Πουτζντεμόν: Η  Ε.Ε. στηριζει τον Ραχόι να κανει πραξικόπημα!

Κριτική στην Ε.Ε. άσκησε ο  φυγάς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, καταλογίζοντάς της ότι  η παρείχε στήριξη στο «πραξικόπημα» που έκανε  ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι εναντίον της περιφέρειάς του.

«Θα αποδεχθείτε το αποτέλεσμα της ψήφου των Καταλανών (σ.σ την 21η Δεκεμβρίου) ή θα συνεχίσετε να βοηθάτε τον Ραχόι σε αυτό το πραξικόπημα;» διερωτήθηκε  δημόσια απευθυνόμενος στους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συνάντησης με Καταλανούς δημάρχους στις Βρυξέλλες.

Το προηγούμενο Σάββατο και με την έγκριση της Γερουσίας, άνω σώματος του κοινοβουλίου της Ισπανίας, η

 κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ήρε προσωρινά την αυτονομία της περιφέρειας της Καταλονίας, καθαίρεσε την τοπική κυβέρνηση, διέλυσε το τοπικό κοινοβούλιο και προκήρυξε πρόωρες τοπικές εκλογές στην επαρχία για τις 21 Δεκεμβρίου.

Τις αρμοδιότητες του τοπικού πρωθυπουργού της Καταλονίας ανέλαβε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας αυτοπροσώπως, για να τις εκχωρήσει αμέσως στην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Προεδρίας της χώρας Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία.

Τις αρμοδιότητες των Καταλανών τοπικών υπουργών που καθαιρέθηκαν ασκούν απευθείας οι Ισπανοί αρμόδιοι υπουργοί ανά υπουργείο.

Ο  πρωθυπουργός της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν,  διέφυγε στο Βέλγιο  παραδόθηκε στις αρχές  και  αφέθηκε την Κυριακή ελεύθερος υπό όρους από τη βελγική Δικαιοσύνη, κατήγγειλε νωρίτερα την κράτηση μελών της πρώην κυβέρνησής του από τις ισπανικές αρχές.

Ο κ. Πουτζντεμόν και τέσσερις από τους πρώην υπουργούς του που βρίσκονται εδώ και μια εβδομάδα στο Βέλγιο απελευθερώθηκαν από την πλευρά τους τη νύκτα της Κυριακής από Βέλγο ανακριτή, αφού έδωσαν τις καταθέσεις τους.

Όπως ζητήθηκε από την εισαγγελία των Βρυξελλών, οι πέντε Καταλανοί αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους, εν αναμονή της εξέτασης των ενταλμάτων σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος τους από την Ισπανία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Αρέσει σε %d bloggers: