Να αναγνωριστεί η Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους

 Οι ηγέτες 57 μουσουλμανικών χωρών που συμμετείχαν σε σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη ανακήρυξαν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης | AP Photo/Emrah Gurel

Αυξάνονται οι φωνές που καλούν σε αναγνώριση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις μετά την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερή Πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Οι ηγέτες 57 μουσουλμανικών χωρών που συμμετείχαν σε σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη ανακήρυξαν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης και κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να κάνει το ίδιο.

«Ανακηρύσσουμε την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης και καλούμε τις άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως κατεχόμενη πρωτεύουσά του», ανέφεραν οι μουσουλμάνοι ηγέτες σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη.

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε σθεναρά την ανεύθυνη, παράνομη και μονομερή απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως δήθεν πρωτεύουσα του Ισραήλ. Θεωρούμε αυτή την απόφαση άκυρη και μη γενόμενη», προσθέτουν.

Εκτιμούν επίσης πως η απόφαση του Τραμπ καλλιεργεί τον «εξτρεμισμό και την τρομοκρατία».

Είναι «μια εσκεμμένη υπονόμευση όλων των προσπαθειών που αποσκοπούν στην επίτευξη ειρήνης, καλλιεργεί τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία και απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αναφέρουν επίσης πως η Ουάσινγκτον, με την απόφασή της αυτή που αντιβαίνει στα διεθνή ψηφίσματα, «υπογράφει την αποχώρησή της από τον ρόλο της ως μεσολαβητή στην αναζήτηση μιας ειρηνικής διευθέτησης».

Η Ουάσινγκτον «ενθαρρύνει με αυτό τον τρόπο το Ισραήλ, την κατοχική δύναμη, να συνεχίσει τον εποικισμό, το απαρτχάιντ και την εθνοκάθαρση στα παλαιστινιακά εδάφη που κατελήφθησαν το 1967», αναφέρεται ακόμη στο ανακοινωθέν.

Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να αναγνωρίσουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους, δηλώνοντας ότι «Πρέπει να ενθαρρύνουμε άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος υπό την βάση των συνόρων του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσά του».

Το αίτημα αυτό επανέλαβε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κηρύσσοντας την έναρξη των συνομιλιών.

Οι Άραβες ΥΠΕΞ, άνοιξαν το δρόμο

Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν εκτάκτως στο Κάιρο το Σάββατο (9/12), προκειμένου να διαμορφώσουν μια ενιαία απάντηση στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Aboul-Gheit, έκανε κάλεσμα σε όλα τα έθνη να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, ως απάντηση στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.


Αρέσει σε %d bloggers: