χαρακτήρα της FRONTEX. Σήμερα κύρια αποστολή της είναι η επιτήρηση των χωρών πρώτης εισόδου (πχ. Ελλάδα )για το αν παίρνουν από όλους τους μετανάστες τα δακτυλικά τους αποτυπώματα ώστε να ξαναστέλνονται πίσω (στην Ελλάδα) αν συλληφθούν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ

Τρίτον, τη δημιουργία ευρωπαϊκών κέντρων κατάθεσης αιτήσεων μετανάστευσης πλησίον των περιοχών πολεμικών συγκρούσεων αλλά και σε χώρες διέλευσης μεταναστών και προσφύγων, όπου, με τα σημερινά δεδομένα, και ηFRONTEX μπορεί να παίξει πιο αποτελεσματικό ρόλο.»
Αρέσει σε %d bloggers: