Και ο Ντάισελμπλουμ φοβάται την δικαστική διερεύνηση της ΕΛΣΤΑΤ

Δεν ξέρουμε τι θα βγάλει η υπόθεση αλλά όλοι δείχνουν να φοβούνται τις αποκαλύψεις με τον Ντάισελμπλουμ να χαρακτηρίζει «Τεράστιο λάθος» τη δικαστική υπόθεση για την ΕΛΣΤΑΤ

rp_daisel.jpgΟ Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η δικαστική υπόθεση γύρω από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είναι ένα «τεράστιο λάθος», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, σε μία ακόμα βολή εναντίον της ελληνικής πλευράς για το χειρισμό της υπόθεσης Γεωργίου.

Διευκρίνισε πάντως ότι η όλη υπόθεση δεν πρόκειται να εκτροχιάσει το ελληνικό πρόγραμμα.

Με την τοποθέτησή του, ο κ. Ντάισελμπλουμ ουσιαστικά συντάσσεται με την σκληρή κριτική που έχουν ασκήσει στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαμηνύοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να

δεχτούν πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της στατιστικής υπηρεσίας.

Το «χορό» της κριτικής άρχισε στα τέλη Αυγούστου η Κομισιόν, που με επιστολή της ξεκαθάρισε ότι θεωρεί τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την επίμαχη περίοδο απολύτως αξιόπιστα και κάλεσε την κυβέρνηση να προστατεύσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών δεδομένων.

Ακολούθησε νέο μήνυμα της Κομισιόν, που μέσω του εκπροσώπου του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση ότι η αρμοδιότητα για την ΕΛΣΤΑΤ δεν έγκειται σε κυβερνητικά στελέχη, αλλά στην ίδια την Επιτροπή και την Eurostat.

Ο κύκλος έκλεισε με το ΔΝΤ, που χθες Πέμπτη συμφώνησε με τις ανησυχίες των Βρυξελλών και ζήτησε με νόημα να διατηρηθεί η πρόοδος που έχει γίνει από το 2010 στην ΕΛΣΤΑΤ.
Αρέσει σε %d bloggers: