Σοιμπλε: Έλληνες υπουργοί μου έχουν πει ότι ελληνικό χρέους, δεν ειναι πρόβλημα

Σοιμπλε:: Παραπλανούν τους Έλληνες πολίτες για το χρέος

mediadefaultimagesvaroufakis_tsakalwtosΕξαφάνισε  κάθε δυναμική για διέξοδο στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σύντομα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Σόιμπλε, ο οποίος έντονα ενοχλημένος από την ανακίνηση του θέματος στη διάρκεια «ζωντανής» συζήτησης στο CNN, υποστήριξε ότι κάποιοι στην Αθήνα παραπλανούν τον ελληνικό λαό.

Ο Γερμανός υπουργός ρωτήθηκε για το τι ακριβώς θέλει να δει η Γερμανία πριν υπογράψει μια συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους, εξέφρασε τα

πιστεύω του για την Ελλάδα.

Οπως μεταδίδει το ignatiou.com

«Έχουμε», είπε, «μια σαφή απόφαση στο Eurogroup η οποία εμπεριέχει όλα τα σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση για την Ελλάδα. Τα πάντα αναφέρονται στην απόφαση μας στο Eurogroup του Μαΐου και τώρα είναι στο χέρι της Ελλάδας να  μας παραδωσει  ό, τι έχει υποσχεθεί».

Στη συνέχεια αφηγήθηκε ένα περιστατικό με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο:

«Με αυτή την αφορμή να σας αναφέρω πως στο Eurogroup του Μαΐου είχα υπενθυμίσει στον Έλληνα συνάδελφό μου Τσακαλώτο, τι είχε πει ο Γιάνης

Βαρουφάκης, ο προκάτοχός του.

Είχε πει ότι ακόμη και εάν διαγραφεί όλο το ελληνικό χρέους, η κατάσταση θα είναι η ίδια σε δύο με τρία χρόνια.

Και ο Τσακαλώτος μου απάντησε πως δεν είναι κάτι που λέει ο Γιάνης, είναι κάτι που έχω γράψει και εγω σε ένα βιβλίο». «Το χρέος», συνέχισε, «δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας για την προσεχή δεκαετία .

Το πρόβλημα της  Ελλάδας είναι να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Χρηματοδοτείται για μια δεκαετία χωρίς μεγάλα επιτόκια. Πληρώνει λιγότερο από ό, τι για παράδειγμα η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Το χρέος δεν είναι το πρόβλημα της Ελλάδας».

Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανταγωνιστικότητα. Χρειάζεται να αποκτήσει και όχι να επανακτήσει ανταγωνιστικότητα, με την οικοδόμηση μια διοίκησης που θα ταιριάζει σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και θα εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. (Οι Έλληνες) έχουν δεσμευθεί και τώρα πρέπει να εφαρμόσουν τα υπεσχημένα. Και του βοηθάμε. Αλλά η κύρια συζήτηση για το χρέος είναι παραπλανητική για τους ανθρώπους στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να κάνουν ό, τι πρέπει να κάνουν. Κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει. Αυτό είναι το πρόβλημα».

Από την πλευρά της, η κ. Λαγκάρντ που έλαβε μέρος στην ίδια συζήτηση, όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να γίνει για να εμπλακεί το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε: «Το ίδιο πράγμα που έχουμε συζητήσει επανειλημμένα και αυτό είναι σημαντική βελτίωση στην οικονομική κατάσταση που θα δημιουργηθεί από τα διαρθρωτικά και τα άλλα προαπαιτούμενα που έχουν συζητηθεί.

Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Και σαφώς ένα χρέος που να είναι βιώσιμο, διότι αυτοί είναι οι κανόνες βάσει των οποίων το ΔΝΤ μπορεί να δεσμεύσει διεθνή οικονομική στήριξη».

Σχετικό κείμενο:  Ανταγωνιστικότητα Πιο κάτω από την Ναμίμπια οδήγησαν την Ελλάδα οι ευρωπαϊστές:

 
Αρέσει σε %d bloggers: