Αφαίρεση πλαισίων στα μελίσσια! Πως γίνεται «σωστά» το σφίξιμο το φθινόπωρο!

Αφαίρεση πλαισίων στα μελίσσια! Πως γίνεται «σωστά» το σφίξιμο το φθινόπωρο!

Το σφίξιμο των μελισσιών ξεκινάει μετά τους τελευταίους τρύγους του φθινοπώρου. Τα μελίσσια που έγιναν διώροφα τριώροφα την άνοιξη και το Καλοκαίρι, το φθινόπωρο έχουν μόνο τη γονοφωλιά, και καθώς κρυώνει ο καιρός και τα μελίσσια αρχίζουν να μικραίνουν, τότε είναι που αφαιρούμε και τις τελευταίες κηρήθρες για το ξεχειμώνιασμα.

Αυτή τη περίοδο ο βασικότερος χειρισμός «σφιξίματος» των μελισσιών μας, δεν είναι να συρρικνώσουμε τόσο τη γονοφωλιά, όσο τα περιττά πατώματα και τις πολλές κηρήθρες. Πχ ένα μελίσσι που είναι διώροφο, και ο πληθυσμός του είναι λίγο πάνω απο 10 πλαίσια, του παίρνουμε το πάτωμα χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν το μελίσσι μας έχει όλο το πληθυσμό από πάνω, τότε κάνουμε «τράμπα» και κατεβάζουμε το μελίσσι κάτω παίρνοντας όλα τα άδεια πλαίσια κάτω. Συμφέρει 10 φορές περισσότερο να έχουμε ένα σφιχτό 10άρι μελίσσι, παρά ένα «σκόρπιο» διώροφο. Όχι μόνο για καλύτερη ανάπτυξη, αλλά και για λιγότερη κατανάλωση τροφών, αλλά και αντιμετώπιση εχθρών ασθενειών.

Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ χειρισμός πριν το χειμώνα είναι η αφαίρεση άδειων κηρηθρών από τη γονοφωλιά.

Όπως μας είπε ένας πολύ παλιός μελισσοκόμος, το σωστό σφίξιμο του μελισσιού γίνεται αφαιρώντας όλες τις άδειες κηρήθρες, αλλά όχι μόνον αυτές. Αλλά και μια κηρήθρα του μελισσιού. Πχ αν ένα μελίσσι πατάει 6 πλαίσια, και η κυψέλη έχει 10 συνολικά πλαίσια. Πρώτα αφαιρούμε τα 4 άδεια πλαίσια, και στη συνέχεια παίρνουμε άλλο ένα πλαίσιο τινάζοντας το πληθυσμό του μέσα στο μελίσσι.

Το μυστικό όμως που θα πούμε σήμερα, είναι πότε εφαρμόζεται αυτός ο χειρισμός, και σε ποιες περιοχές είναι απολύτως απαραίτητος.

Η περίοδος που σφίγγουμε «καλά» το μελίσσι μας, τόσο που να μαζευτεί ο πληθυσμός μας σε λιγότερα πλαίσια, είναι μόλις ελαττώσει το γόνο του. Πχ αν έχουμε ένα μελίσσι 6 πλαίσια στις 15 Οκτωβρίου, και έχει 3 μεγάλους γόνους, δεν είναι ακόμα περίοδος να «συμμαζέψουμε» τόσο πολύ το μελίσσι μας. Εφόσον ακόμα αναπτύσσεται. Αν όμως το μελίσσι αυτό έχει 1-2 γόνους, και δεν είναι και μεγάλοι σε έκταση μπορούμε να το σφίξουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Το κηρόπανο εννοείτε ότι το τοποθετούμε απο τα μέσα Σεπτεμβρίου. Εξάλλου πολλοί το αφήνουν ολόκληρο το καλοκαίρι, διότι έχουν παρατηρήσει σημαντική μόνωση όχι μόνο από κρύο αλλά και από ζέστη.

Είναι απαραίτητο να σφίξουμε τα μελίσσια;

Εδώ θέλω να σας πω μια προσωπική εμπειρία μου. Πέρυσι έκανα ένα πείραμα και ξεχειμώνιασα μελίσσια σε δύο διαφορετικές περιοχές. Το ένα μελισσοκομείο ήταν σε ύψωμα στη τοποθεσία Αγρίνιο, ενώ το άλλο μελισσοκομείο ήταν σε ένα πολύ ζεστότερο σημείο προφυλαγμένο από αέριδες και έντονη παγωνιά, πάλι στη περιοχή Αγρίνιο. Τα δύο μελισσοκομεία είχαν διαφορά υψομέτρου περίπου 150 μέτρα. Τα μελίσσια που είχα πιο ψηλά τα έβαλα όλα μόνωση, και τα έσφιξα πολύ καλά, ενώ τα άλλα που είχα πιο χαμηλά, τα άφησα σκέτα μόνο με κηρόπανο και χωρίς να τα σφίξω. Τα αποτελέσματα;

Τα μελίσσια που ήταν χαμηλά, και χωρίς καλή μόνωση, όχι μόνο ξεχειμώνιασαν καλύτερα, αλλά μπήκαν πολύ δυναμικά από πολύ νωρίς την Άνοιξη. Είδα τεράστια διαφορά. Και ξέρετε που θέλω να καταλήξω; Ότι πρώτα φροντίζουμε να εξασφαλίσουμε στα μελίσσια μας ένα καλό και προσήλιο μέρος, με καλή ανθοφορία το χειμώνα, και έπειτα όλα τα υπόλοιπα. Η μόνωση παίζει τεράστιο ρόλο ειδικά σε Βόρειες περιοχές, όμως ένα μέρος μπορεί να μας καταστρέψει πριν προλάβει να φτάσει ο Δεκέμβριος.

Είναι φυσικό να καταλάβουμε ότι τα δεδομένα απο περιοχή σε περιοχή Αλλάζουν. Άλλη μελισσοκομία ασκούν οι μελισσοκόμοι στη Κρήτη, και άλλοι οι μελισσοκόμοι στον Έβρο. Και εννοείτε ότι όσο πλησιάζουμε Βόρεια, τόσο τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα το χειμώνα. Και τόσο πιο μεγάλες ανάγκες έχουν τα μελίσσια.

πηγηΑρέσει σε %d bloggers: