Τεράστια οικολογική καταστροφή στη Σαλαμίνα (video)

Τι καταγγέλλει η δήμαρχος και τι απαντά η εταιρεία

Τεράστια οικολογική καταστροφή στη Σαλαμίνα: Τι καταγγέλλει η δήμαρχος και τι απαντά η εταιρεία

Τεράστια είναι η περιβαλλοντική καταστροφή στις ακτές της Σαλαμίνας, που έχει προκαλέσει η διαρροή τόνων καυσίμων, έπειτα από τη βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» τα ξημερώματα της Κυριακής, νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό. Κι ενώ τα συνεργεία δίνουν «μάχη» για την απορρύπανση της περιοχής, σε εξέλιξη είναι και οι έρευνες για τα αίτια της βύθισης του πλοίου, με την δήμαρχο Σαλαμίνας να λέει στο CNN Greece πως στο δεξαμενόπλοιο υπήρχε ρήγμα και την πλοιοκτήτρια εταιρεία Fos petroleum να το διαψεύδει κατηγορηματικά, ξεκαθαρίζοντας πως το «Αγία Ζώνη» ήταν αξιόπλοο.

Η ρύπανση εκτείνεται σε μια περιοχή μεγαλύτερη των τεσσάρων χιλιομέτρων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυνόσουρας και Σεληνίων, όπως είπε η Δήμαρχος του νησιού Ισιδώρα Νάννου-Παπαθανασίου, σύμφωνα με την οποία το πρόβλημα θα επεκταθεί σε ολόκληρο τον Σαρωνικό σε περίπτωση που αλλάξει φορά ο άνεμος.

4224478
Πηγή:(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Όπως έκανε γνωστό η ίδια, ο Δήμος πρόκειται να προβεί σε νομικές ενέργειες, για να αποδοθούν ευθύνες και να ζητηθούν αποζημιώσεις, καθώς όπως κατήγγειλε, στο συγκεκριμένο σκάφος, το οποίο ήταν παλιό, υπήρχε ρήγμα, ενώ είναι άγνωστο αν είχε περάσει από νηογνώμονα κι αν είχε ελεγχθεί. «Δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα σκάφη που αράζουν κοντά στις ακτές μας και περικυκλώνουν τη Σαλαμίνα. Από δω και πέρα πρέπει να γίνουν έλεγχοι και να προλαμβάνουμε, όχι να αντιμετωπίζουμε», τόνισε.

Το πλοίο δεν είχε κανένα ρήγμα, απαντά η πλοιοκτήτρια εταιρεία

Το πλοίο δεν είχε κανένα ρήγμα, απαντησε η νομική σύμβουλος της πλοιοκτήτριας εταιρείας Fos petroleum, Χριστίνα Σφαέλλου, εκφράζοντας μάλιστα την απορία της για το «πώς η δήμαρχος Σαλαμίνας δημοσιοποιεί τέτοιες πληροφορίες χωρίς να είναι γνώστης».

Το πλοίο ήταν καθ΄ όλα αξιόπλοο, ξεκαθάρισε η κα Σφαέλλου, προσθέτοντας πως τα πιστοποιητικά του ήταν όλα εν ισχύ, είχε ελεγχθεί από όλες τις αρμόδιες αρχές, γι’αυτό και εκτελούσε ταξίδια μέσα στην θαλάσσια περιοχή του Πειραιά.

Τα αίτια της βύθισης παραμένουν ακόμη άγνωστα για όλους μας, ούτε η κυρία δήμαρχος μπορεί να τα γνωρίζει, ούτε η εταιρεία, ούτε κανείς άλλος, τόνισε η νομική σύμβουλος της πλοιοκτήτριας εταιρείmazoutας και πρόσθεσε πως όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες της πραγματογνωμοσύνης, τότε θα μάθουμε όλοι τι ακριβώς έφταιξε.

Οι προσπάθειες για την απορρύπανση γίνονται από δυο ιδιωτικές εταιρείες, κάτι που σύμφωνα με την δήμαρχο Σαλαμινας δεν είναι αρκετό. «Δεν φτάνουν τα συνεργεία αυτά. Θα πρέπει να γίνει κάτι, να κινηθεί λίγο περισσότερο ο κρατικός μηχανισμός και να μας βοηθήσουν να γίνουν περισσότερα τα συνεργεία γιατί αν ξεφύγει η κατάσταση θα γίνει μη αναστρέψιμη, με μια αλλαγή του ανέμου, θα γεμίσει όλος ο Σαρωνικός. Εμείς σαν δήμος δεν έχουμε καμία ευθύνη, ούτε και την οικονομική δυνατότητα να το κάνουμε».

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο του καθαρισμού της θαλάσσιας περιοχής που έχει γεμίσει με μαζούτ, η απορρύπανση γίνει στο 100%, ενώ όπως ξεκαθάρισε η δήμαρχος, μόλις τελειώσουν οι εργασίες, κάτι που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα, συνεργεία του δήμου θα κάνουν ελέγχους στην περιοχή για να διαπιστώσουν αν όντως η απορρύπανση είναι καθολική.

Η Δήμαρχος βρίσκεται στο σημείο και παρακολουθεί τις εργασίες απορρύπανσης, όπως και αρμόδια τμήματα του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ όπως η ίδια τόνισε, για την προσπάθεια απορρύπανσης έχουν διατεθεί όλα τα μέσα του Λιμενικού Ταμείο, όμως χρειάζονται πολλά βυτιοφόρα να τραβούν το μαζούτ από τη θάλασσα, ενώ χρειάζεται και κόσμος να καθαρίζει την παραλία.

Πηγη: CNN.grΑρέσει σε %d bloggers: