Κατάψυξη και κηρόσκωρος

Στον πίνακα  παρακάτω δίνονται από την Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ. ο χρόνος  παραμονής της κηρήθρας σε  συγκεκριμένη θερμοκρασία,  στον οποίο  θανατώνονται όλες οι μορφές του κηρόσκωρου, ακόμα και τα αυγά.

Η πρώτη στήλη δίνει το χρόνο σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία και η δεύτερη στήλη σύμφωνα με τις  παρατηρήσεις της σχολής.

Ακολουθώντας τον παραπάνω πίνακα για να σκοτωθεί ο κηροσκωρος σε πλαίσια που βρίσκονται στους -5oC, θα πρέπει να τα αφήσουμε τουλάχιστον ένα μήνα.

 Επιπλέον  πρέπει αν προσεχθεί ότι οι κηρήθρες στην κατάψυξη, απορροφούν υγρασία την οποία αποδεσμεύουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Θερμοκρασία °C Χρόνος από βιβλιογραφία Χρόνος στην πράξη
-17 1,5 ώρες 3-5 ημέρες
-7 4,5 ώρες 2-3 εβδομάδες
5 20 ημέρες >30 ημέρες
10 25 ημέρες >40 ημέρες
46 80 λεπτά 100 λεπτά
49 40 λεπτά 60 λεπτά

Εάν είναι κλεισμένες σε σακούλες και δεν μπορεί να εξατμιστεί η επιπλέον υγρασία, οι κηρήθρες αυτές μουχλιάζουν. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να τις περάσετε με ένα φλόγιστρο γρήγορα πριν τις χρησιμοποιήσετε σε μελίσσια.

Προτιμήστε να τοποθετήσετε τις κηρήθρες σε κυψέλες  μετά την κατάψυξη.

Εάν επιμείνετε στη χρήση σάκων, τοποθετείστε τις κηρήθρες σε αυτούς ΠΡΙΝ τις βάλετε στην κατάψυξη ώστε να μην απορροφήσουν υγρασία όταν τοποθετηθούν σε αυτήν.


Αρέσει σε %d bloggers: