Βαρουφάκης: Έπρεπε να είχαμε αρνηθεί την εξυπηρέτηση του χρέος και χάσαμε την ευκαιρία

184777-varoufakis«Παρεμβαση» μετά από καιρό με συνέντευξή του  κάνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος δήλωσε στον Guardian

ότι «οι δανειστές ενδιαφέρονταν περισσότερο για τον παραδειγματισμό με τη συντριβή μιας κυβέρνησης που τόλμησε να τους αντισταθεί, ώστε να εκφοβιστούν άλλοι, όπως η

Ισπανία, η Ιρλανδία και η Γαλλία.

Η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε σαν πιόνι σε μια σκακιέρα, οπότε ήταν πολύ δύσκολο. Είχαμε μια ευκαιρία (να αρνηθούμε την εξυπηρέτηση το χρέος) και τη χάσαμε. Θα είχαν αλλάξει στάση και θα είχαμε επιτύχει συμφωνία συμβιβασμού, αλλά δεν μου επετράπη να χρησιμοποιήσω αυτό το όπλο».
Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε και για την προσφυγική κρίση, εκτιμώντας ότι η αντίδρασή της είναι το αποτέλεσμα των ρωγμών που έχουν προκληθεί από την εξαετή κρίση. Όπως είπε, με χιλιάδες μετανάστες να ταξιδεύουν στην Ευρώπη από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη νότια Ασία, ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι το μέλλον της Ε.Ε. απειλείται από την χειρότερη κρίση τέτοιας μορφής από το 1945.
«Οι Ευρωπαίοι διχάζονται από ένα κοινό νόμισμα. Η ευρωκρίση έχει κατακερματίσει την Ευρώπη, στρέφοντας Έλληνες εναντίον Γερμανών, Ιρλανδούς εναντίον Ισπανών κ.α. Κάνει δύσκολο για την Ε.Ε. να λειτουργήσει ως πολιτική, ενοποιημένη οντότητα». Ωστόσο, παραδέχεται πως δεν έχει την απάντηση, καθώς οι αριθμοί είναι πολύ μεγάλοι- αν και λέει ότι από ευρωπαϊκής πλευράς, «έχουμε να απαντήσουμε σε πολλά», καθώς «χώρες όπως το Ιράκ και η Συρία είναι δημιουργήματα του δυτικού ιμπεριαλισμού και ο κυνισμός στην αντιμετώπιση της περιοχής από τη Δύση έχει προκαλέσει αντίδραση».

1 Σχόλιο

  • Ισόνομος πολίτης on 24 Νοεμβρίου 2015 at 08:05

  Έπρεπε από την αρχή ο Τσιπράκος να είχε καταλάβει τι «μέρος του λόγου είσαι» και να είχαμε απαλλαγεί στην Ελλάδα σαλτιμπάγκο Βαρουφάκη, από την οικονομική και πολιτική σου παρέμβαση.
  Βέβαια και εσύ και ο Τσίπρας αλλά και όλη η «πρώτη φορά αριστερά», μας προκύψατε συγκυριακά από τις εκβιαστικές και καταστροφικές για την Ελλάδα εκείνες εκλογές της 25η Ιανουαρίου 2015.
  Είναι αλήθεια πως το «κοντέρ» αυτού του καταστροφικού «πειράματος» έγραψε μέχρι τις τώρα εκτιμήσεις, 14 δις € πάνω στις πλάτες του απλού Έλληνα πολίτη του μόχθου και της καθημερινής αγωνίας.
  Τι να κάνουμε?
  Θα έλθει κάποτε και η «ώρα» σας…
  Όλα εδώ πληρώνονται!

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: