Αρνητική αναπτυξιακή «έκπληξη» παγκοσμίως η Ελλάδα λέει το ΔΝΤ

Η Ελλάδα πάει κατά διαόλου όπως περιγράφεται στην τελευταία εκθεση του ΔΝΤ

Χαμηλώνει τις αναπτυξιακές δυνατότητες φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπως ήταν αναμενόμενο.

Στην έκθεση World Economic Outlook που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα χαμηλώνει επίσης τον πήχη και για τις εμπορικές επιδόσεις της Ελλάδας, ενώ καταγράφει αρνητικές επιδόσεις στην αγορά εργασίας, με μεγάλο «αγκάθι» τη μερική απασχόληση.

Μάλιστα, σε ειδικό κεφάλαιο για τις «αναπτυξιακές εκπλήξεις» του 2017 στο οποίο δείχνει ότι τα πιο πολλά «ανεπτυγμένα» οικονομικά κράτη ανά τον κόσμο τελικά πέτυχαν ταχύτερη άνοδο του ΑΕΠ από την αρχικά προβλεπόμενη, η Ελλάδα είναι η… αρνητική έκπληξη: καταγράφεται ως το κράτος με τη χαμηλότερη θέση.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα σύμφωνα με τον πίνακα του ΔΝΤ έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση προσδοκιών για την πορεία του ΑΕΠ την περίοδο 2015 – 2018 σε σχέση με όλα τα κράτη. Η «απώλεια» στην άνοδο του ΑΕΠ σε σχέση με όσα είχαν αρχικά προβλεφθεί ξεπερνά το 1,5%. Επίσης σε άλλο πίνακα που αφορά στο 2017 δείχνει ότι και φέτος συνιστά μία από τις πιο μεγάλες αρνητικές αναπτυξιακές «εκπλήξεις».

Και παράλληλα έχει και το μεγαλύτερο αναπτυξιακό κενό (Output Gap) δείχνοντας τις αναξιοποίητες αναπτυξιακές δυνατότητες .

Στο 1,8% η ανάπτυξη φέτος, στο 1% το 2022

Αναλυτικά, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι 1,8% και το 2018 θα επιταχυνθεί σε 2,6%. Και τούτο όταν στις προηγούμενες προβλέψεις, αυτές του Απριλίου, υπολόγιζε σε ανάπτυξη κατά 2,2% φέτος και κατά 2,7% το 2018. Οι νέες προβλέψεις μπορεί να οδηγήσουν σε νέα μέτρα

Παρολο τις προβλέψεις του το ΔΝΤ παραμένει σταθερό στην πρόβλεψή του ότι το 2022 η αύξηση του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 1% ετησίως. Ο λόγος για την πρόβλεψη στην οποία βασίζει τη θέση του για τη χαμηλή δυνατότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει υψηλά πλεονάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και βιώσιμο χρέος.

Μείωση  των προσδοκιών και για 4ο τρίμηνο του 2017

Αναφορικά με το 2017 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι στο τελευταίο τρίμηνο η ανάπτυξη  θα περιοριστεί στο 3,6% από 4,2% που ήταν η αρχική πρόβλεψη . Στο τέλος του 2018 εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 1,7% έναντι 2% επίδοσης στην έκθεση του Απριλίου.

Σοκ στην αγορά εργασίας μειώνονται οι μισθοί αλλά αυξάνεται η ανεργία

Η ανεργία αναμένεται φέτος να διαμορφωθεί στο 22,3% και να υποχωρήσει στο 20,7% του εργατικού δυναμικού το 2018.

Αναφορά γίνεται για την Ελλάδα σε σχετικό διάγραμμα για την πορεία των μισθών. Στην περίπτωση της Ελλάδας καταγράφεται μία μεγάλη μείωση των αμοιβών, χωρίς όμως – όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη – να υπάρχει εμφανής μείωση της ανεργίας.

Επίσης, καταγράφεται αρνητικό ρεκόρ σε  υποχρεωτική μερική απασχόληση: στην Ελλάδα το ποσοστό των ανθρώπων αυτών βρίσκεται στο 14%, επίδοση που ξεπερνά κατά πολύ και αυτή της Ισπανίας.

Καταγραφήπληροφορίες Capital.grΑρέσει σε %d bloggers: