Από πλήρη ασφάλιση καταθέσεων πάμε στην… Σταδιακή.

Η Κομισιόν θα προτείνει τη σταδιακή εφαρμογή της ασφάλισης καταθέσεων

Μια πιο ελαστική, από την αρχικά σχεδιαζόμενη,  πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων, αναμένεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει την στήριξη της Γερμανίας σε ένα σχέδιο που έχει ως σκοπό να αυξήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Οι καταθέσεις θα καλύπτονται  μόνο αν η τράπεζα  δεν έχει κόκκινα δάνεια!

Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που έχει περιέλθει στην κατοχή του Reuters και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη, η πρόταση της Κομισιόν αναφέρει ότι το σύστημα ασφάλισης καταθέσεων, γνωστό ως EDIS, θα μπορούσε αρχικά να προσφέρει μόνο δάνεια για να στηρίξει  χρεοκοπημένες τράπεζες ώστε να αποφύγουν το κούρεμα καταθέσεων

Σε μία δεύτερη φάση, το σύστημα θα μπορεί να καλύπτει και απώλειες. Η φάση αυτή θα ξεκινήσει μόνο όταν οι τράπεζες θα έχουν μειώσει επαρκώς τα επίπεδα των κόκκινων δανείων τους, τα οποία παραμένουν ακόμη πολύ υψηλά σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε., όπως η Ιταλία, παρότι μειώνονται.

Η Γερμανία, όπως υπενθυμίζει το Reuters, εδώ και καιρό είναι αντίθετη σε  σχέδιο ασφάλισης καταθέσεων, εκφράζοντας φόβους για το ενδεχόμενο να κληθούν οι γερμανικές τράπεζες να καλύψουν τις απώλειες καταθέσεων εξαιτίας της ενδεχόμενης  κατάρρευσης τραπεζών σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Ως εκ τούτου το Βερολίνο έχει τονίσει ότι θα συμφωνήσει στη θέσπιση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων, το οποίο θα εγγυάται όλες τις καταθέσεις έως το ύψος των 100.000 ευρώ σε όλη την ευρωζώνη, αλλά μόνο εφόσον μειωθεί πρώτα ο κίνδυνος χρεοκοπίας τραπεζών.

Όπως εξηγεί το Reuters, αυτό συνεπάγεται σημαντική μείωση του αριθμού των επισφαλών δανείων στον τραπεζικό τομέα διαφόρων χωρών και η Κομισιόν έχει δηλώσει ότι θα παρουσιάσει προτάσεις την προσεχή άνοιξη για να διευκολύνει τις τράπεζες στην ανάκτηση χρέους.

Η Κομισιόν θα προτείνει επίσης την περαιτέρω ανάπτυξη της δευτερεύουσας αγοράς «κόκκινων» δανείων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι εξετάζει επίσης «τα ελάχιστα επίπεδα προβλέψεων που πρέπει να συγκεντρώσουν οι τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», ένα μέτρο που θα μείωνε τους κινδύνους των επισφαλών δανείων, αλλά θα αυξήσει το κόστος για τις τράπεζες.

Στο 17σελιδο προσχέδιο εγγράφου, η Κομισιόν επίσης αναφέρει ότι θα προτείνει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επεκτείνει τις εποπτικές της εξουσίες σε μεγάλες επενδυτικές εταιρείες και επενδυτικά funds.Αρέσει σε %d bloggers: