Κατάσχεση μισθού Στρατιωτικών λόγω οφειλών προς το Δημόσιο. Ένα σοβαρό πρόβλημα που διαρκώς διογκώνεται

   Αγαπητοί συνάδελφοι, όλοι μας σταχυολογώντας ανάμεσα στις καθημερινές ειδήσεις ακούμε συχνά πυκνά, για πάνω από τέσσερα εκατομμύρια συμπατριώτες μας που χρωστάνε στην εφορία, από διάφορες αιτίες, και για σχεδόν ένα εκατομμύριο από αυτούς, στους οποίους έχει εκδοθεί πράξη κατάσχεσης. Ακούγοντας όλα αυτά, οι περισσότεροι δεν δίνουμε σημασία σε απλούς αριθμούς που συνηθίσαμε να ακούμε στα δελτία ειδήσεων και να

διαβάζουμε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Τι γίνεται πραγματικά όμως; Αυτά τα νούμερα κρύβουν από πίσω τους ανθρώπους και οικογένειες σε απελπισία. Μάλιστα κάποια μέσα, προφανώς για να θολώσουν και άλλο τα νερά, μιλούν για κακοπληρωτές και ‘’μπαταχτσήδες’’, χρησιμοποιώντας με αυτόν τον τρόπο δοκιμασμένες πρακτικές του κοινωνικού αυτοματισμού.

  Σε αυτά τα εκατομμύρια των συμπολιτών μας με χρέη στην εφορία δεν μπορούσαν να μείνουν από έξω και οι στρατιωτικοί. Το αντίθετο μάλιστα. Με αφορμή την περίπτωση κάποιων συναδέλφων, με μια μικρή έρευνα που έκανα, αυτό το θέμα αφορά έναν σημαντικό αριθμό συναδέλφων, οι οποίοι φυσικά δεν το κάνουν, για διάφορους λόγους,  γνωστό στον επαγγελματικό και κοινωνικό περίγυρο τους.
  Η αρμόδια για αυτό αρχή (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), στην επιδίωξη των ληξιπρόθεσμων οφειλόμενων χρηματικών ποσών από τους συναδέλφους, έχει ένα πολύ σημαντικό πίεσης, ο οποίος οδηγεί τους Έλληνες στρατιωτικούς που οφείλουν, ακόμα και στην εξαθλίωση. Το όπλο αυτό της αρμόδιας αρχής ονομάζεται «κατάσχεση αποδοχών». Πολύ εύκολα μπορούν, χωρίς ιδιαίτερες, και κουραστικές για αυτούς, ενέργειες αποστέλλουν ένα έγγραφο στον εκκαθαριστή μισθοδοσίας του δημόσιου φορέα από τον οποίο μισθοδοτούνται και ξαφνικά βρίσκονται προ εκπλήξεως.
Ας δούμε όμως τι προβλέπει η, συνεχώς προς το χειρότερο εξελισσόμενη για τον πολίτη,  νομοθεσία. Η βασική νομοθεσία με την οποία γίνεται η διαδικασία της κατάσχεσης είναι το «Ν.Δ. υπ’ αριθ. 356/1974 ΦΕΚ 90/Α/5.4.1974 : Περί κώδικος Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (Άρθρον 31)» και το άρθρο  982 του ΚΠολΔ, όπως αυτά έχουν τροποποιηθεί (πολλάκις) και ισχύουν.
Αυτά αναφέρουν ότι για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να κατασχέσει τα ακόλουθα ποσά που τυχόν δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης:
-Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 ευρώ και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.
– Το 1/2 οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
– Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
– Το 1/2 του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
– Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
– Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πώληση προϊόντων ή οποιωνδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ, σκαφών, κ.λπ.).
  Σύμφωνα λοιπόν με όλα αυτά, ο μισθός είναι ακατάσχετος μέχρι του ποσού των 1000 ευρώ (πληρωτέο) από τα 1001-1500 κατάσχετε το μισό και από 1501 ευρώ και πάνω όλο το υπόλοιπο. Διευκρινίζω ότι τα ποσά αυτά είναι στα ‘’καθαρά’’, στο πληρωτέο και όχι στα μικτά όπως κάνουν το λάθος πολλοί εκκαθαριστές μισθοδοσίας, με αποτέλεσμα να κατακρατούν υπερβολικά μεγάλα ποσά, φέρνοντας τον εργαζόμενο σε απόγνωση.
  Αναφέρθηκα σε αυτό, γιατί στα ΜΜΕ δεν παρουσιάζεται καθόλου αλλά αντίθετα σε όσα περιστατικά φτάνουν στις ενημερωτικές εκπομπές με κατασχέσεις μισθών, ρίχνουν την ευθύνη στον εργαζόμενο που δεν δήλωσε ως ακατάσχετο τον λογαριασμό μισθοδοσίας του. Αυτό είναι λιγάκι υποκριτικό όμως, γιατί ναι μεν το ακατάσχετο σε αυτόν τον τραπεζικό λογαριασμό είναι τα 1250 ευρώ αλλά, όπως προανέφερα, η κατάσχεση του μισθού απευθείας από τον εκκαθαριστή μισθοδοσίας (δηλαδή πριν το ποσό κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό) έχει ως ακατάσχετα τα 1000 ευρώ. Έτσι λοιπόν όσοι οφείλουν στην εφορία εφησυχάζουν με την δήλωση ακατάσχετου λογαριασμού και ξαφνικά μια ωραία πρωία διαπιστώνουν ότι έχει αφαιρεθεί από την μισθοδοσία τους ένα σεβαστό ποσό.
  Κάποιοι βέβαια θα πουν ότι αυτός που χρωστάει να πάει να κάνει ρύθμιση στην εφορία ώστε να μην έχει τον κίνδυνο της κατάσχεσης, αυτό όμως έχει μια πολύ ωραία απάντηση που θα τον εκπλήξει. Οι μισθωτοί μπορούν να κάνουν ρύθμιση των οφειλών τους στην εφορία το πολύ μέχρι 12 δόσεις, στις οποίες θα προστεθεί και ένα επιτόκιο άνω του 5%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι οφειλέτες να πρέπει να πληρώσουν μεγαλύτερες μηνιαίες δόσεις στην ρύθμιση από ότι στην κατάσχεση του μισθού!!!
  Στην ουσία ο μόνος τρόπος απάλυνσης της όλης αυτής κατάστασης είναι η αίτηση προς τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ εξηγώντας του τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κατάσχεση αυτή, ελπίζοντας στην κατανόηση του για να προχωρήσει στην μείωση  του ποσού κατάσχεσης (ως έχει το δικαίωμα), φέρνοντας την κατάσχεση σε ένα ‘’λογικό’’ σημείο ώστε να μην οδηγήσει τον στρατιωτικό και την οικογένεια του στην καταστροφή και στην εξαθλίωση, μιας και όπως όλοι γνωρίζουμε ο μισθός του στρατιωτικού είναι  συνήθως  το  μόνο  εισόδημα  της  οικογένειας  του , εκ  της  φύσης; του επαγγέλματος του υποβάλετε σε συνεχείς μεταθέσεις ανά την Ελλάδα με δυσβάσταχτα έξοδα βρισκόμενος συνεχώς σε υψηλά ενοίκια, δεν υπάρχει η δυνατότητα βοήθειας από συγγενείς και φίλους μιας και όλοι αυτοί βρίσκονται πολύ μακριά από αυτόν, και στην ουσία αυτός και η οικογένεια του βρίσκεται στο έλεος του Θεού ως άγνωστοι μεταξύ αγνώστων.
  Επιβάλλεται λοιπόν άμεση παρέμβαση από την πολιτεία για την επίλυση αυτού του θέματος με γνώμονα την πραγματικότητα και όχι από ‘’έξωθεν της χώρας παράγοντες’’. Πρέπει άμεσα να μειωθεί το ποσό κατάσχεσης από τους μισθούς των εργαζομένων ώστε να μπορούν να επιβιώσουν. Επιβάλετε να χορηγηθεί η δυνατότητα σε αυτούς να ρυθμίζουν της οφειλές τους σε περισσότερες δόσεις, οι οποίες αντικατοπτρίζοντας της πραγματικότητα δεν θα είναι τιμωρητικές και εξοντωτικές για τον στρατιωτικό και θα οδηγήσουν στην ομαλή πληρωμή του χρέους.
Εκεί φρονώ πως πρέπει να σταθεί ως συμπαραστάτης η εκάστοτε ηγεσία ώστε να υπάρξει και κάποια διευκόλυνση με μια μετάθεση που θα βοηθήσει τον εργαζόμενο στρατιωτικό στην ταχύτερη διευθέτηση των οφειλών του. Θα πουν τώρα κάποιοι «και τι την νοιάζει την υπηρεσία; προηγούνται; Οι επιχειρησιακές ανάγκες» και άλλα τέτοια. Αυτοί οι ισχυρισμοί όμως δεν έχουν κανένα πραγματικό αντίκρισμα και θα καταρρεύσουν υπό την βάσανο της εξέτασης με λογικά και ηθικά κριτήρια. Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, σε μια εποχή όπου ο παράγοντας άνθρωπος και η ηθική αξία που τον συνοδεύει, είναι πάνω από όλα.
Κανένας να μην μείνει μόνος του σε αυτή την μάχη της ζωής…  


Αρέσει σε %d bloggers: