Τα ψέματα τελειώνουν ξένος πρόεδρος στο νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων

ζακ λε παπΟ γάλλος Ζακ Λε Παπ είναι ο επικεφαλής στο νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων και έρχεται για να δουλέψει για  τα γαλλικά συμφέροντα  στην χώρα μας. Η επιλογή είναι το δώρο του Τσιπρα στον Ολαντ και πιστοποιεί ότι η Ελλάδα  περνά στην Γαλλική σφαίρα επιρροής.

Η επιλογή ενός Γάλλου στο τιμόνι του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων θεωρείται πολιτικά πιο εύπεπτη λύση για τους  ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ από τον διορισμό ενός Γερμανού ή ενός Ολλανδού. Η Αθήνα μπορεί να εμφανίσει την τοποθέτηση Γάλλου επιτετραμμένου ως «συμμαχία» της κυβέρνησης με τον Φρ.Ολάντ.  Όμως  το ελληνικό Ταμείο έχει στηθεί με αμιγώς γαλλική  φιλοσοφία και στόχους.

Ανώτατος Γάλλος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο Ζακ Λε Παπ, αναμένεται να αναλάβει τη θέση του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων που πρέπει να συστήσει η κυβέρνηση, ανέφερε την Τρίτη στέλεχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το Reuters.

Με βάση το μνημόνιο, το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων θα έχει πενταμελές Εποπτικό Συμβούλιο, που θα επιλέγει το διοικητικό του συμβούλιο και θα εγκρίνει τις απολύσεις ανώτατων διοικητικών στελεχών του.

Οι δανειστές προτείνουν δύο εκ των μελών του εποπτικού συμβουλίου και η κυβέρνηση τους άλλους τρεις, ενώ και οι δύο πλευρές έχουν δικαίωμα βέτο.

Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, η εφημερίδα Καθημερινή ανέφερε νωρίτερα ότι κυβέρνηση και δανειστές έχουν καταλήξει στον ορισμό ως προέδρου του συμβουλίου του Ζακ Λε Παπ.

«Ναι, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε (αυτή την πληροφορία)», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση, αλλά δεν αρνήθηκε ότι ο Λε Παπ έχει επιλεγεί από τους δανειστές.

O Λε Παπ αυτή τη στιγμή υπηρετεί ως γενικός επιθεωρητής οικονομικών στην περιφέρεια του Παρισιού, ενώ στο παρελθόν είχε διατελέσει γενικός γραμμάτεας στην Air France KLM.

Την περίοδο 2007-2011 είχε διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής στο γραφείο της Κριστίν Λαγκάρντ, όταν η σημερινή επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ανέφερε η εφημερίδα.

Η διαδικασία κολλάει στην επιλογή των 3 Ελλήνων

Παρά το ότι Λε Παπ έχει «κλειδώσει» για τη θέση του προέδρου, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, οι ανακοινώσεις καθυστερούν, καθώς οι θεσμοί εκφράζουν ισχυρές επιφυλάξεις σχετικά με τους τρεις Έλληνες που προτείνει η ελληνική πλευρά για την στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα, οι κοινοτικές υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τους τρεις Ελληνες που έχει προτείνει ο Ευκλ.Τσακαλώτος για τις θέσεις που απομένουν. Επίσημως η καθυστέρηση οφείλεται στον έλεγχο των υποψηφίων από τις νομικές υπηρεσίες της Κομισιόν.

Πηγές των θεσμών με γνώση των παρασκηνιακών συζητήσεων, ωστόσο, ανέφεραν στην εφημερίδα ότι ναι μεν οι Έλληνες υποψήφιοι δεν έχουν απορρίφθεί επισήμως, αλλά οι Βρυξέλλες αμφισβητούν ευθέρως και τα προσόντα τους και την ανεξαρτησίας τους.

Πιο εύπεπτη πολιτικά λύση ο Γάλλος επικεφαλής

Η επιλογή ενός Γάλλου στο τιμόνι του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων θεωρείται πιο εύπεπτη πολιτικά λύση για την κυβέρνηση από τον διορισμό ενός Γερμανού ή ενός Ολλανδού, καθώς η Αθήνα θα μπορεί να την αποδώσει στη «συμμαχία» της κυβέρνησης με τον Φρ.Ολάντ, ενώ επιπλέον το ελληνικό Ταμείο έχει στηθεί με τη φιλοσοφία του αντίστοιχου γαλλικού.

Το δεύτερο μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου, που όπως ορίζει ο νόμος θα προέρχεται από την ευρωπαϊκή πλευρά, θα είναι Ισπανός, αναφέρει η Καθημερινή.

Σημειώνεται ότι το Εποπτικό Συμβούλιο δεν ασκεί μεν τη διοίκηση του Ταμείου, είναι όμως ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του, καθώς είανι αυτό που θα πρέπει να στελεχώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Υπερταμείου. Η ελληνική πλευρά δεν έχει δικαίωμα βέτο στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ΔΣ.Αρέσει σε %d bloggers: