Την πώληση των τεσσάρων καλύτερων μονάδων της ΔΕΗ ζητεί η Ε.Ε. που στέλνει εταιρία για φούντο

 Το παράδειγμα της ΕΒΖ που οδηγήθηκε στο κλείσιμο για να ανοίξει ο ανταγωνισμός ακολουθείται και στην ΔΕΗ απο την Κομισιον που σχεδιάζει  ήδη την επόμενη χρεοκοπία μας.

30s19ilk Πιθανή υλοποίηση της πρότασης της DG Comp σημαίνει ότι μετά το 2020 το λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ θα περιοριστεί μόλις στα 342 MW της 5ης Μονάδας του Αγίου Δημητρίου με διάρκεια ζωής μέχρι

το 2040 και στα 660 MW της νέας υπό κατασκευήν μονάδας Πτολεμαΐδα 5, ενώ οι ιδιώτες θα έχουν πάρει τις 4 καλύτερες μονάδες της χώρας

Τις τρεις από τις τέσσερις αποδοτικότερες και πιο σύγχρονες μονάδες της ΔΕΗ προτείνει προς πώληση η Κομισιόν.

Η λίστα που τέθηκε σε γνώση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες περιλαμβάνει τις μονάδες 2 και 3 της Μεγαλόπολης ισχύος 255 MW και 256 MW αντίστοιχα με χρόνο ζωής το έτος 2025, τη Μελίτη 1 ισχύος 330 MW και χρόνο ζωής το 2040 και την άδεια για τη Μελίτη ΙΙ ισχύος 450 MW. Σε σχέση με την ελληνική πρόταση, η λίστα διαφοροποιείται ως προς τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης που μπαίνουν σε αντικατάσταση των δύο μονάδων του Αμυνταίου, που η πλευρά της Κομισιόν δεν έκανε αποδεκτές.

 

Πιθανή υλοποίηση της πρότασης της DG Comp της Κομισον, σημαίνει ότι μετά το 2020 το λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ θα περιοριστεί στα 342 MW της 5ης Μονάδας του Αγίου Δημητρίου με διάρκεια ζωής μέχρι το 2040 και τα 660 MW της νέας υπό κατασκευήν μονάδας Πτολεμαΐδα 5. Ολες οι υπόλοιπες μονάδες, για να λειτουργήσουν μετά το 2020, και η μονάδα 1 της Καρδιάς, μετά το 2019, απαιτούν επενδύσεις εκατομμυρίων που η ΔΕΗ δεν μπορεί να στηρίξει λόγω των προβλημάτων ρευστότητας.

Μέχρι στιγμής, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία.

Η πλευρά της DG Comp φέρεται να μην επιδέχεται κάτι λιγότερο από αυτό που προτείνει ως προς τη σύνθεση των μονάδων και αυτό έγινε σαφές στον κ. Σταθάκη στις Βρυξέλλες.

Η πλευρά της κυβέρνησης έχει τις «υποχρεώσεις» της  στα συμφωνηθέντα στο μνημόνιο και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και, από την άλλη, τον κίνδυνο ενός εκβιασμού που μπορεί να οδηγήσει σε πιέσεις για πώληση  όλων των υδροηλεκτρικών μονάδων.

Μην μου ζητάτε να σας πω:

«Εχει ανοίξει η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν. Δεν θα σας αποκαλύψω τι ακριβώς συζητάμε τώρα, δώστε λίγο χρόνο να ολοκληρωθεί», είπε ο κ ταθακη στην Βουλή, ο οποίος σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε και στην υποχρέωση της χώρας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της Κομισιόν.

Το βασικό επιχείρημα της DG Comp στις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά είναι ότι η λίστα θα πρέπει να πληροί όλα τα κριτήρια που έχουν τεθεί στο μνημόνιο.

«Η αποεπένδυση θα έχει ισοδύναμα οικονομικά χαρακτηριστικά με τη λιγνιτική ισχύ της ΔΕΗ, ιδιαίτερα σε όρους απόδοσης και διάρκειας ζωής, αντικατοπτρίζοντας την έναρξη και τη λήξη λειτουργίας της λιγνιτικής ισχύος», αναφέρει χαρακτηριστικά η δέσμευση που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά και η οποία, κατά την DC Comp, δεν καλύπτεται από τη λίστα που της έχει υποβληθεί.Αρέσει σε %d bloggers: