Ελληνικό: Αποφασισμένοι στο Μαξιμού και Μνημονιακοί να παραδώσουν και αρχαιότητες για επενδύσεις

Αποφασισμένο να προχωρήσει την επένδυση στο Ελληνικό, μετά την τρίτη αναβολή της απόφασης του ΚΑΣ, εμφανίζεται το Μέγαρο Μαξίμου. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του Ελληνικού,συνεδρίαση που φέρεται να συγκάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχαν όλα τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, τονίζεται η αποφασιστικότητα του κόμματος να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την εκκίνηση της υλοποίησης της επένδυσης. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, η απόφαση για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών ελήφθη ομόφωνα.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε με νόημα ότι στην περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα η κυβέρνηση θα δράσει. «Η απόφαση του ΚΑΣ έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, μετά τη συνεδρίαση η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της» ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό το συγκεκριμένο στέλεχος, υπονοώντας ότι εάν η απόφαση του ΚΑΣ θέτει νέα προσκόμματα στην επένδυση θα μπορούσε ενδεχομένως να παρακαμφθεί. Ωστόσο, ακόμη και μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα προβλήματα, καθώς θα μπορούσε να εμπλέξει το έργο σε δικαστικές διαδικασίες και προσφυγές στο συμβούλιο της Επικρατείας  που θα δυσχεράνουν και πάλι την πρόοδό του.

Τα κυβερνητικά στελέχη πάντως υποστηρίζουν τις τελευταίες ώρες ότι «δεν θέλουν άλλο το θέμα να σέρνεται», και μελει να φανεί το πώς η κυβέρνηση θα επιβεβαιώσει την αποφασιστικότητά της να παραδώσει αρχαιότητες και να προχωρήσει η επένδυση.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Πολιτικού Συμβουλίου

«Συνεδρίασε σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Πρόεδρο του Κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι εξελίξεις αναφορικά με την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό και των απαιτούμενων διοικητικών ενεργειών για την ολοκλήρωση της. Το πολιτικό συμβούλιο ομόφωνα επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης με απόλυτο σεβασμό στο νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Υπενθυμίζει επίσης τη γνωμοδοτική αρμοδιότητα του ΚΑΣ και την ανάγκη ταχύτατα να ληφθούν οι αναγκαίες διαδικαστικές  αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης με δεδομένη την ταυτόχρονη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τέλος, δηλώνει την αποφασιστικότητα του κόμματος να υποστηρίξει κάθε αναγκαία κυβερνητική πρωτοβουλία ώστε να εκκινήσει ταχύτατα η υλοποίηση της επένδυσης η οποία θα συμβάλλει καίρια στην εμπέδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης, αλλά και στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο στενό κομματικό όργανο συμμετέχουν οι: Νίκος Βούτσης, Φωτεινή Βάκη, Ρένα Δούρου, Γιάννης Δραγασάκης, Γιάννης Μπαλάφας, Νίκος Παππάς, Ράνια Σβίγκου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρες Τζανακόπουλος, Νίκος Φίλης και Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Πώς φτάσαμε στην τρίτη αναβολή του ΚΑΣ

Υπενθυμίζεται ότι χθες, αναβλήθηκε για τρίτη φορά η απόφαση στη συνεδρίαση του ΚΑΣ. Η Γενική  γραμματέας του Υπουργείο πολιτισμού Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, που προΐσταται  εκ της θέσεως της του ΚΑΣ, εισηγήθηκε την αναβολή της συζήτησης επί του Σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης και δεύτερον επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.  Αυτό το εκαμε προκειμένου να εισαχθεί την ίδια μέρα και το ζήτημα της κήρυξης ή μη του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής, το οποίο και θα προηγηθεί.Αν δεν συμβεί αυτή η επένδυση μπορεί να βαλτώσει με πρόσφυγες στο ΣτΕ

Ωστόσο δεν συμφώνησαν όλα τα μέλη με την πρόταση  αυτή και έτσι η απόφαση για αναβολή ελήφθη κατά πλειοψηφία, με ψήφους 11 υπερ και 6 κατά.

Το ΚΑΣ, κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη Τρίτη, θα εξετάσει το ζήτημα της κήρυξης του χώρου ως αρχαιολογικού και σε μεταγενέστερη συνεδρίαση θα εξεταστεί το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Σημειώνεται ότι το ΚΑΣ αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο, με την τελική απόφαση να λαμβάνει ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού.

Υπενθυμίζεται πως ήταν η τρίτη συνεδρίαση για το ζήτημα με την πρώτη να έχει διακοπεί και την δεύτερη να έχει αναβληθεί εξαιτίας της κρισιμότητας του ζητήματος.

Οι Μνημονιακοί
Οι αντιδράσεις ΝΔ ΠΑΣΟΚ και Εν Κεντρων

Την παραίτηση της ΓΓ του υπουργείου Πολιτισμού ζήτησε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Να αποπέμψει τώρα ο κ. Τσίπρας τη ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού. Αν εννοεί, έστω και στοιχειωδώς, αυτά που λέει για το Ελληνικό», δήλωσε. «Η κυβέρνηση είναι εχθρική σε κάθε είδους επένδυση. Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει, δεν ξέρει και δεν μπορεί. Δεν έχει την δύναμη να αποπέμψει ούτε την γγ. του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με αφορμή τη νέα αναβολή της συνεδρίασης του ΚΑΣ για το Ελληνικό.

«Θέλει ή όχι ο κ. Τσίπρας την μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό;», αναρωτιέται ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης μετά την τρίτη αναβολή του ΚΑΣ για τη μεγάλη επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο.

«Η συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό αναβλήθηκε χθες για τρίτη φορά. Οι μήνες περνούν, τα χρόνια περνούν οι δημόσιες υπηρεσίες συνεδριάζουν και ξανασυνεδριάζουν, η μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα, παραμένει παγωμένη. Ο πρωθυπουργός καλεί τους επενδυτές που έδιωχνε μέχρι χθες να έρθουν στην Ελλάδα, η κυβέρνηση λέει ότι θέλει να προχωρήσει το έργο στο Ελληνικό και δηλώνει δυσαρεστημένη από τις καθυστερήσεις, αλλά αποτέλεσμα μηδέν», επισημαίνει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Για την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στην επένδυση του Ελληνικού, η Ένωση Κεντρώων ζητάει να αξιώσει η Κυβέρνηση γρήγορη απόφαση του ΚΑΣ και όχι κωλυσιεργίες», επισήμανε, μεταξύ άλλων, η Ένωση Κεντρώων.



Αρέσει σε %d bloggers: