Απών ο Τσίπρας και από την πετρελαιοκηλίδα που στο τέλος θα κοιτάξει με ελικόπτερο!

Τέσσερις ημέρες χρειάστηκε η  Κυβερνηση για να ξυπνήσει και  να ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ

Με την αποστολή σκάφους απορρύπανσης ανταποκρίθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο αίτημα της Ελλάδας για την παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση του περιστατικού πετρελαϊκής ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή του Πειραιά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας τη συνδρομή σκάφους κατά τις επιχειρήσεις απορρύπανσης.

Το αίτημα διαβιβάστηκε στο Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Επιτροπής και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα έσπευσε να προσφέρει σκάφος απορρύπανσης.

Στο μεταξύ όπως αποδεικνύεται η κυβέρνηση χρειάστηκε τέσσερις ολόκληρες μέρες από τη στιγμή που

βυθίστηκε το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» προκειμένου να αποστείλει αίτημα για βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα αναφέρεται ότι η Ελλάδα απέστειλε αίτημα στις 13 Σεπτεμβρίου ενώ το δεξαμενόπλοιο βυθίστηκε στις 9 Σεπτεμβρίου.

Το σκάφος που στέλνει η ΕΕ

Συγκεκριμένα αναφέρει η ανακοίνωση:

Στις 9 Σεπτεμβρίου γύρω στις 2:45 π.μ. τοπική ώρα, το πετρελαιοφόρο Agia Zoni II βυθίστηκε ενώ ήταν αγκυροβολημένο δυτικά του λιμανιού του Πειραιά. Το σκάφος διέθετε 2 200 τόνους μαζούτ και 370 τόνους πετρελαίου εσωτερικής καύσης πλοίων. Κατά συνέπεια, εντοπίστηκε πετρελαιοκηλίδα στην περιοχή και μόλυνε την ανατολική ακτή της Σαλαμίνας.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν την κινητοποίηση του σκάφους Aktea OSRV, ενός πλοίου αντίδρασης σε πετρελαιοκηλίδες το οποίο έχει μισθώσει ο EMSA από κοινού με την ελληνική εταιρεία Enviromental Protection Engineering (EPE) και δραστηριοποιείται στο Αιγαίο Πέλαγος. Μέσα σε λίγες ώρες, κατά τη διάρκεια της νύχτας, το πλοίο σταμάτησε τις εμπορικές του δραστηριότητες και προετοιμάστηκε για επιχειρήσεις αντιμετώπισης της ρύπανσης. Το σκάφος βρίσκεται στο χώρο από τις 11πμ τοπική ώρα της 13ης Σεπτεμβρίου.

 

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα το πλοίο που θα σταλεί είναι το ΑΚΤΕΑ OSRV που έχει κατασκευαστεί το 1989 και ήδη επιχειρεί στις ελληνικές θάλασσες για να καταπολεμηθεί η ρύπανση.Αρέσει σε %d bloggers: