Χειροπιαστά αποτελέσματα από Τσιπρα στο θέμα του χρέους δεν είδαμε ακόμη…

newego_large_t_1101_54000335Η  Bild γράφει πως ο Αλέξης Τσίπρας έφαγε… χυλόπιτα από τη Μέρκελ για το θέμα του χρέους ενω η Süddeutsche Zeitung γραφει «Όχι και πάλι όχι και από τον Σόιμπλε».

«Το προσπάθησε, και πάλι. Και έφαγε χυλόπιτα, και πάλι!» γράφει χαρακτηριστικά η Bild αναφερόμενη στον Έλληνα πρωθυπουργό και σημειώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας «προσπάθησε απεγνωσμένα να αποσπάσει από την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ μια δέσμευση για κούρεμα του χρέους. (…) Εντούτοις και σύμφωνα με πληροφορίες των αντιπροσωπειών, η

Μέρκελ παρέπεμψε στο αρμόδιο όργανο των χωρών της ευρωζώνης, το Eurogroup. Ο στόχος του Τσίπρα: ένα κούρεμα χρέους για τη χρεοκοπημένη του χώρα. Για τη Μέρκελ όμως το αίτημα αυτό έρχεται σε κακή στιγμή».

Σύμφωνα με τη Bild, το αίτημα της Ελλάδας έρχεται σε μια κακή στιγμή γιατί το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμη τη συμμετοχή του στο νέο ελληνικό πρόγραμμα προκαλεί πονοκέφαλο στη Μέρκελ και Σόιμπλε.

«Nein, nein, nein» από τον Σόιμπλε

Και μια και η αναφορά στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Süddeutsche Zeitung, σε δημοσίευμά της, με τίτλο «Όχι, όχι και πάλι όχι» αναφέρεται στη στάση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας να συζητήσει το ζήτημα του ελληνικού χρέους πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, ήδη πριν τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, «κατέφθανε από το Βερολίνο η απάντηση στο αίτημα του Αλ. Τσίπρα για μερική απομείωση του χρέους».

Σε δημόσια συζήτηση για το μέλλον της νομισματικής ένωσης το βράδυ της Πέμπτης, ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. «Λίγες ώρες αργότερα Μέρκελ και Τσίπρας συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι δυο ηγέτες συζήτησαν κυρίως τα της περαιτέρω υλοποίησης της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. (…) Το τελευταίο διάστημα αμφισβητείται όλο και περισσότερο η εφαρμογή της συμφωνίας. Πολλοί πρόσφυγες εγκλωβίζονται στην Ελλάδα».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Την ίδια ώρα, από το 2010 η υπερχρεωμένη χώρα προφυλάσσεται από τον κίνδυνο χρεοκοπίας με δάνεια, κυρίως από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Εν τω μεταξύ η χώρα έχει χρέη 312 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση στην Αθήνα αξιώνει την έστω και μερική διαγραφή του χρέους. Επισήμως Βερολίνο και Αθήνα διαψεύδουν μεν ότι χρέη και πρόσφυγες θα μπορούσαν να συνδεθούν.
Πρακτικά όμως τα δυο προβλήματα συνδέονται. Για να λειτουργήσει η προσφυγική συμφωνία, η Γερμανία χρειάζεται την Ελλάδα. Αυτό δίνει στην ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να διατυπώνει απαιτήσεις. Τις επόμενες εβδομάδες η διαμάχη αυτή αναμένεται να ενταθεί. Το ΔΝΤ προτίθεται να αποφασίσει το Δεκέμβριο εάν θα συμμετάσχει στην χρηματοδοτική βοήθεια. Το Ταμείο θέτει μεταξύ άλλων ως προϋπόθεση την ελάφρυνση του χρέους. Ο Σόιμπλε απορρίπτει και αυτή την απαίτηση».

Και έτσι Χειροπιαστά αποτελέσματα από Τσιπρα στο θέμα του χρέους δεν είδαμε  ακόμη…

Πληροφορίες: Deutsche Welle
Αρέσει σε %d bloggers: