Αποκάλυψη: Παραμάγαζα των συστημικών τραπεζών οι εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Το κόλπο των τραπεζών για να απογυμνώσουν τον δανειολήπτη από κάθε νομική προστασία!

Από την στιγμή που ένας δανειολήπτης δεν επικοινωνήσει με την τράπεζα του για ρύθμιση του δάνειου του χαρακτηρίζεται «μη συνεργάσιμος» και μετατρέπεται σε σκλάβο χωρίς νομικά δικαιώματα και προστασία έναντι της τράπεζας του.

Στην συνέχεια η τράπεζα παραδίνει το δάνειο του και τον ίδιο σκλάβο σε ξένο φαντ έναντι ευτελούς τιμήματος.

Πρόσφατα έγινε αυτό με δάνεια της Eurobank  και με τίμημα 3%.

Με αυτό τον τρόπο τον βγάζει εντελώς από το ελληνικό ευρωπαϊκό νομικό σύστημα. Το απογυμνώνει πιθανόν κι από τα στοιχειώδη ανθρώπινα και συνταγματικά  δικαιώματα όπως ίσως αυτό της προσφυγής στον φυσικό του δικαστή.

Και πλέον ο Έλληνας πολίτης απροστάτευτος  καλείται να αντιμετωπιστεί τυχόν αυθαιρεσία της εταιρίας που διαχειρίζεται πλέον το δάνειο του, στην έδρα της εταιρίας  αυτής, ακομη και σε ξένα δικαστήρια ακομη και στην άλλη άκρη του κόσμου.

Προηγουμένως όμως έχει η ίδια η τράπεζα δημιουργήσει αυτή την εταιρία Γύπα  ή ειναι ειναι βασικός της μέτοχος.

Συγκεκριμένα σήμερα στην Ελλάδα έχουν αδειοδοτηθεί ήδη  τέσσερις  εταιρίες.

Ειδικότερα:

• Η Cepal, που αποτελεί σύμπραξη της Centerbridge και της Alpha Bank και έχει ξεκινήσει ήδη με την ανάληψη χαρτοφυλακίου 500 εκατ. ευρώ στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων και μικρών επιχειρηματικών, ενώ τον Οκτώβριο αναμένεται να αναλάβει πρόσθετο χαρτοφυλάκιο 1 δισ. ευρώ.

• Η FBS, που είναι θυγατρική του ομίλου της Eurobank και αναμένεται να αναλάβει σταδιακά το σύνολο του χαρτοφυλακίου των «κόκκινων» στεγαστικών, καταναλωτικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων του ομίλου ύψους 15 δισ. ευρώ περίπου.

• Η ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ, θυγατρική της τράπεζας Αττικής που έχει αναλάβει χαρτοφυλάκιο 1,3 δισ. ευρώ. Η εταιρεία συστάθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Αττικής και σύμφωνα με το σχέδιο θα μεταβιβαστεί κατά 80% στην Aldridge EDC Specialty Finance.

• Η Pillarstone, που αποτελεί σύμπραξη της ευρωπαϊκής πλατφόρμας σε συνεργασία με την Alpha Bank και τη Eurobank και είναι προς το παρόν και η μόνη που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της αναδιάρθρωσης και της αναχρηματοδότησης επιχειρήσεων.

Ενώ πρόσφατα ακομη τρεις νέες εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων  αδειοδότησε η  Τράπεζα της Ελλάδος

  • την Alvarez & Marsal  η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες  του είδους που δραστηριοποιείται ήδη στην Ελλάδα
  • τη Resolute Asset Management με έδρα το Λονδίνο, που ειδικεύεται  και στην διαχείριση των ακινήτων
  • και τη UCI θυγατρική της BNP Paribas έχει ήδη παρουσία στη χώρα μας και αναμένεται να επικεντρώσει τη δραστηριότητά της στη διαχείριση κυρίως του δικού της χαρτοφυλακίου, αλλά και άλλων τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατάλογος θα διευρυνθεί περαιτέρω, καθώς στην τελική φάση αδειοδότησής της είναι και η B2kapital. Η Εταιρεία  είναι θυγατρική του νορβηγικού ομίλου B2Holding με ειδίκευση στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων  Στην ελληνική αγορά μπαινει με στόχο σε πρώτη φάση τη διαχείριση μικρών επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων.

Σημειώνεται ότι μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις εταιρείες διαχείρισης, οι εν λόγω εταιρείες εκτός από διαχείριση «κόκκινων» δανείων έχουν και τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν τη διαχείριση ακινήτων, όπως για παράδειγμα την εκμίσθωση, τη συντήρηση και την επίβλεψή τους, υπό την προϋπόθεση τα ακίνητα αυτά να έχουν περιέλθει στην κυριότητα των τραπεζών, δηλαδή του δικαιούχου της απαίτησης.Αρέσει σε %d bloggers: