Ο Adonis είναι το γηραιότερο δέντρο της Ευρώπης και ζει στην Πίνδο

adonis-oldest-tree-exlarge-169

Ο παλαιότερος  «κάτοικος» στην Ευρώπη έχει  το όνομα  Adonis, ζει στις ορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδα και είναι πάνω από 1075 χρόνων. Ο Adonis είναι ένα δέντρο.Το αιωνόβιο κυπαρίσσι ανακαλύφθηκε από μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, του Πανεπιστημίου του Mainz και το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, οι οποίος ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους την Παρασκευή.
Είναι ένα δέντρο από πάνω από μια μικρή ομάδα με δέντρα πάνω από 1.000 ετών βρίσκεται σε ένα δάσος ψηλά στα βουνά της Πίνδου κοντά στα ελληνικά σύνορα με την Αλβανία.

Η ομάδα πήρε ένα μικρό κομμάτι από το ξύλο, το οποίο αντιστοιχεί σε  ένα μέτρο σε διάμετρο, και υπολογίζοντας τα ετήσια δαχτυλίδια αποφάνθηκε είναι το παλαιότερο γνωστό δέντρο ζει στην Ευρώπη.

Ο «Αντώνης» όμως υστερεί μερικές χιλιάδες χρόνια από αρχαιότερο ζωντανό δέντρο στον κόσμο. Ο λόγος είναι για ένα πεύκο Bristlecone στα Λευκά Όρη της Καλιφόρνια  η ηλικία του οποίου είναι πάνω από 5.000 ετών.

Όμως ο Adonis έχει ζήσει την ακμή  της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας  καθώς και την επακόλουθη άνοδο και την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Το δέντρο ήταν πάνω από 900 χρονών όταν εγινε η επανάσταση και ήταν 750 χρονών όταν ο Ισαάκ Νεύτων διατύπωσε τους νόμους της κίνησης.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτός ο μεγάλος, πολύπλοκος και εντυπωσιακός οργανισμός έχει επιβιώσει τόσο καιρό σε ένα τέτοιο αφιλόξενο περιβάλλον, σε μια χώρα που κατοικείται για πάνω από 3.000 χρόνια», δήλωσε ο δεντροπαλαιολ’ογος Paul J. Krusic, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας.

Οι επιστήμονες ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τις  διακυμάνσεις στο μέγεθος των δαχτυλιδιών στους κορμούς των Δέντρων για να μαζέψουν σημαντικά ιστορικά στοιχεία σχετικά με τις κλιματικές και τις περιβαλλοντικές συνθήκες που υπήρξαν ανά του αιώνες.

Πληροφορίες  CNN

Αρέσει σε %d bloggers: