Οσκαρ Λαφοντέν: Απορώ γιατί μένουν στο ευρώ Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

lafontained«Υποστήριξα το ευρώ ως πρόεδρος του SPD γιατί ήμουν της γνώμης ότι θα ήταν δυνατό να συντονίσω το μισθολογικό κόστος [την αύξηση των μισθών] σε όλες τις χώρες. Εάν δεν συντονιστεί -αυτό το λέμε εδώ και 20 χρόνια- δεν μπορεί να υπάρξει ευρωζώνη», δηλώνει στο Infowar και στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών που έβαλε ίσως τη σημαντικότερη υπογραφή για τη δημιουργία του ευρώ πιστεύει ότι το ενιαίο νόμισμα έβλαψε τα συμφέροντα των εργαζομένων σε όλες τις χώρες. «Στο ταξικό σύστημα όπου ζούμε οι χαμένοι (της ευρωζώνης) είναι οι εργάτες και οι συνταξιούχοι, δηλαδή οι άνθρωποι που έχουν μικρό εισόδημα από παροχές. Και αυτό ισχύει και στη Γερμανία», αναφέρει.

Οσκαρ Λαφοντέν: Απορώ γιατί μένουν στο ευρώ Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Παρ’ όλα αυτά το ηγετικό στέλεχος του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) επισημαίνει ότι το βάρος δεν μοιράστηκε ισόποσα σε όλους τους λαούς. «Ιδιαίτερα χάνουν οι χώρες ή οι οικονομίες των λαών οι οποίες μ’ ένα ισχυρό νόμισμα δεν ευημερούν. Αυτές είναι οι χώρες του Νότου, κυρίως η Ελλάδα, η Ιταλία επίσης, η Ισπανία, η Πορτογαλία. Και για αυτό είναι αξιοπερίεργο για μένα το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις, σ’ αυτές τις χώρες παραμένουν υπάκουα εντός του συστήματος του ευρώ».

Η ανάλυση του Οσκαρ Λαφοντέν οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η πρόσφατη κρίση στην ευρωζώνη οφείλεται και σε δομικές ανωμαλίες του ευρωσυστήματος. «Υπάρχει ένας βασικός κανόνας τον οποίο δεν επιτρέπεται να παραβλέψουμε. Αυτός ο βασικός κανόνας λέει πως μια ισχυρή οικονομία χρειάζεται ένα αδύναμο νόμισμα».

Πηγη
3 Σχόλια

 1. ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΛΑΟΙ.

  ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΡΝΕΙΑΣ….ΧΑΣΙΣΟΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΜΒΟΚΡΑΤΙΑΣ…ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΡΩΣΤΩΝ ΟΝΤΩΝ ΕΝ ΤΗ ΓΗΝ ΑΥΤΗΝ… ΜΑΣΟΝΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΓΕΛΗΣ.
  Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΛΕΦΤΕΣ.

  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΙΓΟΝ ΚΟΥΤΟΙ.

  ΔΙΑΛΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ.

  • MAKIS on 16 Μαΐου 2016 at 11:20

  Ε ΓΙΑΤΙ.. ΑΝ ΑΚΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ ΝΑ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΣΕΙ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΑΝ ΒΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ, ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ? ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΤΣΕΠΗ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΡΑ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΝ ΒΓΕΙΣ ΕΞΩ.
  ΘΕΛΕΙ ΑΚΟΜΑ ΛΙΓΟ ΝΑ »ΣΦΙΞΕΙ ΤΟ ΑΥΓΟ» ΚΑΙ ΤΟΤΕ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΡΑΜΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΒΟΛΟ ΘΑ ΘΕΛΟΥΝ.

   • nick on 20 Μαΐου 2016 at 00:56

   κι ο Μαδούρο πίστευε αυτά που πιστεύετε κι εσείς, είχε κι αυτός τις αυταπάτες του

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: