Το Eurogroup αθέτησε μονομερώς την συμφωνία για τη δόση των 2.8 δις. Τα μισά θα τα κρατήσουν οι ίδιοι

tsipras-vraki-gionkerΤην μισή δόση αποφάσισε να κρατήσει για λογαριασμό του το Eurogroup αθετώντας μονομερώς την συμφωνία του με τις ελληνικές αρχές.

Παρά την πλήρη συμμόρφωση της ελληνικής πλευράς  στα 15 προαπαιτούμενα  το Eurogroup κατάλαβε  ότι η ελληνική κυβέρνηση ειναι  πολύ αδύναμη και δεν μπορεί να πιέσει για να λάβει όλο το πόσο.

Έτσι αποφάσισε να  κρατήσει για λογαριασμό του τα 1,7 δις τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για ληξιπρόθεσμες οφειλές εάν ποτέ χρειαστεί αυτές να πληρωθούν ακομη και μετά την πτώση της κυβέρνησης.

Κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, εγκρίθηκε η εκταμίευση μόνο ενός ποσού 1,1 δισ. ευρώ το οποίο θα κατευθυνθεί στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Η απόφαση για τα υπόλοιπα 1,7 δισ. της υποδόσης των 2,8 δισ. να μετατίθεται για το μέλλον. Η όλη εξέλιξη θα πυροδοτήσει σενάρια για την ενεργοποίηση του κόφτη.

 

Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup

«Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή από τις ελληνικές αρχές της δέσμης των 15 προαπαιτούμενων στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγηση του προγράμματος του ESM.

Το Eurogroup επαινεί τις ελληνικές αρχές για την υιοθέτηση των αναγκαίων μέτρων για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του κλάδου της ενέργειας, για την ενίσχυση της διοίκησης των τραπεζών, για την πλήρη σύσταση της νέας ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων και για την πρόοδο στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Το Eurogroup σημειώνει επίσης την περαιτέρω πρόοδο στη σύσταση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. – Hellenic Corporation of Assets and Participations – HCAP).

Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι ο διορισμός των μελών του Δ.Σ. του Ταμείου, περιλαμβανόμενων του προέδρου και του CEO, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως θέμα προτεραιότητας προκειμένου το Ταμείο να είναι σε πλήρη λειτουργία πριν το τέλος του  2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Σε αυτή την κατεύθυνση, καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία του διορισμού είναι συμβατή με τις προϋποθέσεις του νόμου του HCAP ώστε να διασφαλίζεται ότι τα μέλη του Δ.Σ. είναι ανεξάρτητα, με επαγγελματική επάρκεια και εμπειρία και τα πρότυπα εταιρική διακυβέρνησης είναι συμβατά με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Η εφαρμογή των προαπαιτουμένων ανοίγει τον δρόμο, ώστε το Δ.Σ. του ESM να εγκρίνει την εναπομείνασα εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.

Το Eurogroup αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά στην αποπληρωμή των καθυστερούμενων οφειλών για τους μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου και σημειώνει πως ο απαιτούμενος χρόνος για τα τελικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα είναι αργότερα μέσα στον Οκτώβριο.

Η θετική αξιολόγηση από πλευράς των Θεσμών για τη διευθέτηση των καθυστερούμενων οφειλών θα ανοίξει τον δρόμο για το Δ.Σ. του ESM, προκειμένου να εγκρίνει την περαιτέρω αποδέσμευση των 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία και θα καταβληθούν σε ειδικό λογαριασμό που θα χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το Eurogroup θα στρέψει τώρα την προσοχή του στο επόμενο στάδιο του προγράμματος του ESM. Καλούμε τις ελληνικές Αρχές να εντείνουν τη συνεργασία τους με τους Θεσμούς πάνω στα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εν ευθέτω χρόνο, και καλωσορίζει την πρόθεση των Θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα του Οκτωβρίου του 2016».
Αρέσει σε %d bloggers: