«Βουτιά» στα έσοδα από τον ΦΠΑ στα νησιά ενεργοποιεί τον κόφτη

10898302_1522547621299115_1430228940363174299_nΗ αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά κατ εντολή των Δυναστών όπως ήταν αναμενόμενο όχι μόνο δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά μειωσε τον τουρισμό και τα φορολογικά εσοδα

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου δείχνουν ότι τα έσοδα από ΦΠΑ σε νησιά όπως παράδειγμα η Μύκονος παρουσιάζουν υστέρηση έναντι των στόχων κατά 62%.

Σε άλλα νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ρόδος, η Κως και η Ζάκυνθος η απόκλιση έναντι των στόχων κυμαίνεται από 35% έως 40%.

Ανάλογη εικόνα αποτυπώνεται και στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου, τα οποία υπολείπονται του στόχου κατά 488 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και στα έσοδα από ΦΠΑ για το αντίστοιχο τετράμηνο που υστερούν κατά 127 εκατομμύρια ευρώ έναντι των στόχων.

Η εικόνα φαίνεται να είναι καλύτερη τον Μάιο σε ό,τι αφορά τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, που είναι αυξημένα κατά 473 εκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου, ωστόσο δεν είναι ακόμη γνωστό από ποιους φόρους και από ποια έσοδα προέρχεται αυτή η αύξηση.

Προκειμένου να «πιαστούν» οι στόχοι του προϋπολογισμού μέχρι το τέλος του έτους να εισπράττονται μηνιαίως έσοδα 4 δισ. ευρώ και αν  δεν πιαστούν  θα υπάρξει ενεργοποίηση του “κόφτη”. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν η εικόνα των εσόδων δεν είναι ικανοποιητική, είναι πολύ πιθανό να ανοίξει η συζήτηση για νέα μέτρα ακομη και τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Αρέσει σε %d bloggers: