Η μάστιγα της ‘’κοινωφελούς απασχόλησης’’ εξαπλώνεται στον δήμο Βύρωνα…

ds-virona-420

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα για τους 80 ‘’απασχολούμενους’’ του δήμου, οι οποίοι στερούνται κάθε εργασιακού δικαιώματος… Η τοποθέτηση του κ. Θανάση Κοσκινά.

Του Τ. Αλεξανδρόπουλου

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: δεν υπάρχει πλέον σταθερή δουλειά, δεν υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης… Υπάρχουν μόνο ‘’απασχολούμενοι’’ και ‘’ωφελούμενοι’’… Αυτό είναι το σχέδιο που εισήγαγαν και υπηρέτησαν οι πρώτοι διδάξαντες των μνημονιακών πολιτικών Παπανδρέου, Σαμαράς, Βενιζέλος. Αυτό το σχέδιο υπηρετεί πιστότατα και ο μνημονιακότερος των μνημονιακών, ο μέγας πολιτικός τσαρλατάνος κ. Τσίπρας.

Σε ελάχιστα χρόνια, όχι περισσότερα από 4-5, όλες οι υπηρεσίες των δήμων θα έχουν εκχωρηθεί σε εργολάβους. Το μόνιμο προσωπικό θα το αποτελούν λίγοι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης για συγκεκριμένες δουλειές, τεχνοκρατικού χαρακτήρα.

Όπως καταλαβαίνει καθένας, με αυτό το σχέδιο (που έχει μπει σε εφαρμογή και με τις δραστηριότητες της ‘’Ελληνογερμανικής Συνέλευσης’’ και όλων των άλλων παράπλευρων ‘’ελληνογερμανικών’’ δράσεων) η θεμελίωση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων γίνεται όνειρο θερινής νυκτός. Τα ένσημα που θα μαζεύονται με δουλειά 30-35 χρόνων θα είναι ίσα-ίσα όσα φτάνουν για τη βασική σύνταξη των 300 ευρώ.

Το θλιβερό της ιστορίας είναι ότι αφ’ ενός οι άνεργοι ‘’πανηγυρίζουν’’ όταν καταφέρουν να βρουν μια θέση ‘’απασχόλησης’’ για λίγους μήνες και αφ’ ετέρου καμία οικογένεια δεν μπορεί να στεριώσει όταν ξέρει ότι μετά από έξι μήνες δεν θα υπάρχει εισόδημα στο σπίτι. Δεν συζητάμε καν για την ψυχική φθορά κάθε ‘’απασχολούμενου’’ όσο πλησιάζουν οι μέρες που τελειώνει η «απασχόληση» και η «ωφέλεια»…

Με αυτό το μεγάλο πρόβλημα έχει ασχοληθεί και ο Σύλλογος των Εργαζόμενων του δήμου Βύρωνα εδώ και αρκετό καιρό. Πρόοδος στην κατεύθυνση εξεύρεσης κάποιας λύσης καμία. Χτες έκανε παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο του Βύρωνα, διεκδικώντας:

Να εφαρμοστεί η πάγια εργατική νομοθεσία και η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα αυτό. Το ημερομίσθιο ή ο μισθός τους να είναι αυτός που προβλέπεται στη σύμβαση που έχει υπογράψει το υπουργείο εσωτερικών με την ΠΟΕ ΟΤΑ (κατώτερος μισθός 781 ευρώ). Να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία, η οικογενειακή κατάσταση και να καταβληθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε αυτούς που εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες. Να τους δοθούν οι άδειες (κανονική – αναρρωτική – γονική). Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια, εμβολιασμό, μέσα ατομικής προστασίας. Να τοποθετούνται και να εργάζονται όλοι σύμφωνα με την πρόσληψη τους χωρίς καμία διάκριση. Καταβολή των δεδουλευμένων κάθε μήνα. Επίδομα ανεργίας σε όλους μετά το τέλος του προγράμματος.

Πριν τέσσερα-πέντε χρόνια αυτά όλα ήταν αυτονόητα. Σήμερα είναι όχι διεκδικούμενα, αλλά εξαφανισμένα από τον εργασιακό χάρτη της Ελλάδας. Και δεν πρόκειται να εμφανιστούν ξανά, αν δεν περάσουν 15-20 χρόνια… Και ΑΝ…

Η ηγετική ομάδα της δημοτικής αρχής του Βύρωνα, έχει εναρμονιστεί πλήρως με τις μνημονιακές επιλογές και διαταγές του Τσίπρα. Η εικόνα του δημάρχου Βύρωνα να κάθεται πρώτη σειρά και να χειροκροτεί τις άθλιες ψευδολογίες του Τσίπρα στην πλατεία Καισαριανής, μιλάει από μόνη της… Έτσι, λοιπόν, το βάρος της όποιας διεκδίκησης πέφτει στους ώμους των αριστερών ΜΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ συμβούλων της πλειοψηφίας.

Ένας από αυτούς, ο Θανάσης Κοσκινάς, ο οποίος έχει αποκηρύξει τον μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ και έχει προσχωρήσει στη Λαϊκή Ενότητα, είπε μερικά πράγματα με το όνομά τους. Και ας μην τα άκουσε ο κ. δήμαρχος, ο οποίος αποχώρησε από την έδρα του μόλις ο κ. Κοσκινάς ασχολήθηκε με τον Τσίπρα και τις μνημονιακές επιλογές του. Είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κοσκινάς:

«Μετά και τις προγραμματικές μνημονιακές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Tσίπρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι ηλίου φαεινότερο ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν ισοδύναμα, όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα παράλληλο πρόγραμμα, όχι μόνο δεν ξεμπερδέψαμε με το “παλιό”… αλλά το “παλιό” είναι εδώ, ενωμένο δυνατό, σε ένα μνημονιακό μονόδρομο, ούτως ώστε η χώρα δεν παρέκλινε διόλου της πορείας της προς τον γκρεμό… Παρ’ όλες αυτές τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και την αλλαγή διακυβέρνησης, η μνημονιακές επιλογές εφαρμόζονται σήμερα και θα εφαρμοστούν και στο μέλλον με μεγαλύτερη αγριότητα.

Μια από τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών είναι και τα πεντάμηνα. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, ως δούρειος ίππος και γιατροσόφι στην ανεργία, με τα πεντάμηνα προσβλέπουν στη διάλυση, απαξίωση και δυσλειτουργία του δημοσίου και όλων τον δομών του και κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης .

Τα οξυμένα προβλήματα της ανεργίας και της έλλειψης προσωπικού στους δήμους και στις δημόσιες υπηρεσίες που είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των κυβερνήσεων Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, δεν λύνονται με «ανάσες».

Τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά σε ένα δήμο, όταν οι εργαζόμενοι είναι με ευκαιριακή, ολιγόμηνη, κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα απασχόληση που αποσκοπεί στην εκμετάλλευση.

Ο «κλώνος» των stage που επινόησαν οι μνημονιακές συγκυβερνήσεις για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, συμπιέζοντας το χρόνο εργασίας, τον μισθό και τα δικαιώματα, μετατρέπει την εργασία σε ωφέλεια, τους εργαζόμενους σε ωφελούμενους, τους διαχωρίζει ηλικιακά και αμείβονται εκτός Σ.Σ.Ε και ενιαίου μισθολογίου που αμείβονται όλοι εργαζόμενοι στο δημόσιο, στερώντας βασικά εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών των δήμων, όπως και η αναβάθμισή τους δεν αντιμετωπίζονται με την ολιγόμηνη «ανακύκλωση» των ανέργων. Η λύση είναι τα μεγάλα κενά που δημιούργησε και δημιουργεί η μνημονική λαίλαπα να καλυφθούν με προσωπικό που θα έχει ίσους όρους αμοιβής και εργασίας, που θα έχει μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση καθώς και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα πρέπει να μείνει στη λογική ότι δεν «γίνεται αλλιώς», που είναι της μόδας τελευταία. Πρέπει να διεκδικήσει, μαζί με τα σωματεία- συνδικάτα και τους δημότες, άμεσα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ενάντια στο διαχωρισμό και τη δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων, καθώς και στην προσπάθεια άλωσης των εργασιακών σχέσεων και μαζί με τα συνδικάτα να δώσει τον αγώνα διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, ενεργοποιώντας τους πολίτες και επικοινωνώντας το πρόβλημα.

Το θέμα είναι να χτυπήσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του. Και στη ρίζα υπάρχει το ερώτημα: ποιος στην πραγματικότητα είναι αυτός που επιβάλει αυτές τις σχέσεις εργασίας, εξαθλίωσης και εκμετάλλευσης του ανθρώπου; Ποιος άλλος από την νεοφιλελεύθερη ΕΕ… και τις κυβερνήσεις στις αποικίες;

Άμεσα πρέπει το κίνημα να ξυπνήσει και να βγει από την απογοήτευση και την ηττοπάθεια που του καλλιέργησαν ο Τσίπρας και η ομάδα του».

Φυσικά, λύση στο πρόβλημα των 80 εργαζόμενων – απασχολούμενων – ωφελούμενων στον δήμο Βύρωνα, ούτε δόθηκε ούτε πρόκειται να δοθεί, αν δεν πάρει θέση μάχης και συμπαράστασης σ’ αυτούς η κοινωνία. Κάποτε οι δημοτικές αρχές ήταν στην πρώτη γραμμή συμπαράστασης στους εργαζόμενους. Σήμερα οι δημοτικές αρχές, από τη θέση της πλειοψηφίας, είναι τυφλά εκτελεστικά όργανα των κομματικών εντολών των υπηρετών των μνημονίων. Του πρώτου, του δεύτερου και του επαίσχυντου Μνημονίου – Τσίπρα. Κανένας πολίτης και κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να προσδοκά το παραμικρό βοήθημα από αυτές τις δημοτικές αρχές.

Τελικά, χτες, το δημοτικό συμβούλιο υιοθέτησε ένα ψήφισμα συμπαράστασης στους ‘’απασχολούμενους’’ εργαζόμενους, το οποίο βέβαια δεν έχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα. Οι εργαζόμενοι θα μετατραπούν σε άνεργους μέσα σε ελάχιστο χρόνο… Θλίψη… Απογοήτευση… Απελπισία…
Αρέσει σε %d bloggers: