Αρχαίο ύφος και αισθητική σε … αθλητικούς αγώνες στη Νεμέα!

Όταν μπερδεύεται η έννοια της  θεατρικής παράστασης και η έννοια των η έννοια των αθλητικών αγώνων του παρελθόντος σε μια προσπάθεια αναβίωσης του αρχαίου ύφους  τότε μιλάμε για κακογουστιά.  Η αναβίωση των γιορτών της αρχαίας Νεμέας -τα ΝΕΜΕΑ 2016-  έλαβαν χώρα παρουσία τους προέδρου  της Δημοκρατίας  πριν λίγες ημέρες.

13Η εμφάνιση του αρχαίου ύφους και αισθητικής είναι σήμερα αποδεκτή μόνο στην Επίδαυρο και στα αρχαία θέατρα όπου παρουσιάζονται τα κλασικά αρχαία έργα των μεγάλων τραγικών (Αισχύλου του Σοφοκλή του Ευρυπίδη) καθώς και σε κωμωδίες του Αριστοφάνη. Γι αυτό τον λόγο τις λέμε κλασικές, καθώς ξεφεύγουν του καθημερινού αποδεκτού αισθητικού κριτηρίου και «γούστου» επιτρέποντάς στο αρχαίο ύφος και αισθητική να εμφανιστούν διαχρονικά και να είναι αποδεκτά.

Εξ αυτού ίσως του φαινόμενου ακόμη και σήμερα η εμφάνιση ενός ύφους και μιας αισθητικής του παρελθόντος, επιτρέπεται γενικότερα στο θέατρο και στην επέκταση στο κινηματογράφο, για αυτό μιλάμε για σκηνικά και για κουστούμια εποχής.  Σε καμία άλλη μορφή τέχνης το αρχαίο ύφος δεν μπορεί να εμφανιστεί ως εικόνα χωρίς να αποτελεί απομίμηση και άρα καρικατούρα και κακογουστιά. (κιτς)

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Έκτος αυτών και πέρα από την τέχνη σε ελάχιστες περιπτώσεις του γίγνεσθαι συναντά κανείς σήμερα την αρμονία που χρειάζεται για να μπορούν να εμφανιστούν ψήγματα του αρχαίου ύφους χωρίς αυτό να ευτελίζεται.

Μια αρμονία μεταξύ παλιού και νέου την οποία βλέπουμε, για παράδειγμα, στην τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας στην Ολυμπία ή  στην Λαμπαδηδρομία που ακολουθεί. Όμως σε αυτή την περίπτωση μιλάμε κατά βάση για νέες και μοντέρνες τελετές και δρώμενα εμπλουτισμένα αρμονικά με στοιχεία από την αρχαιότητα, και όχι για «μίμηση» της αρχαιότητας με μοντέρνα υλικά.

Το κλειδί για να καταλάβουμε αυτή την γελοιότητα που απεικονίζεται στις φωτογραφίες είναι εννοιολογικό και καταλήγει διαφορά  ύφους. Υπάρχει η έννοια της παράστασης και η έννοια των  αθλητικών αγώνων. Αμφότερες παραμένουν χωρισμένες από την αρχαιότητα όπου  δεν γίνονταν  θεατρικές παραστάσεις στα στάδια ούτε αθλητικοί αγώνες στα θέατρα.

Στις παραπάνω φωτογραφίες από τα ΝΕΜΕΑ 2016 φαίνεται να μπερδεύεται η έννοια  της παράστασης και η έννοια των αθλητικών αγώνων του παρελθόντος. Το αποτέλεσμα είναι ασαφές.

  Μάλλον γίνεται θεατρικό δρώμενο και οι ηθοποιοί  φορώντας  κουστουμιά παριστάνουν τους αθλητές. Διότι δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπήρξαν πραγματικοί ερασιτέχνες  αθλητές που έτρεξαν σε θεατρική παράσταση.

Πάντως όταν το 2016 μιλάμε για πιστή μίμηση της αρχαιότητας και αναβίωση τότε θα πρέπει να μιλάμε για μια θεατρική παράσταση.  Οι διοργανωτές των Νέμεων πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να κάνουν αγώνες  ή θεατρική παράσταση, ώστε  να μην μοιάζουν οι προσπάθειες τους σε κάτι σαν… καρναβαλι!
Αρέσει σε %d bloggers: