TTIP Ευρωπαίοι παζαρεύουν μυστικά με Αμερικανους και εταιρίες για να ταΐζουν τους λαούς δηλητήρια

TTIP

194641-corruption-pngΑποκαλύψεις της Greenpeace με  δημοσίευση εμπιστευτικών εγγράφων που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ

Οι αποκαλύψεις της Greenpeace

Η Greenpeace προχώρησε χθες σε σοκαριστικές διαρροές απόρρητων εγγράφων για την συμφωνία ΤΤΙΡ, τονίζοντας ότι πρόκειται για τεράστια απειλή για τη δημοκρατία, το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών.

Τις 248 σελίδες των μυστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. έδωσε στη δημοσιότητα το ολλανδικό γραφείο της οργάνωσης, το οποίο αναφέρει ότι τα ντοκουμέντα αποτελούν τα δύο τρίτα περίπου της ΤΤΙΡ, όπως είχε διαμορφωθεί πριν από τον 13ο γύρο των συνομιλιών που έγιναν στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο.

Η αποκάλυψη έρχεται έπειτα τις τεράστιες επιφυλάξεις και τις διαμαρτυρίες, που  πολλαπλασιάζονται τους τελευταίους μήνες σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η συμφωνία αυτή θα δώσει «γην και ύδωρ» στις μεγάλες πολυεθνικές εις βάρος καταναλωτών και εργαζομένων, παρακάμπτοντας τα τοπικά, εθνικά, αλλά και κοινοτικά δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα και θεσμούς.

TTIP Ευρωπαίοι παζαρεύουν μυστικά με Αμερικάνους και εταιρίες

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που υπογραφεί η συμφωνία, θα αποβεί καταστροφική για τους εργαζόμενους, την προστασία του κλίματος και την υγεία, αλλά εξαιρετική ωφέλιμη για τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Το κείμενο που δημοσιεύτηκε στη σχετική ιστοσελίδα περιλαμβάνει 13 κεφάλαια της συμφωνίας, με θέματα που καλύπτουν μεταξύ άλλων τις τηλεπικοινωνίες, τα φυτοφάρμακα, τα τρόφιμα και τη γεωργία.

Ειδικότερα, κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα χημικά, όπως ο REACH, οι οποίοι ενσωματώνουν την αρχή της προφύλαξης και περιλαμβάνουν ρυθμιστικές διαδικασίες για την κατάργηση των πιο επικίνδυνων χημικών ουσιών από την αγορά, θα αποδυναμωθούν.

Επιπλέον, στο κεφάλαιο για τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα προστασίας, οι προτάσεις της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ αναφέρονται σε «προϊόντα της σύγχρονης γεωργικής τεχνολογίας», απόδειξη της πρόθεσής τους να απαλλαγούν από τους εμπορικούς φραγμούς για τα μεταλλαγμένα.

Πίσω από κλειστές πόρτες

Τα ντοκουμέντα καταδεικνύουν γιατί οι διαπραγματεύσεις αυτές παρέμειναν για τόσο καιρό μυστικές. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που αντιδρούν στην ΤΤΙΡ επικρίνουν εξ αρχής την αδιαφάνεια των συνομιλιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει στη δημοσιότητα εκθέσεις των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι αλλά πολύ γενικόλογες. Επιπλέον οι βουλευτές των ευρωπαϊκών χωρών δεν μπορούν να συμβουλευτούν τα σχετικά έγγραφα παρά μόνο σε ένα «αναγνωστήριο» υπό αυστηρή επιτήρηση.

Όσο δυσανάγνωστα κι αν είναι, ωστόσο, τα κείμενα που δημοσιοποίησε η Greenpeace αίρουν κάπως το πέπλο του μυστηρίου.

«Το κάναμε για να ξεκινήσουμε μια δημόσια συζήτηση», είπε ο Στέφαν Κρουγκ, ο διευθυντής του γραφείου της οργάνωσης στο Βερολίνο. «Θέλουμε να σταματήσει η διαπραγμάτευση», τόνισε και «το καλύτερο που μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να πει, συγγνώμη, κάναμε λάθος», είπε από την πλευρά του ο ειδικός σε θέματα εμπορίου της οργάνωσης, Γιούργκεν Κνιρς.

Σύμφωνα με τον Κνιρς, το κείμενο δείχνει πώς οι ΗΠΑ θέλουν να αντικατασταθεί η «προληπτική αρχή» της Ευρώπης, που απαγορεύει την κυκλοφορία στην αγορά δυνητικά βλαβερών προϊόντων, όταν οι επιπτώσεις τους είναι άγνωστες ή αμφισβητούμενες, με μια λιγότερο αυστηρή προσέγγιση.

Τα μυστικά έγγραφα καταδεικνύουν πώς το περιβάλλον, η ασφάλεια της τροφής μας, το κλίμα, καθώς και μία σειρά από θεμελιώδη κεκτημένα δεκαετιών, αποτελούν αντικείμενα εμπορικών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό γραφείο της διεθνούς οργάνωσης.

«Είναι ώρα να χυθεί άπλετο φως σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Η πρόοδος που σημειώσαμε μετά από επίπονους αγώνες ως κοινωνία για την προστασία του περιβάλλοντος καταστρέφεται πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτά τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι η κοινωνία των πολιτών είχε κάθε λόγο να ανησυχεί για την TTIP. Πρέπει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις και να αρχίσει ο διάλογος», είπε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη εκστρατείας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η ρύθμιση για την προστασία της υγείας

Με βάση τα έγγραφα που διέρρευσαν, η Greenpeace διαβεβαιώνει μεταξύ άλλων ότι το κείμενο προβλέπει την κατάργηση μιας ρύθμισης που επιτρέπει στις χώρες να ελέγχουν το εμπόριο «για να προστατεύουν τη ζωή, την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών».

Όπως τονίζει, ελπίζει ότι με τη δημοσιοποίηση των εγγράφων, «εκατομμύρια πολίτες θα καταλάβουν καλύτερα τι είναι αυτό που είναι υπό διαπραγμάτευση εξ ονόματός τους».

Τα έγγραφα αυτά ωστόσο είναι σε μεγάλο βαθμό δυσανάγνωστα και γεμάτα με φράσεις μέσα σε άγκιστρα, γεγονός που πιθανότατα σημαίνει ότι μεταξύ των πλευρών εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη απόσταση στη διαπραγμάτευση, καθώς ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, εκφράζουν ολοένα και περισσότερο τον σκεπτικισμό τους.

Πάντως τα κείμενα είναι αυθεντικά. Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα κείμενα είναι αυθεντικά, όμως υποστήριξε ότι είναι «παλιά» και δεν λαμβάνουν υπόψη ορισμένες «σημαντικές εξελίξεις» στις διαπραγματεύσεις.

«Είναι φυσιολογικό στις διαπραγματεύσεις (…) οι δύο πλευρές να έχουν διαφορετικές θέσεις» σχολίασε και εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

πληροφορίες efsyn.gr
1 Σχόλιο

 1. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ.

  ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΕΘΡΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ….ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΖΩΩΝ ΔΙΑ ΖΩΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ ΤΕΡΑΤΩΝ ΔΑΙΜΟΝΩΝ ΣΑΤΑΝΑΔΩΝ ΔΡΑΚΩΝ ΚΑΙ ΒΡΥΚΟΛΑΚΩΝ.

  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ΛΥΣΗ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΑΝ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΡΡΟΜΕΝΟΣ ΟΧΛΟΣ ΞΕΦΥΓΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΗΣ ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΓΕΛΗΣ.

  ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ….ΗΘΙΚΟΣ…ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ….ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ.

  ΚΑΙ ΕΞΥΓΩ…ΗΘΙΚΟΣ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ…ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΓΕΛΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΓΙΔΟΠΡΟΒΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ.

  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ. ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΥΚΛΟΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΗΘΕΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΛΛΑ ΕΝ ΤΗ ΟΥΣΙΑ ΑΚΑΘΑ ΡΣΙΕΣ ΒΑΡΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ.

  ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ.. ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΒΓΑΛΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΡΙΑ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΜΟΡΦΗΣ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑ ΜΕΣΩ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΧΑΖΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ.
  ΦΑΣΙΣΜΟΣ…ΝΑΖΙΣΜΟΣ….ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ….ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ…ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ…ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ 666 ΣΤΗΝ ΠΙΣΩ ΟΨΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΟΛΩΝ.

  ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ.

  ΝΕ ΑΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΙΗΣΗ…ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΤΕΡΑΤΩΝ…ΕΞΟΥΣΙΑ….ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΠΟΡΝΕΙΑ….ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΡΙΑ ΘΗΡΙΑ.

  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΖΕΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΑΓΕΛΗ ΠΟΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ Σ ΕΞΕΝΟ ΜΑΝΤΡΙ.

  ΛΑΟΣ ΚΟΥΤΟΣ -ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΧΟΝΤΡΟΣ.

  ΟΧΛΟΣ…ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΒΑΡΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΠΕΡΙΦΟΝΥΤΑΙΟΝ.

  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ….ΙΣΟΤΗΤΑ…ΑΔΕΛΦΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΣΑΛΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΤΡΕΛΑ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ.

  Η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ.

  ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΝΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΠΡΙΝ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΑΥΤΟΥ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΠΛΟΝ ΑΥΝΑΝΙΣΜΟΝ..ΤΟΤΕ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ…ΠΑΡΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΙΩΝ ΔΙΑΒΟΛΑΝΘΡΩΠΩΝ…ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΝ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΕΙ Η ΝΑ ΜΗΝ ΖΕΙ.

  ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΚΑΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑ ΤΙΚΟΥ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ ΟΠΟΥ Η ΡΑΔΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΕΜΑΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΡΔΑΙΟΥΡΓΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΒΙΒΛΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΧΡΟΣΕΩΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΚΑΤΩ Η ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ.

  ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ….ΑΝΑΡΧΙΑ ΑΝΕΥ ΣΤΟΧΟ…ΑΛΛΑ ΑΝΑΡΧΙΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ
  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΟΤΙ Η ΡΑΔΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΕΜΑΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΡΑΔΙΟΥΡΓΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΝ ΤΗ ΟΥΣΙΑ ΚΑΚΟ ΜΕ ΤΟ ΚΑΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΙΝΕΙ ΣΠΑΘΙ.

  Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΗ ΚΑΙ ΣΛΑΒΑ ΚΑΙ ΖΗΤΙΑΝΑ.

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΓΥΡΝΑ
  ΠΟΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΚΕΙ
  ΖΗΤΙΑΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΨΩΜΙ
  ΟΠΩΣ ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΣΥ Ο ΕΡΓΑΤΗΣ
  ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  ΠΟΥ ΖΗΤΑΣ ΔΑΝΙΚΑ ΛΕΦΤΑ
  ΚΑΙ ΒΡΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΑΣ
  ΑΛΛΑ ΜΥΑΛΟ ΔΕΝ ΒΑΖΕΙΣ
  ΠΑΡΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΛΕΣ ΟΤΙ ΝΑΙ
  ΑΡΕ ΦΤΑΙΝΕ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
  ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΣΥ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΑΣ
  ΣΑΝ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ
  ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΑΖΩΜΑΤΑ.

  ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΣΚΥΛΑ ΒΟΥΛΗ.

  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΕΚΡΗ.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: