Η ΕΕ δεν μπόρεσε να βγάλει μια δήλωση για την Ιερουσαλήμ

Τσεχία και Ουγγαρία μπλόκαραν κοινή δήλωση των 28 για την Ιερουσαλήμ – H Τσεχία αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Δύο χώρες ήταν αρκετές για να αποτρέψουν μία κοινή δήλωση των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

 Ουγγαρία και Τσεχία δεν επέτρεψαν στις χώρες της ΕΕ να εκφράσουν την

«σοβαρή ανησυχία» τους, υποβαθμίζοντας την αντίδραση της Ένωσης σε μία απλή δήλωση διαφωνίας της επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σύμφωνα με το euobserver.com, που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι 28 ήταν την περασμένη Τετάρτη πολύ κοντά στο να εκδώσουν μία κοινή δήλωση καταδίκης για την πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ που έβαλε φωτιά στις ειρηνευτικές διαδικασίες.

Ωστόσο, παρότι σχεδόν όλοι ήταν σύμφωνοι με μία τέτοια κίνηση, η Ουγγαρία και η Τσεχία κατάφεραν να την μπλοκάρουν. Η πρώτη δεν δίστασε να εκφράσει την αντίθεσή της σε μία τέτοια δήλωση, ενώ η δεύτερη παρουσίασε μία ακόμα πιο προβληματική θέση.

Συγκεκριμένα, ήδη η Τσεχία αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, με το υπουργείο Εξωτερικών να δηλώνει πως η αναγνώριση αυτή καλύπτει μέχρι σήμερα τη Δυτική Ιερουσαλήμ «στα σύνορα της οριοθετημένης γραμμής του 1967», αλλά όχι και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που περιέχει τους ιερούς τόπους της πόλης για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας προσθέτει πως «το υπουργείο μπορεί να αρχίσει να εξετάζει τη μεταφορά της τσεχικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, μόνο με βάση τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με βασικούς εταίρους στην περιοχή», δίνοντας τη δυνατότητα στη Μογκερίνι να διαχωρίσει τη διαφωνία της Τσεχίας με την Ουγγαρία.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Τσεχίας φρόντισε να δυσκολέψει τα πράγματα ακόμα περισσότερο, δηλώνοντας πως

«η απόφαση του Τραμπ με κάνει πραγματικά χαρούμενο. Θα πρέπει κι εμείς, αργά ή γρήγορα, να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των ΗΠΑ», μεταφέροντας την πρεσβεία της Τσεχίας στην Ιερουσαλήμ.

Σημειώνεται πως από την Τετάρτη, ημέρα ανακοίνωσης της απόφασης του Τραμπ, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου του Ισραήλ δήλωνε πως και άλλες χώρες βρίσκονται κοντά στο να αναγνωρίσουν επίσης την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους.

Ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου πρόκειται την ερχόμενη Δευτέρα να συναντήσει τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση της Λιθουανίας, και μένει να φανεί τι θα βγει από αυτή τη συνάντηση.Αρέσει σε %d bloggers: