Ενδιάμεση νομοθέτηση για το ασφαλιστικό, πριν από το συνολικό νομοσχέδιο, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις. Παράλληλα

ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί το πόρισμα της επιτροπής που συγκρότησε ο ίδιος για το ασφαλιστικό.

Ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «έχουμε δεσμεύσεις από το μνημόνιο»και ότι «η αναγκαία αναπροσαρμογή θα γίνει μέσω του νέου συστήματος».

Επεσήμανε ότι«δεν θα επιβάλλουμε οριζόντιες μειώσεις» στις συντάξεις  διαπιστωσε ότι το ασφαλιστικό σύστημα ήταν και είναι κατακερματισμένο και με πολλούς διαφορετικούς κανόνες.

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι   θα επιδιώξουμε να εξουδετερώσουμε μέσω της γενικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος τα σκληρά μετρά που απαιτούνται.

Σε αντικατάσταση συγκεκριμένων δεσμεύσεων που δεν θέλουμε ένα φέρουμε εις πέρας (π.χ. ο αντιασφαλιστικός νόμος του 2010, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, απομείωση κατώτατων συντάξεων και ΕΚΑΣ) ζητήσαμε την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτή θα φέρουμε στη Βουλή το Νοέμβριο, ώστε να μην υπάρχουν συντάξεις – φιλοδωρήματα και οι νυν εργαζόμενοι να πάρουν σύνταξη.