Τι σημαίνει το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για τις παγκόσμιες αγορές

82be9ecc 8887 11e7 8f03 5f0754277a16 1280x720 135057Το 19ο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ξεκινά την Τετάρτη. Το συνέδριο, το οποίο γίνεται ανά πενταετία, θα σηματοδοτήσει μια σημαντική πολιτική μετάβαση και αναμένεται να συνεχιστούν οι συζητήσεις και οι νέοι αξιωματούχοι να διοριστούν, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

Αρκετά μέλη του ανώτατου σώματος χάραξης πολιτικής αναμένεται να αποσυρθούν.

Ο πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ είναι πιθανό να παραμείνει στη θέση του. Η αλλαγή στην ηγεσία θα ενισχύσει την έλεγχό του στην εξουσία και θα ανεβάσει τους υποστηρικτές του σε εθνικό γραφείο.

Ωστόσο, αντί να θεωρούν το συνέδριο ως πολιτική εξέλιξη, οι επενδυτές πρέπει να εξετάσουν τις επικείμενες αλλαγές για τις επιπτώσεις τους στις παγκόσμιες αγορές. Αυτές μπορεί να προκύψουν από μεταβολές στην πολιτική κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Ως πρόεδρος, ο Σι έχει τονίσει τη σημασία της παροχής μεγαλύτερου περιθωρίου για τις δυνάμεις της αγοράς και, παράλληλα, ζήτησε μεγαλύτερο ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος στην κατεύθυνση της οικονομίας. Οι δύο στόχοι έχουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, συγκρουστεί. Αυτό ήταν πιο εμφανές μετά την απότομη πτώση των τιμών των μετοχών κατά το καλοκαίρι του 2015, όταν επιβλήθηκαν έλεγχοι στις πωλήσεις συγκεκριμένων εταιρικών μετοχών από μεγάλους επενδυτές.

Μετά το συνέδριο του κόμματος, οι επενδυτές θα μπορούσαν να δουν έναν ενισχυμένο ρόλο για τις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης για τον καθορισμό των τιμών στις αγορές μετοχών και συναλλάγματος, μια μειωμένη ροή πιστώσεων και μια μεγαλύτερη ώθηση προς ένα καθαρότερο περιβάλλον. Αυτές οι εξελίξεις έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις τιμές των παγκόσμιων μετοχών, μετάλλων και ενέργειας.

Μόνο το μέγεθός της – ένα ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ύψους 11,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο είναι δεύτερο μόνο από αυτό των ΗΠΑ – και η ακόρεστη ζήτηση για προϊόντα από χώρες τόσο μακριά όσο η Αυστραλία, η Βραζιλία και ο Καναδάς, έχουν καταστήσει την Κίνα βασικό παράγοντα της ροής του παγκόσμιου εμπορίου. Αυτές οι ροές θα επηρεαστούν καθώς οι νέες πολιτικές επιβραδύνουν τον ρυθμό των κινεζικών εισαγωγών.

Μια πρόωρη ένδειξη των προθέσεων της κυβέρνησης του Σι μπορεί να προέλθει από βήματα που αποσκοπούν στον περιορισμό της εξάρτησης της χώρας από το χρέος. Καθώς η οικονομία απειλήθηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι κινέζοι αξιωματούχοι απάντησαν ενισχύοντας τη διαθεσιμότητα πιστώσεων και διατηρώντας χαμηλά τα επιτόκια. Οι κινήσεις δούλεψαν. Παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη δεν επέστρεψε στο σφοδρό ποσοστό 15% που καταγράφηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2007, το ΑΕΠ αυξήθηκε με αξιοσημείωτο ποσοστό άνω του 6,5% τα τελευταία τρίμηνα. Η ταχεία ανάπτυξη και η διατήρηση της απασχόλησης υπήρξαν βασικοί στόχοι πριν από το συνέδριο αυτού του μήνα.

Ωστόσο, ο οικονομικός νόμος για τη μείωση των οριακών αποδόσεων και τα αυξανόμενα μεγάλα ποσά χρέους ήταν αναγκαία τα τελευταία εννέα χρόνια για να διατηρηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης. Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί από 162 τοις εκατό το 2008 σε 259 τοις εκατό στα τέλη του 2016. Είναι η επίδραση στην αγορά από τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει την αναλογία που πρέπει να παρακολουθούν οι επενδυτές.

bb china 1

Ακόμη και μια μικρή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο 5,5% θα επιβραδύνει την αύξηση των εισαγωγών μιας σειράς προϊόντων από βασικά ορυκτά ως προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που έχουν εκτοξευτεί το 2017, με αύξηση κατά 18,7% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2016. Για παράδειγμα, οι πωλήσεις μεταλλεύματος στην Κίνα αποτέλεσαν βασικό παράγοντα για την επιστροφή στην κερδοφορία της εταιρείας BHP Billiton στην Αυστραλία κατά τη διάρκεια του έτους που έληξε τον Ιούνιο του 2017. Οι πωλήσεις iPhones στην Κίνα αποτελούν σημαντικό στοιχείο για τους επενδυτές στις μετοχές της Apple. Αυτές οι εταιρείες, μεταξύ άλλων, θα αισθανθούν τον αντίκτυπο της επιβράδυνσης της κινεζικής ζήτησης.

Η Κίνα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των παγκόσμιων τιμών του χάλυβα ως ο κυρίαρχος παραγωγός και καταναλωτής στον κόσμο. Η συνεχής αύξηση των τιμών των κατοικιών – όχι μόνο στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, αλλά και στις μικρότερες πόλεις – συνέβαλε στην προώθηση των κατασκευών και στην αύξηση των τιμών του χάλυβα από τον Απρίλιο. Δεδομένου ότι ο τομέας των ακινήτων χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την έκδοση χρεογράφων, η επιβράδυνση της κατασκευής ενδέχεται να ακολουθήσει νέα περιορισμό του δανεισμού και, συνεπώς, μείωση της ζήτησης χάλυβα το 2018 και το 2019.

bb china 2

Η κινεζική επιρροή είναι επίσης πιθανό να γίνει αισθητή στον τομέα της ενέργειας. Με την αύξηση της ευημερίας της μεσαίας τάξης έχει σημειωθεί μια στροφή από την οικονομική ανάπτυξη για δική της χάρη σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ειδικά ένα καθαρότερο περιβάλλον. Η Κίνα είναι ήδη η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων όσον αφορά τα αυτοκίνητα που πωλούνται και η κυβέρνηση αναμένει να απαγορεύσει τελικά την παραγωγή και τις πωλήσεις βενζινοκίνητων οχημάτων, καθιστώντας τη χώρα επίσης τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Οι μετοχές της Tesla έχουν ήδη αυξηθεί μετά την είδηση. Ταυτόχρονα, είναι κακή είδηση για τις μακροπρόθεσμες τιμές ενέργειας.

Εν ολίγοις, ενώ η πολιτική μετάβαση της Κίνας είναι από καιρό αναμενόμενη, οι παγκόσμιες επιπτώσεις της ενδέχεται να εξακολουθούν να αποτελούν έκπληξη για τους επενδυτές.

πηγηΑρέσει σε %d bloggers: