Θεατρική παράσταση την Παρασκευή 16/9 στη πλατεία ταχυδρομείου!

tsafosΠροφεστιβαλική εκδήλωση της αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας Λάρισας

Παρασκευή  16  Σεπτεμβρίου στη πλατεία ταχυδρομείου,  στις 21.00μμ με την θεατρική παράσταση : «Η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου» 

Τρία χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ενόψει του 13ου αντιρατσιστικού φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στις 23 & 24 Σεπτεμβρίου, διοργανώνουμε τη προφεστιβαλική μας εκδήλωση με μία θεατρική παράσταση διαχρονική και συνάμα επίκαιρη,  που αναδεικνύει  τις συνέπειες του φανατισμού, της ταύτισης με τον ολοκληρωτισμό, στον ψυχισμό ενός ανθρώπου, στην κοινωνία.

«Η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου» γράφτηκε από τον Νίκο Κούνδουρο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, τον Απρίλιο του 1973. Έναυσμα της συγγραφής αποτέλεσε ένα έγκλημα που συγκλόνισε το Πανελλήνιο, στις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα, όταν ένας πρώην ΕΣΑ-τζης δολοφόνησε τη σύντροφο του.
Ο Νίκος Κούνδουρος βάζει τον κατηγορούμενο επί σκηνής, τον παρουσιάζει να απολογείται συγκροτώντας ένα βαθιά ψυχογραφικό και πολιτικό μονόλογο.
Ο Θεόφιλος Τσάφος είναι ένας νεαρός, καλλιεργημένος άνδρας, απόφοιτος νομικής, που έχει υπάρξει αξιωματικός πληροφοριών της ΕΣΑ. Γέννημα ενός σχιζοφρενικού συστήματος, που μετατρέπει το «γιο του γείτονα» σε βασανιστή, θα διαπράξει τη δολοφονία της συντρόφου του, της αριστερής φοιτήτριας Καίτης.  Η ζηλοτυπία παρουσιάζεται ως αφορμή του ειδεχθούς εγκλήματος ωστόσο δεν μπορεί να συγκαλύψει τα πραγματικά πολιτικά κίνητρα: Την επίμονη επιδίωξη ταύτισης του δολοφόνου με το καθεστώς. Μέσω της τέλεσης της αποτρόπαιης πράξης, ο Τσάφος επιλέγει να ταυτιστεί με το Κράτος και τη Βία, με την απάνθρωπη δικτατορία.
Στην απολογία του ο Θεόφιλος Τσάφος δηλώνει ‘‘ΑΨΟΓΟΣ’’. Καλός χριστιανός, πατριώτης, υπηρέτης του καθεστώτος. ‘‘Είμαι δικός σας’’ αναφωνεί. ‘‘Υπηρέτησα στην ΕΣΑ’’ λέει προς το επιεικές – ως προς την ιδιότητά του – δικαστήριο. ‘‘Είμαι ό,τι και εσείς κύριε δικαστές’’ επιμένει. Και έτσι ο δολοφόνος γίνεται καθρέφτης ενός καθεστώτος, που παρήγαγε μαζικά εγκληματίες και δολοφόνους. Κατά ένα τρόπο ο Τσάφος θυμίζει τον  Ρουπακιά, που κατά την παράδοση του στην αστυνομία ανέφερε ‘‘είμαι δικός σας’’, θέλοντας να αξιοποιήσει τη χρυσαυγίτικη ιδιότητα του για να έχει ευμενέστερη μεταχείριση, λόγω της χρόνια αστυνομικής ασυλίας που έχαιραν οι δολοφόνοι νεοναζί.
Η παράσταση ανεβαίνει από το νέο θεατρικό εγχείρημα «ΡΕ ΑΛΕΞΗΣ», που επιλέγει έργα ελεύθερα από εμπορικές εξαρτήσεις και χορηγούς.
Παίζει: ο Βασίλης Κυριακού
Σκηνοθετούν: Βασίλης Κυριακού, Θωμάς Μπέρετ, Γιώργος Βαλέτας
Αρέσει σε %d bloggers: