Παγωμένη η συζήτηση για το χρέος ένα χρόνο μετά και το Τρίτο Μνημόνιο

koroido-gabre2Αν και τρίτο μνημόνιο -όπως και τα άλλα δύο- είχε  κορωνίδα  το θέμα του ελληνικού χρέους οι Ευρωπαίοι έξι χρόνια μετά  αρνούνται να συζητήσουν .

Διαρκή αναβολή  της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέος και  πίεση για την αύξηση των πλεονασμάτων που  κατευθύνονται στους ίδιους είναι η στάση που υιοθετούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών απέναντι στην Ελλάδα, επιχειρώντας να τρενάρουν  την υπόθεση όπως έκαναν το 2012.

Αυτή  την φορά το πρόσχημα είναι η αναμενόμενη απόφαση του ΔΝΤ για το θέμα. Θεωρείται δεδομένο ότι πίσω από την συζήτηση για τα προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ και την ανάγκη επιτάχυνσης από πλευράς της Ελλάδας, στο χθεσινό άτυπο Eurogroup της Μπρατισλάβας,   κρύβεται η «αναβλητικότητα» στο θέμα του χρέους.

Ο κ.  Ντάισελμπλουμ ανάφερε χαρακτηριστικά «Δεν συζητήσαμε ιδιαίτερα το θέμα, θα πρέπει να περιμένουμε και την νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία αναμένεται από το ΔΝΤ αργότερα μέσα στο χρόνο. Τότε και εφόσον χρειαστεί θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Είναι πως γνωστό η συζήτηση για άμεσα μέτρα που θα αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ήταν καταστροφική για την σημερινές Κυβερνήσεις Γερμανίας και Ολλανδίας που μπαίνουν  σε προεκλογική περίοδο.

Η καθυστέρηση των προαπαιτούμενων για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ  τους δίνει την αφορμή για «επανεξέταση» του θέματος στέλνοντας την μπάλα στην κερκίδα  ενω Ελλάδα έχει επενδύσει στην απόφαση για το χρέος παίρνοντας σκληρά μέτρα κατά την αξιολόγηση.

Οι επόμενες κυβερνητικές αποφάσεις σε ό, τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, τις τράπεζες και το ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας αυτές θα είναι ακόμη πιο δύσκολες, χωρίς το αντίβαρο του χρέους στην διαπραγμάτευση.
Αρέσει σε %d bloggers: