Κυβερνητικά Τζάκια και μνημονιακοί έδιωξαν μισό εκατομμύριο Έλληνες από την χώρα

Εθνική τραγωδία

Εδώ και χρόνια μαθαίνουμε με περηφάνια ότι οι Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό … Και περνάει χωρίς μεγάλη προσοχή ότι δουλεύουν και δημιουργούν σε εκείνες  τις χώρες αφού έχουν αναγκαστικά εγκαταλείψει την δική μας.1

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, περισσότεροι από 350.000 Έλληνες  πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μας στα τελευταία επτά χρόνια  εξ αιτίας των μνημονιακών και της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

Νέα Διασπορά

Τα περισσότερα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από στατιστικές υπηρεσίες και άλλες επίσημες πηγές των

χωρών προορισμού. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ακριβής αριθμός των Ελλήνων που γράφτηκαν σε τοπικούς δήμους ή απέκτησαν άδειες εργασίας είναι άγνωστος, οπότε δόθηκε μια πρόχειρη εκτίμηση.

Οι ελληνικές πρεσβείες και προξενικές αρχές επίσης συνεισέφεραν στην έρευνα, η οποία ακόμα είναι ελλιπής όσον αφορά αξιόπιστα στοιχεία από πολλές χώρες που φιλοξενούν υπολογίσιμο αριθμό Ελλήνων ‘νεομεταναστών’ (όπως η Γαλλία, η Σουηδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και σχεδόν όλες οι βαλκανικές, αφρικανικές, ασιατικές και λατινοαμερικανικές χώρες).

Πιθανότατα ο πραγματικός αριθμός να είναι αρκετά υψηλότερος, αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας το σύνολο των 427.000 που πρόσφατα ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Για μία μικρή χώρα με συνολικό πληθυσμό γύρω στα 11 εκατομμύρια, αυτά τα νούμερα είναι εξωπραγματικά, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη του ότι αντιστοιχούν σε ένα τεράστιο ποσοστό νέων επαγγελματιών με ανώτατη εκπαίδευση και γνώση ξένων γλωσσών. Παρά τα “πακέτα διάσωσης” και τις πολιτικές υποσχέσεις, το ελληνικό brain drain συνεχίζεται…

Πληροφορίες: NEWSDIASPORAΑρέσει σε %d bloggers: