Σουηδία Μια γυναίκα απέναντι σε μια ομάδα Νεοναζι.

borlange3Η φωτογραφία που κάνει το γύρο του διαδικτύου

Υψώνει την Γροθιά κατά του ρατσισμού

Μία χαρακτηριστική απάντηση στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τους εκφραστές της έδωσε μία ακτιβίστρια από την Στοκχόλμη, υψώνοντας τη γροθιά της μπροστά σε νεοναζί  του λεγόμενου «Σκανδιναβικό Κίνημα Αντίστασης», στην πόλη Borlänge της Σουηδίας.

Η Tess Asplund, βρισκόταν στην πόλη για να διαμαρτυρηθεί κατά της πορείας που είχαν προγραμματίσει οι νεοναζί την Πρωτομαγιά.

Σουηδία  Μια γυναίκα και απέναντι της μια ομάδα Νεοναζι.

Παρότι το Borlänge  θεωρείται παραδοσιακό οχυρό του Εργατικού Κόμματος, πρόσφατα έχει καταγραφεί στροφή ψηφοφόρων προς την ακροδεξιά.

Παρόλα αυτά στην πορεία οι νεοναζί ήταν πολύ λιγότεροι από τους ακτιβιστές  που είχαν συγκεντρωθεί για να τους σταματήσουν.

Μεταξύ αυτών και η Asplund, που μίλησε στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό  P4 Dalarna: «Δεν πιστεύω ότι το σκέφτηκα ούτε μια στιγμή. Απλώς πετάχτηκα και βγήκα μπροστά τους. Σκέφτηκα: δεν πρέπει να βρίσκεσαι εδώ. Και μετά ένας από αυτούς με κοίταξε στα μάτια και τον κοίταξα κι εγώ. Δεν είπε τίποτα, ούτε και εγώ. Και τότε ήρθε η αστυνομία και με απομάκρυνε».

Η Asplund είπε ότι στις κινητοποιήσεις συχνά υψώνει την γροθιά της, μια κίνηση που έχει «δανειστεί», όπως τόνισε, από τον Νέλσον Μαντέλα.

Η φωτογραφία της γυναίκας που στέκεται μόνη της απέναντι στους ακροδεξιούς, την οποία τράβηξε David Lagerlöf, φωτογράφος του Expo- μιας αντιρατσιστικής οργάνωσης που ιδρύθηκε το 1995-, έγινε πολύ γρήγορα δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αυτές οι φιγούρες των ηγετικών στελεχών του «Σκανδιναβικύ Κινήματος Αντίστασης» προχωρούσαν αργά προς το μέρος της», περιέγραψε ο Lagerlöf, «και φαινόταν σαν να συναντήθηκε το βλέμμα της με αυτό του επικεφαλής τους, ότι κοίταζαν επίμονα ο ένας τον άλλον. Οταν πλησίασαν αρκετά, τότε παρενέβη η αστυνομία και την απομάκρυνε».

Πληροφορίρες efsyn.grΑρέσει σε %d bloggers: