Ασθενική ανάπτυξη καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ. Τα νούμερα παραμένουν τραγικά. Δεν πιάνουμε το στόχο ούτε φέτος!

Τα στοιχεία που διαμορφώνουν την εξέλιξη του ΑΕΠ παραμένουν τραγικά. Καταστρεφόμαστε μεθοδικά. Για να βγουν τα νούμερα πρέπει  να πιάσουμε ανάπτυξη 2% το Δ τρίμηνο πράγμα απολύτως απίθανο

Ασθενική ανάπτυξη καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ στο γ’ τρίμηνο.  Μικρότερη  του αναμενόμενου η ανάπτυξη  απο τον τουρισμό, ενώ αναθεώρησε και την πρόβλεψη για το β’ τρίμηνο

Στις προβλέψεις της η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρεί ριζικά εκ των υστέρων και την πρόβλεψη για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου για το οποία καταγράφει ανάπτυξη 1,6% του ΑΕΠ από 0,8% του ΑΕΠ που είχε δώσει αρχικά.

Ενώ η ανάπτυξη 1,3% του ΑΕΠ  που καταγράφει  για το τρίτο τρίμηνο του χρόνου κυρίως λόγω της τουριστικής κίνησης πολύ ειναι χαμηλότερη των προσδοκιών και των αναγκών της χώρας.

Με την μικρή αύξηση του ρυθμού για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου στο 1,6% του ΑΕΠ ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης του ετους διαμορφώνεται στο 1,1% του ΑΕΠ. Πλέον ο στόχος για ανάπτυξη 1,6% του ΑΕΠ  απομακρύνεται

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανάπτυξη για το τρίτο τρίμηνο του χρόνου βασίστηκε αποκλειστικά στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών ( όπου περιλαμβάνεται και ο τουρισμός ως υπηρεσία ) οι οποίες κατέγραψαν αύξηση 7,8% η οποία αναλύεται σε αύξηση 2,8% σε εξαγωγές αγαθών και 12,6% σε εξαγωγές υπηρεσιών Κατά τα λοιπά στοιχεία που διαμορφώνουν την εξέλιξη του ΑΕΠ παραμένουν τραγικά .

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 1%

Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 8,5%

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,3%

Σε τριμηνιαία βάση με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία τα ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του χρόνου σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου παρουσίασε αύξηση 0,3%. Η αύξηση αυτή διαμορφώθηκε και στην τριμηνιαία σύγκριση από την αύξηση εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 5% γεγονός στο οποίο συντέλεσε κυρίως ο τουρισμός.

Κατά τα λοιπά η συνολική καταναλωτική δαπάνη κατέγραψε μείωση κατά 0,1% οι επενδύσεις μειώθηκαν επίσης κατά 0,6% ενώ και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,4%.

Η αναθεώρηση όλων των τριμήνων έγινε με βάση την μεθοδολογία ESA 2010 λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης (ΔΤΕ Οκτωβρίου 2017) και λόγω ενημερωμένων στοιχείων Βραχυχρόνιων Δεικτών.

ΥΠΟΙΚ: Αρχική η εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για ανάπτυξη 1,3% του ΑΕΠ

Για αρχική εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας τη χαμηλότερη των κυβερνητικών προσδοκιών αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στο 1,3% του ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο.

Το ΥΠΟΙΚ συνιστά αναμονή για το τελικό αποτέλεσμα.

«Είναι θετικό πως η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρεί την αρχική εκτίμηση για το δεύτερο τρίμηνο από 0,8% σε 1,6%. Σχετικά με το τρίτο τρίμηνο, το 1,3% που ανακοινώθηκε είναι η αρχική εκτίμηση. Πρέπει να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το 2017» αναφέρει χαρακτηριστικά η πλατεία Συντάγματος.

«Πεποίθησή μας είναι πως θα επαληθευθεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ετήσιο ρυθμό 1,6%, το 2017» τονίζει το υπουργείο. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο θα πρέπει να ξεπεράσει του 2% του ΑΕΠ βάσει των μέχρι στιγμής εκτιμήσεων της Αρχής.

Πληροφοριες: News247


Αρέσει σε %d bloggers: