Ιταλία Το νέο πρόσωπο στο κίνημα των 5 Αστέρων

Στο κέντρο ο υποψήφιος του Κινήματος των 5 Αστέρων για την πρωθυπουργία, Λουίτζι ντι Μάϊο

Τα μέλη έριξαν την ψήφο τους μέσω διαδικτύου και το Κίνημα των 5 Αστέρων πέρασε σε μια νέα φάση εν όψει των επόμενων εκλογών στην Ιταλία, την άνοιξη. Μεταξύ οκτώ υποψηφίων η ηλεκτρονική κάλπη ανέδειξε τον 31χρονο Λουίτζι ντι Μάϊο ως τον επόμενο υποψήφιο του Κινήματος για την πρωθυπουργία και αυτόν που θα πάρει τα ηνία από τον ιδρυτή των 5 Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο.

Η επιτυχία του ντι Μάϊο- εκ των αντιπροέδρων της Βουλής- ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη δεδομένου ότι ήταν ο μοναδικός γνωστός μεταξύ των υποψηφίων. «Τους επόμενους μήνες, η Ιταλία πρέπει να επιλέξει εάν θέλει να συνεχίσει απλώς να επιχει ή να αρχίσει να ζει. εάν θέλει να αρχίσει να ζει θα πρέπει να επιλέξει μια κυβέρνηση των 5 Αστέρων» είπε ο 31χρονος πολιτικός εγκαινιάζοντας στην ουσία την προεκλογική του εκστρατεία.

Το κίνημα ευελπιστεί ότι ο ντι Μάιο, γένημμα- θρέμμα της Νάπολι, μπορεί να επικοινωνήσει αποτελεσματικά το αντισυστημικό, κατά των τραπεζών και υπέρ του περιβάλλοντος μήνυμα του. Εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή το 2013 σε ηλικία 26 ετών και έγινε ο νεώτερος αντιπρόεδρος στην ιστορία του Κοινοβουλίου.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν το Κίνημα των 5 Αστέρων και το κεντροαριστερό κυβερνών σήμερα Δημοκρατικό Κόμμα σχεδόν στήθος με στήθος, με ποσοστό περίπου το 26%. Το Κίνημα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Από την άλλη πλευρά, το κεντροδεξιό Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μαζί με την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά και ορισμένα πολύ μικρότερα κόμματα μαζί συγκεντρώνουν ποσοστό περίπου 34%.

Η Βουλή ακόμα δεν έχει αποφασίσει εάν θα υιοθετήσει νέο εκλογικό νόμο, που θα καθορίσει τι είδους κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα προκύψει από την αναμέτρηση του 2018.

Σε μια προεκλογικού τύπου συγκέντρωση, ο 80χρονος Μπερλουσκόνι δεν φάνηκε να θεωρηθεί τον ντι Μάϊο άξιο αντίπαλο, χαρακτηρίζοντας τον «πολιτικό μετεωρίτη που δείχνει ωραίος στην τηλεόραση αλλά δεν εχει να προσφέρει τίποτα στους Ιταλούς».

Ούτε ο Γκρίλο ούτε ο Μπερλουσκόνι μπορούν να είναι υποψήφιοι στις εκλογές. Στον μεν Γκρίλο έχει επιβληθεί η ποινή της απαγόρευσης μετά από τροχαίο δυστύχημα το 1981 στον δε Μπερλουσκόνι λόγω της καταδίκης του για φορολογική απάτη.

efsyn.grΑρέσει σε %d bloggers: