Βίζερ: «Η επιτήρηση της Ελλάδας θα πάρει ως το 2059. Δεν θα είμαι εδώ να την δω να βγαίνει»

 Δύο αξιολογήσεις εκκρεμούν έως τη λήξη του μνημονίου
Τον Ιούνιο η τελευταία αξιολόγηση – Ο Αλ. Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο είναι αποφασισμένοι για την ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης

Δύο αξιολογήσεις απομένουν ακόμη για την ελληνική οικονομία, πριν η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο, όπως αποκαλύπτει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Τόμας Βίζερ, ο οποίος επισημαίνει παράλληλα, ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο είναι αποφασισμένοι για την ολοκλήρωση της γ΄αξιολόγησης και πως η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος», ο κ. Βίζερ σημειώνει πως εκκρεμούν η γ αξιολόγηση που πρέπει να κλείσει έως το τέλος του 2017, και μία ακόμη αξιολόγηση τον Ιούνιο του 2018, η οποία, όπως λέει θα είναι η τελευταία, καθώς όπως, τονίζει «τότε θα βρισκόμαστε ουσιαστικά στο τέλος του προγράμματος», δεδομένου ότι το πρόγραμμα λήγει τον

Αύγουστο του 2018.

Αναλυτικότερα ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο είναι αποφασισμένοι για την ολοκλήρωση της γ΄αξιολόγησης», αλλά προσθέτει πως «δεν μπορεί να μιλήσει για το σύνολο της κυβέρνησης».

Υπογραμμίζει όμως ότι είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως το Δεκέμβριο, πρώτον γιατί η εφαρμογή των μέτρων είναι καλή για την οικονομία και δεύτερον, γιατί αυτό θα δείξει στον έξω κόσμο πόσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να δουλέψει σταθερά και αποτελεσματικά.

«Το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης είναι σημαντικό και σε συμβολικό επίπεδο.  Θα δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις που θα στείλουν ένα θετικό μήνυμα στις αγορές και τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για το πόσο καλό είναι να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα», τονίζει ο Βίζερ.

Τα «αγκάθια»

Σχετικά με τα «αγκάθια» της αξιολόγησης, σημειώνει ότι αυτές προκύπτουν συνήθως από μη αναμενόμενους παράγοντες. «Παρακολουθούμε με προσοχή το τι συμπεριλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2018 και εξετάζουμε τις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων, όπου είμαι πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση συμφωνεί, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποια γραφειοκρατικά εμπόδια που είναι σημαντικό να λυθούν. Υπάρχουν και κάποια άλλα ζητήματα, όπως τα μέτρα για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών», αναφέρει ο επικεφαλής του ESM.

Για το χρόνο εξόδου στις αγορές, ο κ. Βίζερ αναφέρει ότι «ιδανικά η κυβέρνηση θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές μια ή δυο φορές και μετά θα έχουμε μια ακόμη αξιολόγηση που θα κλείσει τον Ιούνιο. Τότε θα βρισκόμαστε ουσιαστικά στο τέλος του προγράμματος.

Όσον αφορά στην περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, επισημαίνει ότι για όλες τις χώρες που βγαίνουν από πρόγραμμα υπάρχει διαδικασία επιτήρησης. Η Ελλάδα θα περάσει ακριβώς από την ίδια διαδικασία η οποία νομικά διαρκεί ως την αποπληρωμή του 75% του χρέους. Επομένως, στην περίπτωση της Ελλάδας θα πάρει αρκετό καιρό και δεν θα είμαι εδώ να το δω, ανέφερε χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι οι λήξεις των δανείων που έχει λάβει η χώρα μας από τον Μηχανισμό εκτείνονται έως το 2059.

Πληροφορίες από: www.sofokleousin.grΑρέσει σε %d bloggers: