Κανένα Δημοψήφισμα δεν έγινε δηλώνει ο ευρωπαϊστής Ραχόι με φόντο το Ισπανικό στέμα

Δεν αναγνωρίζει το Δημοψήφισμα η Ισπανία.

spanish-cabi-thumb-large

Ευθείες βολές κατά των καταλανικών αρχών εξαπέλυσε αργά το βράδυ της Κυριακής ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, σε δηλώσεις του με αφορμή τα αιματηρά επεισόδια που σημάδεψαν την ημέρα του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας στην Καταλονία.

«Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του», τόνισε ο  ευρωπαϊστής ηγέτης σε διάγγελμα του με φόντο το Ισπανικό σστέμα

«Κανένα δημοψήφισμα δεν διεξήχθη σήμερα», ανέφερε ο Ραχόι, ο οποίος έκανε λόγο για μια διαδικασία η οποία σχεδιάστηκε για να προσφέρει μόνο διχασμό και να προκαλέσει ανεπιθύμητες καταστάσεις. «Προκάλεσε σημαντική ζημιά στη συνύπαρξή μας», συμπλήρωσε και τόνισε ότι η πλειοψηφία των Καταλανών δεν ήθελε να συμμετάσχει στη διαδικασία, καθώς, όπως είπε, πρόκειται για νομοταγείς πολίτες που επέλεξαν αθόρυβα να απέχουν.

«Η ευθύνη για αυτές τις πράξεις βαραίνει αποκλειστικά όσους προωθούν τη ρήξη της νομιμότητας και της συνύπαρξης» είπε και πρόσθεσε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Καταλονίας δεν ήθελε να συμμετάσχει στο σενάριο των αποσχιστών. Έδειξαν ότι είναι νομοταγείς και αγνόησαν την πρόσκληση κλήση [να ψηφίσουν] … Όλοι οι Ισπανοί εκτιμούν τη στάση τους».

Ο Ραχόι επαίνεσε για άλλη μια φορά την ισπανική αστυνομία για την υπεράσπιση του δικαίου και την επιβολή του νόμου, ευχαρίστησε την ΕΕ για την υποστήριξή της και είπε ότι οι ενέργειες της ισπανικής κυβέρνησης κινήθηκαν εντός του νόμου. Το κράτος δικαίου επικράτησε στην Καταλονία, τόνισε.

Οι δυνάμεις της τάξης «έκαναν το καθήκον τους» και «σεβάστηκαν την εντολή της δικαιοσύνης», η οποία είχε απαγορεύσει το δημοψήφισμα.

«Θα ήταν ευκολότερο για όλους να κοιτάξουμε από την άλλη πλευρά», πρόσθεσε. Το δημοψήφισμα αποτελούσε μια «αληθινή επίθεση εναντίον του κράτους δικαίου (…) στην οποία το κράτος αντέδρασε με αποφασιστικότητα και ηρεμία».

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η πρόοδος των τελευταίων 40 ετών να αντικατασταθεί από τον εκβιασμό» σημείωσε.

«Σήμερα όλοι έχουμε λόγους να εμπιστευθούμε τη δημοκρατία μας. ‘Ολο αυτό χρησίμευσε μόνο στο να βλάψει τη συνύπαρξή μας. Προσφέρω διάλογο στο πλαίσιο του νόμου. Περιμένω από αυτούς (Καταλανούς) να ‘αποκηρύξουν’ αυτό που έχουν κάνει μέχρι τώρα».

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αντικατασταθεί η πρόοδος των τελευταίων 40 ετών από τον εκβιασμό. Σήμερα έχουμε όλοι λόγους να εμπιστευόμαστε τη δημοκρατία μας. Προσφέρω διάλογο εντός νομικού πλαισίου», πρόσθεσε ακόμη.Αρέσει σε %d bloggers: