Λαγκάρντ: Για ποια συμφωνία ελάφρυνση του χρέους μιλάτε;»!

Νταισελμπλουμ: Αν τα μέτρα δεν είναι αρκετά για να πληρωθούν οι δανειστές μέσω του πλεονάσματος θα επιβληθούν νέα το 2018!

17s19lag-thumb-large
Σε ερώτηση της στην κ. Λαγκάρντ για το τι πιστεύει για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup, όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους –καθώς δεν ήταν παρούσα–, απάντησε γελώντας: «Ποια ελάφρυνση του χρέους;»!

Ειδικότερα, κληθείσα να σχολιάσει τη συμφωνία της 24ης Μαΐου για το ελληνικό χρέος η Christine Lagarde απάντησε με τρόπο που πάγωσε την αίθουσα της συνέντευξης Τύπου: «Για ποια συμφωνία χρέους μιλάτε; Η απάντησή μου βρίσκεται μέσα στην ερώτηση που σας αντέτεινα», είπε στη δημοσιογράφο που απεύθυνε το ερώτημα.

Κληθείσα να σχολιάσει το εάν βρίσκει ικανοποιητική ή όχι τη συμφωνία του Μαΐου είπε  πως είναι δύσκολο για το ΔΝΤ να σχολιάσει μία συμφωνία στην οποία δεν μετέχει. Στο σημείο αυτό ο Jeroen Dijsselbloem ανέφερε πως το ΔΝΤ είχε ενεργό εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για να λάβει την απάντηση πως το  ΔΝΤ δεν συμμετέχει αυτή τη στιγμή σε πρόγραμμα με την Ελλάδα.

«Ισχύει πως εκπροσωπούμασταν στο Eurogroup του Μαΐου. Αυτό που λέω είναι πως όντως υπήρξαν κάποιες προτάσεις μέσα στη συμφωνία, αλλά ότι πιστεύω πως για να συμμετάσχουμε σε ένα πρόγραμμα πρέπει να συντάξουμε νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που να καθορίζει τις περαιτέρω κινήσεις», επεσήμανε.

«Όταν έρθει η ώρα, θα επανεκτιμήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και τις προβλέψεις της ανάλυσης της χώρας και θα κρίνουμε ποιες είναι οι αναγκαίες διεργασίες σχετικά με το χρέος», σημείωσε.

Στο σημείο αυτό ο Γερούν Ντάισελμπουμ είπε πως η ευρωζώνη ενστερνίστηκε  πολλές από τις ανησυχίες του Ταμείου και τις ενσωμάτωσε στη συμφωνία. «Δεχτήκαμε πως θα υπάρξουν ζητήματα βιωσιμότητας του χρέους μεσοπρόθεσμα. Ακούσαμε επίσης την ανησυχία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% και δεχτήκαμε να αναθεωρήσουμε τις προσδοκίες μας δεδομένου ότι δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, περαιτέρω αποφάσεις για το χρέος θα παρθούν στο τέλος του προγράμματος το 2018», σημείωσε.

Τέλος  για την επικεφαλής του ΔΝΤ, ανάφερε πως είναι άδικο να την ρωτούν εάν είναι αρκετά τα μέτρα για το χρέος αυτή τη στιγμή, κάτι που ούτε ο ίδιος δεν ξέρει.
Αρέσει σε %d bloggers: