Συνάντηση συμβολαιoγράφων-Κοντονή Τι σχεδιάζουν για τους πλειστηριασμούς

Με τους συμβολαιογράφους να έχουν εξαγγείλει αποχή από τους πλειστηριασμούς έως το τέλος του χρόνου, τις τράπεζες να πιέζουν την Κυβέρνηση  προβάλλοντας τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων σε βάρος των δανειοληπτών, η κυβέρνηση «τρέχει» να βρει λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

Οι συμβολαιογράφοι έχουν σήμερα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης όπου θα επιχειρηθεί η εξεύρεση λύσης ώστε να μεταβάλουν την αρχική τους απόφαση για αποχή.

Το θέμα των πλειστηριασμών απειλεί να «τινάξει» στον αέρα τη διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση με τις συνεχείς καθυστερήσεις στη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αλλά και τα επεισόδια που γίνονται κάθε Τετάρτη στα ειρηνοδικεία και που έχουν ως αποτέλεσμα να ματαιώνονται οι πλειστηριασμοί.

Η κρισιμότητα του θέματος αναδείχθηκε από την παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι στο Eurogroup της Δευτέρας, όταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να βρει λύσεις. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε στους ομολόγους του σχετικά και σήμερα το μεσημέρι στη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης με τους εκπροσώπους των συμβολαιογράφων ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής θα επιχειρήσει να βρει λύση στο αδιέξοδο.

Οι συμβολαιογράφοι θέτουν θέμα ασφάλειας κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών και ζητούν να διενεργούνται μόνο εντός των Ειρηνοδικείων.

Αναλυτικά τα αιτήματα που πρόκειται να θέσουν στον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή είναι:

  • Πλειστηριασμοί με τη φυσική παρουσία του  συμβολαιογράφου: Να διενεργούνται μόνο εντός αίθουσας Ειρηνοδικείου και  η διαδικασία  να ολοκληρώνεται  έως τις 15.00,  μ.μ.,  δηλαδή εντός  του ωραρίου συζήτησης των υποθέσεων από τους ειρηνοδίκες.  Η  μεταβολή αυτή θα γίνει η αρχή για να αντιληφθούν οι πολίτες ότι  ο συμβολαιογράφος είναι  και ενεργεί ως όργανο  της εκτέλεσης ισότιμα με το δικαστή και προστατεύεται  από την πολιτεία με τα ίδια μέσα.
  • Οι  πλειστηριασμοί με ηλεκτρονικό τρόπο να διενεργούνται: α) στον ίδιο τόπο, δηλαδή σε αίθουσα Ειρηνοδικείου. β) Μία ημέρα την εβδομάδα και όχι διαζευκτικά  Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, β) Επί δίωρο (όχι έξι ώρες, σε περίπτωση που ο επισπεύδων επιλέξει τη  διενέργεια  το πρωί,  ή τέσσερις ώρες  σε περίπτωση που ο επισπεύδων επιλέξει τη  διενέργεια  το απόγευμα)  με  άμεση εποπτεία και διεύθυνση της διαδικασίας  από το  συμβολαιογράφο .
  • Τροποποίηση της  διάταξης  της Υ.Α 41756/30-5-17, με την οποία ορίζεται ότι  η   «ταυτοποίηση» των υποψηφίων πλειοδοτών/φυσικών,  γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω των στοιχείων  του TAXIS. Ο έλεγχος της ταυτότητας των  φυσικών/ νομικών  προσώπων  πλειοδοτών που διαθέτουν Α.Φ.Μ. στην Ελλάδα,   πρέπει να γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία των ιδίων ή αντίστοιχα των εντολοδόχων τους  ενώπιον του συμβολαιογράφου, με την σύνταξη  σχετικής πράξης και να ακολουθεί η έγκριση της εγγραφής τους στο ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.
  • Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διενέργειας των πλειστηριασμών να τεθεί υπό την εποπτεία, τον έλεγχο και  την ευθύνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο και θα εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία  του και θα ευθύνεται απέναντι στους τρίτους για τυχόν αστοχίες-αρρυθμίες στη λειτουργία του, καλύπτοντας και το ανεύθυνο του συμβολαιογράφου γι΄ αυτές.
  • Λήψη από την πολιτεία των απαραίτητων πρωτοβουλιών και μέτρων για την προστασία των δανειοληπτών, με στόχο την  ομαλοποίηση και τη διασφάλιση συνθηκών νομιμότητας διενέργειας των πλειστηριασμώνΑρέσει σε %d bloggers: