Λαφαζάνης: Σκάνδαλο των σκανδάλων οι ανακεφαλαιοποίησεις των τραπεζών

Δεν υπάρχει ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας
Ο Παν. Λαφαζάνης, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), τόνισε μεταξύ άλλων: «καταγγέλλουμε το πραξικόπημα Κοντονή-Τόσκα- Τσακαλώτου, οι οποίοι, σε συμπαιγνία με μια μικρή επίορκη ομάδα συμβολαιογράφων Αθήνας και Πειραιά, επιχειρούν με ακραία αντιδημοκρατικές και παράνομες μεθοδεύσεις παρασκηνίου να επισπεύσουν μαζικούς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Στόχος Τσίπρα και τρόικας είναι να διευκολύνουν τις τράπεζες να αρπάξουν μαζικά τα σπίτια του λαού και τις λαϊκές περιουσίες στο όνομα του περιορισμού της καινούργιας απάτης σε βάρος των πολιτών, που θα αντιπροσωπεύει η νέα, τέταρτη τώρα, ανακεφαλαιοποίηση».

Ο Παν. Λαφαζάνης αναφέρθηκε στη συνέχεια »στην έκθεση βόμβα του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία τεκμηριώνει το μέγα σκάνδαλο της απώλειας 40δισ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, εξαιτίας των τριών ανακεφαλαιοποίησεων των τραπεζών και ιδιαίτερα της τρίτης.»

Ο Παν. Λαφαζάνης αναρωτήθηκε »γιατί τα μέσα ενημέρωσης έθαψαν αυτήν την έκθεση του επίσημου αρμόδιου οργάνου της ΕΕ και η Δικαιοσύνη την αποσιώπησε»;

»Υπάρχουν εισαγγελείς σε αυτήν την χώρα;», τόνισε με έμφαση. »Υπάρχει δικαιοσύνη;»

Ο Παν. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι »ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΔΗΣΥ διυλίζουν τον κώνωπα για τις καρέκλες της εξουσίας, ενώ καταπίνουν συναινετικά, για προφανέστατους λόγους, το μέγα σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Και το κάνουν για να διευκολύνουν με παρακρατικά μέσα τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσω της καταλήστευσης των σπιτιών του λαού και της λαϊκής περιουσίας.»

Ο Παν. Λαφαζάνης επιβεβαίωσε όσα είπε ο Δημ. Σαραφιανός περί εξαπάτησης από τον Τσακαλώτο, Κοντονή και Τόσκα του ελληνικού λαού, που μιλάνε ψευδέστατα για εξασφάλιση από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας μέχρι 300 χιλ. ευρώ και τόνισε ότι »η πρώτη κατοικία, και η πλέον μικρή, στην ουσία δεν έχει καμιά νόμιμη εξασφάλιση και μάλιστα όσο πιο φτωχός είναι ο πολίτης ή το νοικοκυριό τόσο πιο εύκολο είναι να χάσει με πλειστηριασμό το σπίτι του.»

Ο Παν. Λαφαζάνης κάλεσε σε »μαζικό αγώνα ενάντια στον αυταρχισμό, την αστυνομική καταστολή και τα ιδιώνυμα μέτρα με το σύνθημα: Οι άνθρωποι και λαϊκή στέγη πάνω από τις τράπεζες».

Τέλος, ο Παν. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι »σήμερα όσο ποτέ είναι αναγκαία μια γενναία διαγραφή των ιδιωτικών χρεών- σεισάχθεια- ως θεμελιώδης προϋπόθεση επανεκκίνησης της οικονομίας και ανασυγκρότησης της χώρας.»

Γι’ αυτό κατέληξε »είναι αναγκαίο και το εθνικό νόμισμα και η εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών.»
Ο Δημ Σαραφιανός, μέλος της Π.Γ της ΛΑ.Ε, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

H κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν ορυμαγδό ψευδολογίας γύρω από το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

1) Είναι ψέμα ότι υπάρχει συμφωνία με τις τράπεζες να μην βγαίνουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ακίνητα αξίας κάτω των 300.000 ευρώ. Ηδη δημοσιεύονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για πολύ φθηνότερα ακίνητα και μάλιστα πρώτες κατοικίες για χρέη πολύ χαμηλότερα από το όριο των 300.000 ευρώ.

2) Είναι ψέμα ότι οι πλειστηριασμοί που αποτρέπονται αφορούν μεγαλοφειλέτες και στρατηγικούς κακοπληρωτές. Εκτός αν ακίνητα 76 τ.μ. με αξία 50.000 ευρώ και χρέη 62.000 ανήκουν κατά την κυβέρνηση σε αυτή την κατηγορία. Αντίθετα η κυβέρνηση με τον νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ξεπλένει θαλασσοδάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, χαρίζοντας τους και τον εισπραχθέντα και μη αποδοθέντα ΦΠΑ.

3) Είναι ψέμα ότι υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας.  Πέρα από τα πολύ χαμηλά πλέον όρια εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας για την υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη, ακόμα και όσοι δανειολήπτες έχουν χρήματα για να υποβάλλουν αίτηση στον νόμο αυτό πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν μέχρι λήξεως του χρόνου του δανείου τους το ποσό που θα ορίσει το δικαστήριο και που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από την εμπορική αξία του ακινήτου κατόπιν πλειστηριασμού. Αλλιώς η αίτησή τους απορρίπτεται. Οσο δε για τον νόμο Δραγασάκη περί εξωδικαστικού συμβιβασμού αφορά μόνο μεγάλες επιχειρήσεις που αποδεικνύουν κέρδη μέσα στην κρίση (γι΄αυτό και από τις 12.000 αιτήσεις έχουν φτάσει στο στάδιο της διαπραγμάτευσης οι 180).

Η αλήθεια είναι ότι:

1) το πρόβλημα των κόκκινων δανείων το δημιούργησε η κρίση (5% επί των δανείων και 11,7 δις το 2008, 46% και 110 δις σήμερα) και το επιτείνει η μνημονιακή πολιτική.

2) με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ετοιμάζεται η πιο μεγάλη μεταφορά πλούτου από λαϊκά στρώματα στις σκανδαλωδώς ιδιωτικοποιημένες τράπεζες και τα ξένα funds.

3) η πολιτική που ακολουθείται δεν οδηγεί πουθενά γιατί οι μαζικοί πλειστηριασμοί θα οδηγήσουν σε συντριπτική πτώση της αξίας της κτηματαγοράς, άρα και της αξίας των ακινήτων που έχουν οι τράπεζες στο χαρτοφυλάκιο τους (είτε ως κυριότητα, είτε ως εγγυήσεις για δάνεια που έχουν χορηγήσει) και άρα θα ξανατεθεί το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης.

4) όλα αυτά τα ψέματα δεν έχουν παρά ως μόνο στόχο να νομιμοποιήσουν το όργιο αυταρχισμού και καταστολής που προετοιμάζουν Κοντονής και Τόσκας ενάντια στο κίνημα. Η προσπάθεια τους όμως θα πέσει στο κενό.

www.bankingnews.gr


Αρέσει σε %d bloggers: