Στην πορτογαλία δεν αφήνουν τους ευρωσκεπτικιστές να κυβερνήσουν!

rp_nazieuro.jpg

New R€ich

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανιμπαλ Καβακο Σιλβα ξαναδιόρισε χθες τον απερχόμενο πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο στην πρωθυπουργία μετά τις εκλογές της Κυριακής που ανέδειξαν το κόμμα του πρώτο, χωρίς όμως να πάρει την πλειοψηφία.

O στόχος είναι να ικανοποιηθούν οι Βρυξέλλες οι αγορές και η Μερκελ που δήλωσε ότι μια  σοσιαλιστική συμμαχία στην Πορτογαλία θα ήταν «πολύ αρνητική» εξέλιξη.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Κοέλιο πήρε 38,6% στις εκλογές, παρά τα τέσσερα χρόνια δύσκολων μέτρων λιτότητας στη χώρα, ακολουθούμενος με απόσταση από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (32,3%), του οποίου ο ηγέτης Αντόνιο Κόστα δηλωσε ότι ήταν σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση με πλειοψηφία στη βουλή.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Αριστερό Μπλοκ – το οποίο είναι αδελφό κόμμα με τον ΣΥΡΙΖΑ – και οι Κομμουνιστές κέρδισαν συνολικά 122 από τις 230 έδρες της βουλής, συγκρινόμενες με τις 107 το κεντροδεξιού συνασπισμού.

Μετά την αποτυχία συνομιλιών μεταξύ του Κοέλιο και του Κόστα για σχηματισμό κυβέρνησης, ο συντηρητικός πρόεδρος Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα δήλωσε σε διάγγελμα στην τηλεόραση,
Σε 40 χρόνια δημοκρατίας, καμία κυβέρνηση στην Πορτογαλία δεν εξαρτιόταν ποτέ από την υποστήριξη σε αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις, δηλαδή τις δυνάμεις που αγωνίστηκαν για την κατάργηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, του Δημοσιονομικού Συμφώνου, του Σύμφωνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και για την διαλυση της νομισματικής ένωσης και την εξοδο της Πορτογαλίας από το ευρώ, «δήλωσε ο κ Καβάκο Σίλβα και συνέχισε

«Έχω διορίσει τον κ. Κοέλιο ως πρωθυπουργό γιατί ηγείται ενός συνασπισμού ο οποίος κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στις 4 Οκτωβρίου.»
Αναλυτές προειδοποίησαν ότι η κυβέρνηση Κοέλιο μπορεί να μην επιβιώσει. Αν τα τρία αριστερά κόμματα μαζί με τους Πράσινους καταφέρουν να επισημοποιήσουν μια βουλευτική ένωση – πράγμα το οποίο είναι εφκτό, σύμφωνα με τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης – οι μέρες της κεντροδεξιάς κυβέρνησης θα ειναι μετρημένες.

Η απόφαση του προέδρου να στραφεί στον Κοέλιο πρώτα «θα κοστίσει στη χώρα πολύ χρόνο γιατί το άτομο που έχει διοριστεί πρωθυπουργός αναπόφευκτα θα ανατραπεί από το κοινοβούλιο,» είπε ο σοσιαλιστής βουλευτής Χοάο Σοάρες.

Ο πρόεδρος Σίλβα αναγνώρισε την πιθανότητα αυτή, λέγοντας ότι «η τελευταία λέξη τώρα ανήκει στη βουλή» και προσθέτοντας ότι η απόρριψη του προγράμματος της κυβέρνησης από μια απόλυτη πλειοψηφία βουλευτών θα εξαναγκάσει τη νέα κυβέρνηση σε παραίτηση.

Τώρα ο Κοέλιο πρέπει να ορίσει την κυβέρνησή του και να παρουσιάσει το πρόγραμμά του μέσα σε 10 μέρες από τη μέρα που θα αναλάβει καθήκοντα η κυβέρνηση.

Προτού την ανακοίνωσή του Σίλβα χθες, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε ανησυχία για την πιθανότητα να κυβερνήσει την Πορτογαλία μια σοσιαλιστική κυβέρνηση με υποστήριξη της σκληρής αριστεράς. Αν γίνει αυτό, είπε σε δηλώσεις του ενώ προσερχόταν στην ετήσια συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), «θα είναι η πρώτη φορά στη δημοκρατική ιστορία της Πορτογαλίας που το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές δεν κυβέρνησε.»

Αντίστοιχα στην Ισπανία, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι σοσιαλιστές θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση αν συμμαχήσουν με το νέο κόμμα ενάντια στη λιτότητα, το Ποδέμος, άλλο ένα αδελφό κόμμα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή το νέο κεντροδεξιό κόμμα Θιουδαδάνος.

Στο ίδιο συνέδριο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είπε ότι μια τέτοια σοσιαλιστική συμμαχία στην Πορτογαλία θα ήταν «πολύ αρνητική» εξέλιξη.

Αρέσει σε %d bloggers: