Στις ΗΠΑ έκαναν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς προαπαιτούμενο!!

 

Όπως σημείωσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θόδωρος Μητράκος στο χθεσινό συνέδριο Prodexpo για την αγορά ακινήτων,  οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ενδέχεται να ενισχύσουν την αξία στα πρώτης κατηγορίας επαγγελματικά ακίνητα και κατοικίες. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα μικρό τμήμα της αγοράς, το οποίο, όμως, προσελκύει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, διαθέτοντας υψηλές αποτιμήσεις.

Τα διαμερίσματα

Σύμφωνα με τον κ. Μητράκο, σε ένα άλλο τμήμα της αγοράς, κατά βάση στα διαμερίσματα σε αστικά κέντρα για τα οποία δεν υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον, οι τιμές θα υποχωρήσουν, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος της πλήρους απαξίωσής τους. Η σημαντική διολίσθηση της αξίας τους, σε συνδυασμό με τις μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις, εκτιμάται ότι θα φέρει αντιμέτωπους με το αδιέξοδο πολλούς ιδιοκτήτες.

Κατά τον κ. Μητράκο, σε όρους αξίας και μεριδίου χαρτοφυλακίου των τραπεζών, η συγκεκριμένη κατηγορία δεν είναι η πιο σημαντική, με την Τράπεζα της Ελλάδος να έχει ξεκινήσει ανάλυση με στόχο τον προσδιορισμό του όγκου των ακινήτων που θα υποστεί τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Όσον αφορά αυτούς καθαυτούς τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η έναρξή τους αποτελεί προαπαιτούμενο για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, όπως προέκυψε «από τις συζητήσεις που είχαμε στην Ουάσιγκτον», ανέφερε ο υποδιοικητής της ΤτΕ.

Κατά τον κ. Μητράκο, η κατάσταση θα είναι δύσκολη εάν τα stress tests των τραπεζών το 2018, πραγματοποιηθούν χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση για το ύψος των «εγγυήσεων» που σχετίζονται με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πιέσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν έναν στους πέντε ή έξι δανειολήπτες.Αρέσει σε %d bloggers: