Στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν φάρμακα για οροθετικούς…

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

«Έχω 25 χρόνια τον HIV και τελικά θα πεθάνω από Τσίπρα»

Ασθενείς σχηματίζουν ουρά έξω από το φαρμακείο του «Α. Συγγρός».

Ασθενείς σχηματίζουν ουρά έξω από το φαρμακείο του «Α. Συγγρός».

Απίστευτη δήλωση ενός οροθετικού πολίτη κατέγραψε σήμερα μάρτυρας που βρέθηκε στις 12 το μεσημέρι στο Λαικό Νοσοκομείο.

«Τον περασμένο μήνα πήρα μισό κουτί με τα φάρμακά μου. Είπα στη φαρμακοποιό πως μένω μακριά και είναι πρόβλημα να έρθω πάλι σε 15 μέρες. Μου απάντησε πως αυτά είχαν. Πριν από λίγες μέρες μάς μοίραζαν πέντε πέντε τα χάπια. Τι περιμένουν; Να πεθάνει κόσμος για να αντιδράσουν;».

Η μαρτυρία του Γ.Κ. είναι ενδεικτική της κατάστασης που αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα οι οροθετικοί. Οι ελλείψεις φαρμάκων κατά του AIDS είναι καθημερινό φαινόμενο σε νοσοκομεία, όπως το «ΑΧΕΠΑ», το «Λαϊκό» και εσχάτως το «Ανδρέας Συγγρός». Ηρθε, όμως, στο προσκήνιο με τη συγκλονιστική μαρτυρία του δημοσιογράφου Τάσου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος κατήγγειλε ότι έχει τρεις μήνες να πάρει τη θεραπεία του, λόγω ελλείψεων αντιρετροϊκών φαρμάκων στο «Λαϊκό».

Το «Εθνος της Κυριακής» έκανε αυτοψία σε ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα ειδικών λοιμώξεων, στο «Ανδρέας Συγγρός», όπου καλύπτονται περισσότεροι από 1.000 οροθετικοί. Στις 9 το πρωί της Παρασκευής μια μεγάλη ουρά ασθενών είχε σχηματιστεί έξω από το φαρμακείο του νοσοκομείου, προκειμένου να πάρουν επιτέλους τη θεραπεία τους.

Είχε προηγηθεί ταλαιπωρία αρκετών ημερών, καθώς τα ράφια είχαν αδειάσει από αντιρετροϊκά φάρμακα. Οι ελλείψεις είναι φαινόμενο των τελευταίων εβδομάδων και αποδίδονται στην υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου. Στον πάγκο του φαρμακείου υπάρχει μια σειρά σκευασμάτων, τα οποία περιμένουν να δοθούν στους ασθενείς μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Για τη συνέχεια, ωστόσο, δεν υπάρχει ούτε ένα χάπι!

Τα ράφια λόγω της υποχρηματοδότησης είναι άδεια στο νοσοκομείο.

Τα ράφια λόγω της υποχρηματοδότησης είναι άδεια στο νοσοκομείο.

«Κανονικά ερχόμουν κάθε μήνα για τη θεραπεία μου, αλλά το τελευταίο διάστημα έρχομαι μία εβδομάδα νωρίτερα, καθώς ενδέχεται να μην υπάρχουν φάρμακα» αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Μ.Σ. «Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε ένα χάπι» λέει με αγωνία, σημειώνοντας ότι είναι καιρός να δώσουν οι αρμόδιοι την απαραίτητη σημασία σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. «Εχω ενημερώσει το υπουργείο Υγείας για τις ελλείψεις, χωρίς να πάρω πειστικές απαντήσεις» τονίζει ο Γ.Κ., για να επισημάνει: «Τηλεφώνησα και στο Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και μου είπαν πως το υπουργείο γνωρίζει για τις ελλείψεις».

Η υπεύθυνη του φαρμακείου Ειρήνη Τσικαλάκη αναγνωρίζει το πρόβλημα και εμφανίζεται διατεθειμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο τους ασθενείς: «Αν αποφασίσουν αύριο να κάνουν απεργία πείνας, θα κάνω και εγώ μαζί τους»! Σύμφωνα με την κυρία Τσικαλάκη, είναι η πρώτη φορά που το «Ανδρέας Συγγρός» αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα: «Ημασταν πάντα τυπικοί με τους ασθενείς μας. Είχαμε ένα καλό απόθεμα και τακτική χρηματοδότηση. Εδώ και έναν μήνα υπάρχει πρόβλημα. Το υπουργείο Υγείας, με την τακτική »βλέποντας και κάνοντας», κάνει τους ανθρώπους να υποφέρουν».

Τα τελευταία φάρμακα περιμένουν τους ασθενείς.

Τα τελευταία φάρμακα περιμένουν τους ασθενείς.

Συμπάσχουμε -τονίζει- με αυτούς τους ανθρώπους: «Ξέρεις τι είναι να έρχεται κάποιος από τη Χαλκίδα ή τη Θήβα, επειδή για ευνόητους λόγους δεν θέλει να πάει στο νοσοκομείο της περιοχής του, και να του λες έλα την Πέμπτη ή την Παρασκευή, αλλά όταν έρθει να μην υπάρχουν τα φάρμακα;». Πού οφείλεται το πρόβλημα; Η κυρία Τσικαλάκη εξηγεί: «Την περασμένη Πέμπτη μας υποσχέθηκαν 1,6 εκατ. ευρώ για αντιρετροϊκά φάρμακα. Το ποσό αυτό επαρκεί για δύο μήνες. Την Παρασκευή το μεσημέρι το ποσό είχε μειωθεί στις 900.000 ευρώ. Μας φτάνουν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Η ανησυχία μας είναι για μετά».

Η αντίδραση του υπουργείου Υγείας
Για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε φάρμακα για ειδικές παθήσεις, όπως τα αντιρετροϊκά, το υπουργείο Υγείας προωθεί δέσμη μέτρων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η αύξηση του ορίου δαπανών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ιδιαιτέρως αυτών που παρέχουν φαρμακευτικά σκευάσματα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (αντιρετροϊκά, ογκολογικά, αυξητική ορμόνη). Στόχος είναι να διασφαλιστούν η κανονικότητα στην παροχή φαρμάκων και η κάλυψη των αναγκών των ευαίσθητων ομάδων.

Ο Γ.Κ. εξηγεί στον συντάκτη του «Εθνους» Δ. Καραγιώργο: «Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε ένα χάπι».

Ο Γ.Κ. εξηγεί στον συντάκτη του «Εθνους» Δ. Καραγιώργο: «Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε ένα χάπι».

Επίσης, ξεκινάει η λειτουργία «παρατηρητηρίου» για γρήγορη ενημέρωση ανά μήνα των ροών αντιρετροϊκών φαρμάκων στα νοσοκομεία και συγκροτείται άμεσα η επιτροπή διαπραγμάτευσης φαρμάκων υψηλού κόστους.

Για την πρόληψη, το υπουργείο Υγείας θα ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών την κατάργηση του ΦΠΑ στα προφυλακτικά. Θετικά αντιμετωπίζουν τις εξαγγελίες οι εκπρόσωποι της μη κυβερνητικής οργάνωσης Praksis, η οποία καλύπτει και τους οροθετικούς ασθενείς: «Θέλουμε εγγυημένη ροή φαρμάκων, αλλά δεν υπάρχει μόνο το θέμα των οροθετικών. Αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται με ασθενείς παθήσεων ήπατος, καρκινοπαθείς, διαβητικούς» επισημαίνουν ο πρόεδρος της οργάνωσης Τζανέτος Αντύπας και η υπεύθυνη διεκδίκησης δικαιωμάτων Μαριανέλλα Κλώκα.

Η υπεύθυνη του φαρμακείου στο «Α. Συγγρός», Ειρήνη Τσικαλάκη, αναγνωρίζει το πρόβλημα και εξηγεί πως υπάρχει έλλειψη σε φάρμακα λόγω της υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου.

Η υπεύθυνη του φαρμακείου στο «Α. Συγγρός», Ειρήνη Τσικαλάκη, αναγνωρίζει το πρόβλημα και εξηγεί πως υπάρχει έλλειψη σε φάρμακα λόγω της υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου.

Ο κ. Αντύπας κάνει λόγο για μια σειρά από προβλήματα με τη φαρμακευτική κάλυψη των οροθετικών, τα οποία καλύπτονται συχνά χάρη στον αλτρουισμό του προσωπικού των νοσοκομείων: «Εχουμε ενημερωθεί για περιπτώσεις που το προσωπικό πλήρωσε τα έξοδα για αποστολή των φαρμάκων με κούριερ και για την αγορά των ειδικών φακέλων που απαιτούνται για την αποστολή! Στο παρελθόν έχουμε διαπιστώσει πολλές πράξεις γενναιότητας από το ιατρικό και λοιπό προσωπικό».

Η κυρία Κλώκα καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δείξει την ευαισθησία και την εξυπνάδα που απαιτεί η κατάσταση: «Περίπου 4.000 οροθετικοί μπαίνουν κάθε χρόνο σε αντιρετροϊκή αγωγή. Μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση. Στην περίπτωση, δε, που λειτουργήσει σύντομα η επιτροπή διαπραγμάτευσης ακριβών φαρμάκων, μπορεί να διασφαλιστεί η θεραπεία περισσότερων ασθενών με το ίδιο ή λίγο υψηλότερο τίμημα».

«Κινδυνεύει καθημερινά η ζωή των ασθενών. Πρέπει να γίνει κάτι άμεσα»

«Εχω ξενυχτήσει γράφοντας 14 συνεχόμενες ώρες για σινεμά, για πολιτική, για όλες τις υποχρεώσεις μου απέναντι στις δουλειές μου και περιμένω ταυτόχρονα απάντηση από το νοσοκομείο μου, το Λαϊκό, αν σήμερα θα γίνει παραλαβή των αντιρετροϊκών φαρμάκων μου, των οποίων η λήψη λόγω έλλειψης έχει διακοπεί εδώ και τρεις εβδομάδες, ακυρώνοντας ουσιαστικά τη θεραπεία μου και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μου αλλά και πολλών άλλων.

Ενδεικτικά έχω να μάθω το ιικό μου φορτίο από τις εξετάσεις Απριλίου επειδή δεν λειτουργούν τα μηχανήματα. Κάποιος θα φωνάξει επιτέλους; Κι εντάξει, εγώ να ψοφήσω που ακόμη αντέχω, κάποιο παιδί που σήμερα γίνεται θετική διάγνωση και πρέπει να πάρει τα φάρμακά του, τι θα κάνει; Μια έγκυος οροθετική γυναίκα; Σε λίγη ώρα ξεκινούν τα ψυχαγωγικά πρωινάδικα, αλλά το θέμα δεν πουλάει χωρίς μελό. Στον θάνατό μου, όμως, σίγουρα θα μου κάνουν αφιέρωμα».

Με μια δραματική ανάρτηση στο Facebook ο δημοσιογράφος Τάσος Θεοδωρόπουλος γνωστοποίησε το πρόβλημα που βιώνει ο ίδιος, ενώ απηύθυνε έκκληση για να γίνει επιτέλους κάτι για την έλλειψη των αντιρετροϊκών φαρμάκων από τα ελληνικά νοσοκομεία. Ο δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου, που τον περασμένο Απρίλιο αποκάλυψε πως είναι οροθετικός, κατήγγειλε μέσα από το προσωπικό του ιστολόγιο την κατάσταση που επικρατεί, με αποτέλεσμα τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ασθενείς να μην μπορούν να πάρουν την αγωγή τους, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους.

«Μιλάω για όσους δεν ακούγονται».
«Δεν είναι μόνο τα αντιρετροϊκά φάρμακα που είναι σε έλλειψη. Τις προάλλες στο Λαϊκό μια κυρία ζητούσε ένα φάρμακο για την καρδιά. Ούτε αυτό υπήρχε και η υπάλληλος την έστειλε σε άλλο νοσοκομειακό φαρμακείο, μήπως ήταν πιο τυχερή», εξήγησε στο «Εθνος της Κυριακής» ο Τάσος Θεοδωρόπουλος.

Κι όταν τον ρωτήσαμε για όσα έγραψε στο Facebook, απάντησε: «Εχω δημόσιο βήμα που με βοηθά να εκφράζω τη φωνή εκείνων που δεν ακούγονται. Το να διεκδικώ τα δικαιώματα εργαζομένων, ασθενών, πολιτών ή οποιουδήποτε έχει ανάγκη είναι πάγια τακτική μου.

Δεν αποφάσισα να μιλήσω για την έλλειψη των συγκεκριμένων φαρμάκων επειδή είμαι πάσχων. Θα το έκανα έτσι κι αλλιώς. Εξάλλου, εγώ είμαι από τους τυχερούς, μπορώ να καθυστερήσω το φάρμακό μου. Ομως για κάποιους άλλους δεν ισχύει. Κινδυνεύει η ζωή τους καθημερινά από αυτήν την έλλειψη και κάτι πρέπει να γίνει άμεσα», μας είπε.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ via ethnos.gr

Αρέσει σε %d bloggers: