Ασθενικό το ελατήριο της Οικονομίας Τσιπρα με αναιμική ανάπτυξη με 0,8% του ΑΕΠ!

Πτώση των επενδύσεων κατά 17,1%!

Περιμένοντας ατέρμονα την εκτόξευση του ελατηρίου που μας υποσχέθηκαν από το 2015 ή και από το 2010.

Αναιμική ανάκαμψη  0,8% του ΑΕΠ για την ελληνική οικονομία  έναντι 0,5% το πρώτο τρίμηνο του  χρόνου. Η μικρή αύξηση καταγράφεται στις εξαγωγές και την κατανάλωση

Η μικρή οικονομική μεγέθυνση της οικονομίας ειναι σταγόνα στον ωκεανό της ύφεσης του -25% και σε τίποτα δεν επιβεβαιώνει της προβλέψεις  του Πρωθυπουργού στην προηγούμενη ΔΕΘ  για

συμπιεσμένο ελατήριο του οποίου αναμένεται εκτίναξη.

Επιβεβαιώνονται έτσι όσοι μιλούν για ανήκεστη  βλάβη της Εθνικής οικονομίας απόρροια της συμμετοχή στο ευρώ  που μας οδήγησε στα Μνημόνια και την καταστροφή. Αντίστοιχα  γκρίζα ειναι τα μηνύματα  που δείχνουν οι πρόδρομοι δείκτες (πωλήσεις λιανικής βιομηχανική παραγωγή) για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει ανάπτυξη  μολις 0,8% του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2016 έναντι 0,4% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

Καταστροφικό για το ΑΕΠ ήταν για το δεύτερο τρίμηνο οι επενδύσεις οι οποίες έκαναν βουτιά σημειώνοντας μείωση κατά 17,1% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2016 ενώ το πρώτο τρίμηνο κατέγραφαν αύξηση 19,7% .

Το ίδιο διάστημα του 2016 είναι οι εξαγωγές και η κατανάλωση ενώ οι επενδύσεις κατέγραψαν σημαντική μείωση . Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής.

Οι εισαγωγές (που είναι δείκτης βελτίωσης σε χώρες με χαμηλή παραγωγικότητα) παρουσίασαν το δεύτερο τρίμηνο αύξηση 3,1% έναντι αύξηση 11,7% που είχαν το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

Η τελική καταναλωτική δαπάνη για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου αυξήθηκε μόλις  κατά 1,2% με την συνολική αύξηση να επιμερίζεται σε αύξηση της κατανάλωση των νοικοκυριών κατά 0,7% και  στην σπατάλες των φορέων της Γενικής κυβέρνησης κατά 3,3% .

Ο στόχος του έτους

Σε ότι αφορά την επίτευξη ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης 1,8% του ΑΕΠ όπως προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 -2021 οι ελπίδες στρέφονται στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου και τις επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας. Με τα νεώτερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου διαμορφώνεται στο 0,65% . Για να επιτευχθεί ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του 1,8% του ΑΕΠ θα πρέπει ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του χρόνου να διαμορφωθεί στο 3% του ΑΕΠ

Ο στόχος για το τρίτο τρίμηνο είναι σχετικά εύκολος για το τρίτο τρίμηνο του χρόνου αφού όλοι οι παράγοντες του τουρισμού και των μεταφορών ομολογούν ότι το 2017 είναι μια πολύ καλή χρονιά .

Από εκεί και πέρα για το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου θα παίξει ρόλο και η πορεία της τρίτης αξιολόγησης αλλά και οι επενδύσεις που θα γίνουν στην οικονομία και από δημόσιο τομέα αλλά και από τον ιδιωτικό

Ο στόχος της ανάπτυξης έχει σχέση με την  μείωση της ανεργίας την εξυπηρέτηση του χρέους  και το πλεόνασμα και τυχόν αποτυχία  τους θα οδηγήσει σε νέα μέτρα λιτοτητας,Αρέσει σε %d bloggers: