ΛΑΕ Λάρισας: Το πρόβλημα όρασης του ΣΥΡΙΖΑ…

oxiΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Την απάντηση της Λαϊκής Ενότητας Λάρισας προκάλεσε πρόσφατη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παπαδόπουλου στην «Ε» σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος επισημαίνονται συγκεκριμένα τα εξής:

«Με μία «δήλωσή» του στην εφημερίδα «Ελευθερία» στις 2/12 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος τοποθετείται για το μέγιστο σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, επισημαίνοντας τις ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις και διερωτώμενος εν κατακλείδι για την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση: «Πού είναι λοιπόν το σκάνδαλο;»

Καταρχήν να επισημάνουμε το… αξιοσημείωτο γεγονός να υπάρχει δήλωση ενός βουλευτή, που είναι πιστή και απόλυτη αντιγραφή του κύριου άρθρου της «Αυγής» στις 29/11 με τίτλο «Γλυκιές αμαρτίες»! Ακόμα και στα ορθογραφικά λάθη!

Όμως η δήλωση-αντιγραφή του κ. Παπαδόπουλου, μας δίνει την ευκαιρία να εξετάσουμε επί της ουσίας ορισμένες πλευρές αυτού του διαχρονικού και διακομματικού σκανδάλου.

1) «Ποια ήταν η περιουσία – συμμετοχή του Δημοσίου στις τράπεζες, την οποία εγκατέλειψε η σημερινή κυβέρνηση; Ουσιαστικά καμία: μηδέν. Το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ κατείχε θεωρητικώς το 55%-60% των μετοχών στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά αυτό δεν είχε κανένα αντίκρισμα. Οι μετοχές δεν ήταν οι «κοινές», αλλά οι περίφημες «προνομιούχες»…» αναφέρει το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ και ο αντιγραφέας κ. Παπαδόπουλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΥΓΗ και ο κ. Παπαδόπουλος φαίνεται να μη γνωρίζουν πως οι προνομιούχες μετοχές έχουν και αυτές μία τιμή, η οποία δεν ήταν μηδέν, και συνεπώς η αξία τους στα χέρια του ΤΧΣ ήταν της τάξης δεκάδων δις.

Η Εθνική όμως ανακεφαλαιοποιήθηκε στην τιμή των 2 λεπτών και μείωση τιμής σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο στο Χρηματιστήριο κατά 93%!!. Η Πειραιώς ανακεφαλαιοποιήθηκε στην τιμή των 3 λεπτών και μείωση κατά 85,7%. Η Eurobank ανακεφαλαιοποιήθηκε στην τιμή του 1 λεπτού με μείωση κατά 52%, και η Πίστεως ανακεφαλαιοποιήθηκε στην τιμή των 4 λεπτών με μείωση κατά 34,4%.

Δεν βλέπει λοιπόν κανένα σκάνδαλο εδώ ο κ. Παπαδόπουλος;

Προσθέστε το νόμο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τον οποίο το ΤΧΣ μπορούσε να πουλήσει μετοχές και κάτω από την τιμή με την οποία τις είχε αγοράσει, με αποτέλεσμα τεράστια απώλεια χρημάτων του Δημοσίου, για να κατανοήσετε πώς εξαερώθηκαν τα 40 δισ. που είχε βάλει το Δημόσιο και φορτώθηκαν στις πλάτες μας.

2) Ποιος όμως καθόρισε τις τιμές ανακεφαλαιοποίησης; Μα οι ίδιοι οι επενδυτές! Σύμφωνα με το Ν.4310 του 2015, «ως τιμή κάλυψης των μετοχών ορίζεται η τιμή, όπως αυτή προκύπτει από τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών, που διενεργείται από κάθε πιστωτικό ίδρυμα. Με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου το ΤΧΣ δύναται να δεχτεί αυτή την τιμή, υπό την προϋπόθεση….», κλπ, κλπ. Δηλ. το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ μπορεί να δεχθεί την τιμή του βιβλίου προσφορών (δεν υποχρεούται δηλ), εφ’ óσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Με τον νόμο 4346/15 όμως η φράση «το Ταμείο δύναται να δεχθεί αυτή την τιμή» αντικαθίσταται με τη φράση «το Ταμείο δέχεται αυτή την τιμή»!!! Δηλ. το ΤΧΣ υποχρεώνεται να δεχτεί την τιμή που θα προκύψει από τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών, οποιαδήποτε και εάν είναι αυτή!

Έτσι δίνεται και νομική κάλυψη στους υπεύθυνους για την πρωτοφανή αυτή ληστεία του δημοσίου χρήματος.

Δεν βλέπει κανένα σκάνδαλο ούτε εδώ ο κ. Παπαδόπουλος;

3) Τα ασφαλιστικά Ταμεία με τη μεθόδευση αυτή έχασαν περί το 1-2 δισ. ευρώ, ενώ οι ιδιώτες επενδυτές, λόγω των capital controls, δεν μπόρεσαν να λάβουν μέρος στην ανακεφαλαιοποίηση.

Ούτε τώρα βλέπει κανένα σκάνδαλο ο κ. Παπαδόπουλος;

4) Οι ιδιώτες, με ποσό περί τα 5 δισ., πήραν τη μεγάλη μετοχική πλειοψηφία και των τεσσάρων τραπεζών και βέβαια τα επιχειρηματικά δάνεια. Έτσι, και με τη δυνατότητα που τους δίνεται να τα πουλήσουν στα distressfunds, θα έχουν βασικό λόγο στην οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Με την ήπια δε ή επιθετική τακτική που θα ακολουθήσουν (με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς κλπ της ακίνητης περιουσίας) στα άλλα είδη δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά) θα επιδεινώσουν περαιτέρω τα κοινωνικά προβλήματα.

Τέλος φαίνεται πως έρχονται χιλιάδες απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων, που θα επιβαρύνουν πολύ την ανεργία.

Ούτε εδώ μάλλον διακρίνει κάποιο πρόβλημα ο κ. Παπαδόπουλος.

«…Εμείς δεν πρόκειται… να αφήσουμε… τις τράπεζες που έχει πληρώσει με το αίμα του ο ελληνικός λαός στα χέρια εκείνων που θέλουν να τον ελέγχουν στο διηνεκές με τα δικά του χρήματα. Αλλά ούτε και τους υπεύθυνους, απλώς στα χέρια της λαϊκής περιφρόνησης. Δηλώνουμε από τώρα ότι….ως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε αποφασισμένοι…Οι υπεύθυνοι θα καθίσουν στο σκαμνί. Θα δώσουν λόγο για τις υπογραφές και την εμπλοκή τους εκείνοι που διαπράττουν αυτό το έγκλημα εις βάρος των Ελλήνων». (Ομιλία Τσίπρα στη Βουλή στις 30/3/2014).

Προσυπογράφουμε απολύτως κάθε λέξη, και ελπίζουμε ο κ. Παπαδόπουλος να αρχίσει να ψάχνει από τώρα για κάποιον εισαγγελέα, που θα αναλάβει την υπόθεση αυτή!».

Αρέσει σε %d bloggers: