Αυξάνεται και πάλι το εμπορικό έλλειμμα!

Μόνο 3,92 δισ. ευρώ ειναι οι εξαγωγές  ενώ 29,76 δισ.  είναι οι εισαγωγές μας

Ανησυχητικά αυξητικές τάσεις καταγράφει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου με αρνητικές επιπτώσεις στο εξωτερικό χρέος και στο ΑΕΠ. Η ενίσχυση της ζήτησης σε καταναλωτικά και κεφαλαιουχικά αγαθά έδωσε μεν ώθηση στην οικονομία, όπως αποτυπώθηκε και στα πρόσφατα στοιχεία για το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου του έτους.

Επιβεβαιώνει, ωστόσο, δυστυχώς τους προβληματισμούς για το βάθος και το εύρος της ανάπτυξης αυτής, καθώς τα στοιχεία για τις εμπορευματικές συναλλαγές της χώρας δείχνουν κάθε μονάδα ανάπτυξης οδηγεί σε αύξηση της  κατανάλωσης και εισαγωγές. Ότι οι εισαγωγές δεν έχουν υποκατασταθεί σε ικανοποιητικό βαθμό από την εγχώρια παραγωγή δεδομένο που καταδεικνύει   ότι ειναι αδύνατον να υπάρξει παραγωγή με τόσο ακριβό νόμισμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Ιούλιο του 2017 ανήλθε σε 1,51 δισ. ευρώ έναντι 1,43 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2016, καταγράφοντας αύξηση 5,9%.

Η αντίστοιχη αύξηση χωρίς τα πετρελαιοειδή είναι 9,7%, ενώ μη συμπεριλαμβανομένων και των πλοίων τον Ιούλιο καταγράφεται διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 14,6%.

Σε όλο το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017 το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 13,14 δισ. ευρώ έναντι 11 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 19,1%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα διευρύνθηκε σε σύγκριση με πέρυσι κατά 15,7% και εάν δεν συμπεριληφθούν ούτε τα πλοία, τότε η αύξηση ήταν 6,2%.

Βεβαίως, σε σύγκριση με το 2008 (χρονιά σημειωτέον κατά την οποία το ελληνικό εξωτερικό έλλειμμα σημείωσε μεταπολεμικά ιστορικό υψηλό φτάνοντας στο 14,8% του ΑΕΠ) το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου έχει υποχωρήσει δραματικά. Από τα 44,3 δισ. ευρώ το 2008, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε το 2016 σε 18,77 δισ. ευρώ, μειωμένο δηλαδή κατά 57,6%.

Ωστόσο, οι αυξητικές τάσεις που παρουσιάζει φέτος και το γεγονός ότι ήδη στο επτάμηνο βρίσκεται σε επίπεδα άνω των 13 δισ. προκαλεί εύλογα ανησυχία.

Μάλιστα και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) διατυπώνει σε ανακοίνωσή του τον έντονο προβληματισμό του.

Η συνολική αξία των εισαγωγών διαμορφώθηκε τον Ιούλιο του 2017 σε 3,92 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 6,3% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017 η συνολική αξία των εισαγωγών διαμορφώθηκε σε 29,76 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 17,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.Αρέσει σε %d bloggers: